Περνάω μια περίοδο μελαγχολίας ή απλά φλερτάρω με την κατάθλιψη?
Μελαγχολία Vs. Κατάθλιψη
Της Αναστασίας Χατζηλία
Ψυχολόγου
03:02:13,05/14/2019

Η ψυχολόγος Αναστασία Χατζηλία αναλύει τις διαφορές μεταξύ μελαγχολίας και κατάθλιψης. Φωτογραφία από Natálie Šteyerová από το Pixabay
Ο Ιπποκράτης, το 400 π.χ., πίστευε ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τέσσερα βασικά υγρά, όπως είναι το αίμα, η μαύρη χολή, η κίτρινη χολή και το φλέγμα. Έτσι, λοιπόν, όταν ένας άνθρωπος αρρώσταινε, θεωρούσαν ότι αυτά τα υγρά ήταν σε ανισορροπία μέσα στο σώμα. Μια περίσσεια μαύρη χολή, δηλαδή, θα οδηγούσε κάποιον στην απογοήτευση και στο φόβο. Αυτή η ειδική κατάσταση, ονομάστηκε από τους Έλληνες, μελαγχολία. Στη σύγχρονη εποχή, βέβαια, περιγράφεται ως ενδογενής κατάθλιψη (προέρχεται από βιολογικούς παράγοντες), σε αντίθεση με την κατάθλιψη που προκαλείται εις απάντηση εξωτερικών στρεσογόνων παραγόντων.
Η κατάθλιψη περιλαμβάνει τη μελαγχολία μαζί με πολλά άλλα ακόμα συμπτώματα.Ωστόσο,η διαφορά μεταξύ της μελαγχολίας και της κατάθλιψης είναι ότι η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται ως ψυχολογική διαταραχή, αντίθετα με την μελαγχολία, η οποία αποτελεί συναίσθημα υποκινούμενο από ένα πρόσφατο ερέθισμα ή μια κατάσταση.
Η θλίψη ή η μελαγχολία που μπορεί να βιώσει ένα άτομο σε καταστάσεις, όπως είναι ο χωρισμός, η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου, η απόλυση από το εργασιακό περιβάλλον, ή πιθανές αλλαγές της καθημερινότητας, είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, μια φυσιολογική αντίδραση ως προς το δυσάρεστο γεγονός. Ένα άτομο, δηλαδή, μπορεί να βιώνει συναισθήματα λύπης, ένταση, μειωμένο ενδιαφέρον ή μειωμένη απόλαυση για συνηθισμένες δραστηριότητες ή hobbies, έλλειψη ενέργειας, ανικανότητα συγκέντρωσης, ανησυχία, ή αλλαγή στα ωράρια ύπνου.
Η κατάθλιψη από την άλλη πλευρά, δεν είναι απλά κακή διάθεση ή θλίψη που συσχετίζεται με αλλαγές. Κατάθλιψη είναι ένα διαρκές και επίμονο αίσθημα κενού κι απογοήτευσης, που πολλές φορές συνοδεύεται από απελπισία, ενοχή και παραίτηση από την προσπάθεια.
Για να διαγνώσουμε την κατάθλιψη θα πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω συμπτώματα, για περισσότερο από 2 εβδομάδες, σχεδόν ολόκληρη την ημέρα και κάθε ημέρα:
1.Να νιώθει θλίψη ή μια αίσθηση κενού για περισσότερο από 2 εβδομάδες, σχεδόν ολόκληρη την ημέρα και κάθε ημέρα.
2.Να νιώθει απαισιοδοξία, αναξιότητα ή υπερβολική ενοχή για περισσότερο από 2 εβδομάδες, σχεδόν ολόκληρη την μέρα και κάθε ημέρα.
3.Να παρουσιάζει απώλεια ενδιαφέροντος για όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας, για περισσότερο από 2 εβδομάδες, σχεδόν ολόκληρη την ημέρα και κάθε μέρα.
4.Να εμφανίζει κόπωση και απώλεια ενεργητικότητας σχεδόν κάθε ημέρα.
5.Να παρουσιάζει δυσκολία στη συγκέντρωση, στη σκέψη ή/και στη λήψη αποφάσεων για περισσότερο από 2 εβδομάδες, σχεδόν ολόκληρη την ημέρα και κάθε ημέρα.
6.Να εκδηλώνει έντονη και συνεχή ανησυχία ή ψυχοκινητική διέγερση μόνιμα και για μεγάλο διάστημα.
7.Να έχει διαταραχές στον ύπνο: είτε υπερυπνία, είτε αϋπνία.
8.Να παρουσιάζει διαταραχές στην όρεξη.
9.Να έχει επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
10.Να έχει χρόνιους πόνους ή επίμονα σωματικά συμπτώματα.
Δεν αρκεί κάποιος να έχει δύο ή τρία από τα παραπάνω συμπτώματα: είναι απαραίτητο να εμφανίζονται τουλάχιστον 5 από αυτά τα συμπτώματα και επιπλέον να διαρκούν όλα πάνω από 15 μέρες, κάθε ημέρα για σχεδόν ολόκληρη την ημέρα.
Επιπλέον, τα κριτήρια που διαχωρίζουν ουσιαστικά τη μελαγχολία από την καταθλιπτική διαταραχή είναι η διάρκεια και η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων. Τα συμπτώματα, αλλά και η διάρκεια της μελαγχολίας είναι πολύ πιο ήπια και σύντομα απ’ ότι στην κατάθλιψη.
©Typologos.com 2019