Με τους αέρηδες

Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου- συγγραφέα

00:02:36,08/26/2019
Αερόστατα- Φωτογραφία από Jonny Lindner από το Pixabay

Ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος γράφει για τους αέρηδες στην κοινωνία. Φωτογραφία από Jonny Lindner από το Pixabay

Με τους αέρηδες «κονταροχτυπιούνται» οι άνθρωποι  στην Ελλάδα . Τα όνειρα, τα μονάκριβα θέλουν να ζήσουν. Η ζωή, όμως, δύσκολους γρίφους  βάζει. Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Σε περιόδους, όπου  η άρνηση κυβερνά. Σε χρόνους, όπου ο φανατισμός θεριεύει.

Οι νηφάλιες φωνές σπάνια ακούγονται και οι σοφίες των γερόντων λησμονήθηκαν. Δύσκολα, σήμερα, γεννιούνται προτάσεις και ιδέες ή εισάγονται εκ του εξωτερικού . Πολλοί προσφεύγουν στην αντιγραφή. Τώρα επικρατεί η θεωρία ότι « οι καλές ιδέες είναι οι κλεμμένες ιδέες».

Πριν από μερικά χρόνια βρισκόμουν στην  παρουσίαση δύο επιστημονικών ερευνών που αγγίζουν θέματα ανθρώπινα, όπως είναι αυτά της απασχόλησης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

Ξέρετε, το  τι παρατήρησα με αφορμή τις συγκεκριμένες έρευνες; Πως, όλοι μαζεύουν στοιχεία, μετρήσιμους δείκτες και νούμερα. Καμία δημοσκόπηση, όμως, δεν προτείνει λύσεις. Απλώς περιγράφει μία κατάσταση, χωρίς να αναφέρεται στην ανθρώπινη μονάδα και στη ζωή, που μεταφέρει αυτή.

Το ζητούμενο, ωστόσο, στην πολιτική είναι να προτείνεις λύσεις, καθώς και χρονοδιαγράμματα επίλυσης των προβλημάτων, που να δίνουν λύση στο πρόβλημα της κάθε ανθρώπινης μονάδες.

 Δυστυχώς, φαίνεται πως ακόμη και  σήμερα πολλοί ξεχνούν ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας απαιτούν απλές και αποδοτικές. Το απλό, όμως, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή, που κυβερνάται από την κάθε λογής εγκατεστημένη γραφειοκρατία.

Γιατί πάντα κάποιοι θα μετρούν τα πράγματα, βλέποντας όλες τις  παραμέτρους ως «πολιτικό κόστος». Το να κάνεις πολιτική, όμως,  δε  σημαίνει κατά ανάγκη ότι θα πραγματοποιήσεις δυσάρεστα πράγματα. Σημαίνει πως θα πρέπει να κάνεις ρεαλιστικά πράγματα.

Το κακό στην Ελλάδα είναι πως πολλοί γκρινιάζουν. Λίγοι υλοποιούν και αρκετοί εχθρεύονται ο ένας τον άλλον κοιτώντας πάντα στο  παρελθόν, ενώ το «δια ταύτα» είναι το παρόν και το μέλλον. Μερικές φορές ενίοτε κάποιοι χαρακτηρίζουν  τους άλλους με διάφορα «επίθετα».

 Τραβούν διάφορες γραμμές για να χωρίσουν τους ανθρώπους, νομίζοντας πως πρεσβεύουν μόνον αυτοί  την υπέρτατη αλήθεια, ιδέα ή σκέψη.

«Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αγάπη», είχε πει ο John Lennon κι είχε δίκιο . Οι λύσεις λείπουν από τον κόσμο και συνέχεια νέες γραμμές οριοθετούνται, αλλά τα πράγματα συνεχίζουν να  γυρίζουν σα γαϊτανάκι μέχρι το ρολόι να γυρίσει λίγο μπροστά.

Μερικοί- μερικές βλέπουν  φαντάσματα και καταιγίδες.  Μάλιστα, δεν μπορούν να δουν πέρα από φανατισμό τους, ότι η ζωή θα τους κάνει πέρα.

 Νομίζω πως ενίοτε  τα πράγματα  «δεν κυλούν πάνω σε μία λεπτή κόκκινη γραμμή», αλλά δυσκολεύουν από γραφειοκρατικά μονοπάτια.

 Το μόνο που φοβάμαι, είναι να μην παρασυρθεί πάλι ο κόσμος από τις φωνές των φανατικών οποιαδήποτε κατεύθυνσης . Το μόνο που επιθυμώ, επιτέλους σε ετούτη την χώρα να βρεθούν λύσεις για τα μικρούτσικα πράγματα, χωρίς να εμποδίσει η κάθε λογής γραφειοκρατία  την κίνηση προς τα μπρος.

Με απλά λόγια απλοποιείστε  τα πράγματα, για να μπορέσουν αυτοί που θέλουν, να παλέψουν και να δημιουργήσουν….  Κι όχι νέους αέρηδες…

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.