Ματωμένο Γαλάζιο- Το κόμικ της αφύπνισης

Γράφει ο Νίκος Μόσχοβος

Δημοσιογράφος-συγγραφέας

jpeg-optimizer-matomeno-galazio-to-komik-tis-afypnisis

Συνειδήσεις αφυπνίζει το κόμικ του Ferruccelli (Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου) «Ματωμένο Γαλάζιο»  και εικονογραφημένο εκ του Δημήτρη Παπαδή (σε έκδοση των Sportbook και του ίδιου) βασισμένο στο ομώνυμο μουσικό  progressive rock άλμπουμ του γνωστού καλλιτέχνη

Συνειδήσεις αφυπνίζει το κόμικ του Ferruccelli (Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου) «Ματωμένο Γαλάζιο» και εικονογραφημένο εκ του Δημήτρη Παπαδή (σ.σ. σε έκδοση των Sportbook και του ίδιου) βασισμένο στο ομώνυμο μουσικό progressive rock άλμπουμ του γνωστού καλλιτέχνη,ο οποίος μαζί με τον εξαίρετο σκιτσογράφο μας εκπλήσσουν κυριολεκτικά για την ποιότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας  τους.

Το εξώφυλλο

Το εξώφυλλο μας «καλωσορίζει» σ’ασπρόμαυρο φόντο να κυματίζει η Ελληνική σημαία και μας προδιαθέτει για το τι θα επακολουθήσει, αφού η ιστορία με την επιστροφή του δημοσιογράφου στα πατρώα εδάφη εξελίσσεται μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Όλοι οι διάλογοι,τους οποίους επιμελήθηκε με πιστότητα η Φένια Φουρλάκη, βασίζονται σε αποσπάσματα του ροκ μουσικού έργου «Ματωμένο Γαλάζιο» αποδίδοντας κι «αποπνέοντας» όλη την ατμόσφαιρα, που αισθάνεσαι, όταν ακούς τις μελωδίες.

jpeg-optimizer-matomeno-galazio-to-komik-tis-afypnisis-dyo

Το εξώφυλλο του κόμικ «Ματωμένο Γαλάζιο» μας «καλωσορίζει» σε ασπρόμαυρο φόντο να κυματίζει η Ελληνική σημαία και μας προδιαθέτει για το τι θα επακολουθήσει, αφού η ιστορία με την επιστροφή του δημοσιογράφου στα πατρώα εδάφη εξελίσσεται μεσούσης της οικονομικής κρίσης

Εύστοχα σκίτσα

Εύστοχα σκίτσα ζωγραφισμένα με πολύ αγάπη από το Δημήτρη Παπαδή «σκιαγραφούν» την κοινωνική διάσταση της παρουσιαζόμενης ιστορίας που τελικά δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά αγγίζει  ευρύτερα θέματα (π.χ. τη σχέση κοινωνίας -τύπου, την απώλεια της αγάπης ή το θάνατο πολύ αγαπημένων προσώπων) καθιστώντας τη, διαχρονική.

Ως αυτόνομα εικαστικά έργα

Τα σκίτσα «στέκονται» το καθένα μαζί με το κείμενο ως αυτόνομα εικαστικά έργα,ορίζοντας τον κοινωνικό καθρέπτη τους,ενώ «ιχνηλατούν στιγμές» της ζωής.Ιδιαίτερα μας εντυπωσίασαν τα σκίτσα των απρόσωπων ανθρώπινων φιγούρων στο μετρό, της κοπέλας βρισκόμενης στην παραλία και η οποία εξιστορεί την αθωότητα των παιδικών χρόνων που αποτελεί παρελθόν και το σκίτσο με την εκκλησία στο λόφο.

Το «δέσιμο» με τους στίχους

Με την όλη εξιστόρηση «δένουν» αρμονικά οι στίχοι των κομματιών «Δήθεν» κι «Όνειρο», που έχουν συμπεριληφθεί στην έκδοση ορίζοντας δύο βασικές έννοιες το υποκριτικό θέατρο της κοινωνίας, καθώς τη σισύφεια προσπάθεια της κάθε ανθρώπινης προσωπικότητας.

Άνετη ανάγνωση

To συγκεκριμένο κόμικ μπορεί να διαβαστεί άνετα ακόμη και από κορίτσια ή αγόρια εφηβικής ηλικίας.Μέσω της ανάγνωσης τους εισάγει στην πραγματική ζωή,προκειμένου να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν.Από την πλευρά τους, οι ενήλικες αναγνώστριες-αναγνώστες θα δουν μέσα ίσως κάποιες από τις στιγμές της ζωής τους, που βιώνουν καθημερινά.

Το κείμενο του Ferruccelli

Το κείμενο του Ferruccelli στο τέλος της έκδοσης δείχνει το πως ένα καλλιτεχνικό έργο με ξεκάθαρο κοινωνικό στάτους αποτελεί μια διαχρονική δημιουργική πράξη συνδυάζοντας πολλές ή και όλες τις μορφές τέχνης  χαρίζοντας στον κόσμο στιγμές ομορφιάς, καθώς κι αφύπνισης.

Το οπισθόφυλλο

Στο οπισθόφυλλο του κόμικ μπορεί κανείς να διαβάσει τους τίτλους και των 31 τραγουδιών του progressive rock  έργου «Ματωμένο Γαλάζιο» του Ferruccelli, οι οποίοι λειτουργούν ως ερέθισμα για να τα ακούσει κανείς, ώστε νοερά να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες.

Επίσης, κάθε βιβλίο εμπεριέχει επισυναπτόμενο κωδικό, που παρέχει τη δυνατότητα στον αναγνώστη ή στην αναγνώστρια να «κατεβάσει» ολόκληρο το ομώνυμο μουσικό άλμπουμ.

Μια ποιοτική εκδοτική δουλειά

Εν κατακλείδι, το κόμικ «Ματωμένο Γαλάζιο» είναι μια ποιοτική εκδοτική δουλειά «δημιουργημένη από τη ψυχή» των Ferruccelli και Δημήτρη Παπαδή,που σου αφήνει συνάμα την αίσθηση της ανάτασης και της σκέψης, γιατί «πόσα κλουβιά είναι αυτές οι μάσκες;»… Το ερώτημα ας απαντηθεί από τον κάθε αναγνώστη…

©Τypologos.com 2022