Μειωμένη σωματική δραστηριότητα παιδιών
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Αυξήθηκε ο χρόνος παραμονής τους
μπροστά την οθόνη
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:18:00,07/15/2021

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού στο σπίτι αυξήθηκε ο χρόνος έκθεσης των παιδιών μπροστά στην οθόνη, ενώ μειώθηκε η σωματική δραστηριότητά τους. Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay
Οι εντολές για παραμονή – εγκλεισμό στο σπίτι κατά τη διάρκεια της αιχμής της πανδημίας COVID-19 (2020) «οδήγησαν» σε μείωση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών και σε αύξηση του χρόνου, που βρισκόταν αυτά μπροστά σε μία οθόνη.
Αυτό διαπίστωσαν δύο νέες μελέτες, που διεξήχθησαν από επιστήμονες του Brown School του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis.
Εντολές για πανδημία και τεράστιες αλλαγές
«Οι οδηγίες περί της παραμονής στο σπίτι από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο του 2020 δημιούργησαν τεράστιες αλλαγές στην εργασία, στο σχολείο και την οικογενειακή ζωή», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Υγειονομικής Περίθαλψης και ειδικός στη σωματική δραστηριότητα και στην παιδική παχυσαρκία, Amy Eyler .
«Η πλειονότητα των γονέων σε αυτές τις μελέτες ανέφεραν μια αισθητή μείωση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών τους, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτή η μείωση, ακόμη και αν είναι προσωρινή, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των παιδιών», τόνισε η ίδια.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Amy Eyler είναι η πρώτη συγγραφέας των άρθρων των ερευνητικών εργασιών με τίτλους:
♦«Αντιλήψεις των γονέων για αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα του παιδιού κατά τη διάρκεια παραγγελιών COVID-19 Stay-At-Home» που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου 2021 στο περιοδικό «Frontiers in Public Health»
♦ «Φυσική δραστηριότητα παιδιών και χρόνος οθόνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19: Μια ποιοτική εξερεύνηση of Parent Perceptions», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Health Behavior Policy Review».

Η πλειονότητα των γονέων σε αυτές τις μελέτες ανέφεραν μια αισθητή μείωση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών τους, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτή η μείωση, ακόμη και αν είναι προσωρινή, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των παιδιών.Φωτογραφία από Marc Thele από το Pixabay
Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μελέτης από την κ. Eyler και τους λοιπούς συγγραφείς εξετάστηκαν γονείς παιδιών ηλικίας 5-12 ετών. Αναλύθηκαν, δε, δεδομένα από 245 γονείς. Η πλειοψηφία (63,7%) των γονέων ανέφερε μείωση στη σωματική δραστηριότητα των παιδιών κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σπίτι.
Οι περισσότεροι από τους γονείς ανέφεραν ότι τα κοινωνικά εμπόδια, όπως είναι η έλλειψη πρόσβασης σε συμπαίκτες ήταν ένα μεγαλύτερο ζήτημα από την έλλειψη θέσεων για να παίξουν τα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μελέτης από την κ. Eyler και τους λοιπούς συγγραφείς διαπιστώθηκε πως αυξήθηκε ο χρόνος έκθεσης των παιδιών μπροστά στην οθόνη, ενώ μειώθηκε η σωματική δραστηριότητά τους.
Στη δεύτερη μελέτη, η Eyler και οι συν-συγγραφείς της διαπίστωσαν ότι ο χρόνος της οθόνης αυξήθηκε καθώς μειώθηκε.
«Δε γνωρίζουμε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτών των αλλαγών συμπεριφοράς. Θα συνεχίσουν τα παιδιά στα επίπεδα δραστηριότητας, που είχαν πριν από το COVID; Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το ζήτημα και πρέπει να το παρακολουθούμε με την πάροδο του χρόνου», παρατήρησε η κ. Eyler.
©Typologos.com 2021