Mε τη Σοφία και κάθε Σοφία
Απόψεις
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
19:29:17,01/16/2021

Με τη Σοφία και τη κάθε Σοφία. Ένα κείμενο του δημοσιογράφου- συγγραφέα Νίκου Μόσχοβου για τη σεξουαλική παρενόχληση και την αυτοδιάθεση του ανθρώπινου σώματος. Φωτογραφία από Markus Winkler από το Pixabay
Με τη Σοφία και την κάθε Σοφία. Το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι ένα μεγάλο θέμα, που ακουμπά πολλά επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν αφορά μόνο σε γυναίκες, αλλά και σε άνδρες. Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου έκανε το μεγάλο βήμα κι «άνοιξε την πόρτα», ώστε να μιλήσουν κι άλλοι άνθρωποι (ανεξαρτήτως φύλου κι ηλικίας) για τα όσα υπέστησαν.
Καμία σημασία δεν έχει το γεγονός ότι τα αποκάλυψε όλα μετά από πολλά χρόνια. Μη ξεχνάμε τα όσα έγιναν με τον παραγωγό ταινιών και χρηματιστή Harvey Weinstein, του οποίου η δράση αποκαλύφθηκε, όταν άρχισαν μεγάλες γυναικείες μορφές του Ηοllywood να τον καταγγέλουν η μια η πίσω από την άλλη. Ήδη στη χώρα της άλλης πλευρά του Ατλαντικού έχουν γίνει τουλάχιστον 9 – μη πούμε περισσότερες- δημοσιογραφικές έρευνες για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, που «αγγίζουν» πρόσωπα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, καθώς κι ανθρώπους, οι οποίοι- οποίες εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Καιρός είναι και στην Ελλάδα «να διερευνηθούν τα πάντα» από τη δικαιοσύνη και να μιλήσουν κι άλλα θύματα για να «δούμε μέχρι και που απλώνεται το κουβάρι». Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος του/της. Κάθε ενήλικος – ενήλικη έχει το δικαίωμα να κοιμηθεί με άτομα ακόμα και του ίδιου φύλου, αρκεί αυτό να γίνεται απο αγάπη. Κάθε άνθρωπος δεν πρέπει να εξαναγκάζει τον άλλο ή την άλλη να έρθει σε σεξουαλική επαφή ή να τον/την παρενοχλεί σεξουαλικά εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος ή ευθύνης που κατέχει ή την πολιτική ιδιότητά του ή τον πλούτο του.
Να «σπάσει» η υποκρισία

H αυτοδιάθεση του ανθρώπινου σώματος και η ανάδειξη ανθρώπων με «Α» κεφαλαίο είναι βασικά συστατικά για την ανάπτυξη κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Η Σοφία και η κάθε Σοφία με το να μιλήσει για ότι της συνέβη και το οποίο «βαραίνει την καρδιά της» κατόρθωσε να «σπάσει τον καθρέπτη της υποκρισίας», που διέπει και το ζήτημα της αξιοκρατίας. Σε κάθε θέση ευθύνης δε χρειαζόμαστε μόνο π.χ. ικανούς διευθύνοντες, αλλά κυρίως θέλουμε Ανθρώπους με «Α» κεφαλαίο.Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν αθλητικοί παράγοντες, που νοιάζονται για τους αθλητές και τις αθλήτριες. Ωστόσο, δε ζούμε σήμερα σε μία «κοινωνία αγγέλων» και η μαρτυρία της κάθε Σοφίας αποτελεί μια καλή ευκαιρία για το αθλητικό κίνημα και γενικότερα για την ελληνική κοινωνία να ξεκαθαρίσει το τοπίο από άτομα, τα οποία εκμεταλλευόμενα τη θέση ισχύος ή ευθύνης, που κατέχουν σε οποιοδήποτε τομέα, θέλουν να επιβληθούν στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου.
«Ν’ ανοίξει η συζήτηση»
Η εξιστόρηση της Σοφίας και της κάθε Σοφίας παρέχει στην Ελληνική κοινωνία «ν’ ανοίξει τη συζήτηση» και για το ποιά θέλει πραγματικά να είναι. Θέλει να είναι μια κοινωνία, η οποία θα σέβεται την αυτοδιάθεση του ανθρώπινου σώματος;Που δε θα τη νοιάζει το τι κάνει ή το είναι ο διπλανός της ή η διπλανή της, όταν αυτός ή αυτή δεν πειράζει τους άλλους; Θέλει να είναι πραγματικά μια κοινωνία, στην οποία θα λογοδοτούν όσοι- όσες εκμεταλλεύονται με οποιοδήποτε τρόπο και σκοπό τη θέση ισχύος ή ευθύνης που κατέχουν;
Η υποκρισία είναι γύρω κι ανάμεσά μας. Μεγάλα λόγια λέγονται και όσοι βρίσκονται σε θέση ισχύος ή ευθύνης βρίσκουν πάντοτε τον τρόπο να ισχυριστούν πως ο δικός τους, τρόπος είναι ο σωστός. Το βασιλείο της Δανιμαρκίας είναι εδώ, αλλά η Σοφία και η κάθε Σοφία στέκει αγέρωχη. Μας κοιτά στα μάτια.Με ένα νεύμα μας καλεί σαν κοινωνία να αναδείξουμε την ανθρωπιά, την αγάπη και το σεβασμό ως το υπέρτατο αγαθό. Το σώμα της είναι δικό της, και της ανήκει!
©Typologos.com 2021