Masterpiece at first στη Μονή Λαζαριστών
16:45:43,09/06/2018

Πολλά υπόκωφα μηνύματα εμπεριέχει η ταινία “Night of the Hunter” του Τσαρλς Λότον, που θα προβληθεί στο κινηματογραφικό αφιέρωμα “Masterpiece at First” στη Μονή Λαζαριστών
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Masterpiece at first» διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών (από την Πέμπτη 13 έως και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018) με προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο ιδιαίτερο θερινό σινεμά (ώρα έναρξης: 9 το βράδυ).
Στο αφιέρωμα συμπεριλήφθηκαν πρωτοεμφανιζόμενα φιλμ που αργότερα πραγματοποίησαν μεγάλη καριέρα. Πρόκειται για πρεμιέρες, που δημιούργησαν αντίκτυπο στην εποχή τους, αλλά ακόμη και σήμερα κατορθώνουν να εντυπωσιάζουν.
Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το CineDogs.gr και με το Thessaloniki International Short Film Festival, ενώ προγραμματίστηκαν μεταμεσονύκτιες προβολές και μουσικά δρώμενα.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018
21.00 . Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους ταινίας «Καληνύχτα» του Θάνου Κερμίτση, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια σειρά από ερείπια. Όλοι πλέον προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο και να αφήσουν πίσω τη ζωή τους πριν από την καταστροφή.
Οι σινεφίλ μπορούν να δουν το τρέιλερ της ταινίας στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=hIqFbZ_xfUg .
21.40. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους ταινίας « Το χρήμα της οργής» (The Killing, 1956) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.
Ο Κιούμπρικ δανείζεται τους κώδικες του φιλμ νουάρ και τους αξιοποιεί στην πρωτόλεια μορφή. Παράλληλα, τους εντάσσει στο αισθητικό και εννοιολογικό σύμπαν του. Έτσι, επιτυγχάνει να ξαναπεί πράγματα που είχαν ήδη από τότε ειπωθεί, αλλά με τρόπο πιο συναρπαστικό και σαγηνευτικό. Ο σχεδιασμός και η περάτωση μίας ληστείας, στην οποία όλα θα καταλήξουν στραβά και ανάποδα, αφού όλα πρώτα έχουν παραδόξως εκτελεστεί στην εντέλεια!
23.15. Έπεται συναυλία Jazz μουσικής.
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018
21.00. Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Heimlich» του Κώστα Μπακούρη.
Ουσιαστικά είναι μια ταινία εισβολής χωρίς να προταθούν όπλα. Mε την προσφορά μπορείς να κατακτήσεις ευκολότερα κάτι απ’ ό,τι μ’ ένα πιστόλι. «Όταν προσφέρεις κάτι σε κάποιον αποκτάς μια εξουσία επάνω του», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης. Το ρόλο ενσαρκώνει ο Μάκης Παπαδημητρίου.
Οι σινεφίλ μπορούν να δουν το τρέιλερ της ταινίας στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?v=JEssap0iC6Y
21.30. Τη «σκυτάλη» θα πάρει η προβολή του φιλμ μεγάλου μήκους «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία» (Take the Money and Run, 1969), του Γούντι Άλεν.
Με αυτή την ταινία έκανε σκηνοθετικό ντεμπούτο ο Γούντι Άλεν και το φιλμ αφηγείται τη ζωή ενός αποτυχημένου και αδέξιου λωποδύτη. Εδώ ο σκηνοθέτης δεν «μιλά» για ψυχώσεις και φοβίες.
Εστιάζει στα ξέφρενα τρυκ των κλασσικών έργων της κωμωδίας κι «αντλεί» έμπνευση από τους αδερφούς Μαρξ, τον Μπάστερ Κίτον, τον Τζέρι Λιούις κ.ά. Η ταινία δείχνει τη μόνη λογική αντιμετώπιση της ζωής, που είναι η άφεση στο παράλογο.
23.15. Μετά θα προβληθεί το φιλμ μικρής διάρκειας «Slapper» της Luci Schroder (Βραβευμένο καλύτερο έργο της Αυστραλίας για το 2017). Η υπόθεση δίνει «μια γροθιά στο στομάχι» του θεατή, αφού η πάμπτωχη επαναστάτρια προσπαθεί να αγοράσει το χάπι που θα ακυρώσει την εγκυμοσύνη της.
Οι σινεφίλ μπορούν να δουν το τρέιλερ της ταινίας στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://vimeo.com/185581409
23.45. Θα πραγματοποιηθεί η προβολή του άφθαρτου αριστουργήματος του Τσαρλς Λότον
«Η νύχτα του κυνηγού» (The Night of the Hunter, 1955).
Ο Τσαρλς Λότον πραγματεύεται την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό. Από το φιλμ απορρέει μια μυστικιστική υποβλητικότητα, ενώ συνεχώς παραπέμπει στους αρχαϊκούς μύθους, στις θρησκευτικές παραβολές και στα παραμύθια. «Κρύβει», δε, πολλά υπόκωφα μηνύματα, τα οποία θα πρέπει να ανακαλύψει ο θεατής
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018
21.00. Πρώτα θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Cruiser» του Αριστοτέλη Μαραγκού
Σε ένα βενζινάδικο ό Βλάσης ξεκινά την νυχτερινή βάρδια του, όποτε εμφανίζεται ο Στέφανος, ένας μεσήλικας νταλικέρης. Οι δύο ήρωες εκμυστηρεύονται τα όνειρά τους σε μια προσπάθεια να καταλάβουν ο ένας τον άλλον και να συνειδητοποιήσουν το τι σημαίνει να είσαι έτοιμος για το ταξίδι.
21.30. Έπεται η προβολή του φιλμ μεγάλου μήκους «Κλέφτες κατά λάθος» (Bottle Rocket, 1996), του Γουές Άντερσον. Το φιλμ αποτελεί το σκίρτημα και δείγμα γραφής του κόσμου του Γουές Άντερσον.
Ένας κόσμος, όπου επικρατεί η απόλυτης συμμετρία και τα παστέλ χρώματα. Οι άνθρωποι αναπολούν ένα παράδεισο, για τον οποίο δεν ξέρουν, αν υπήρξε ποτέ. Συνάμα, νιώθουν ένα αμήχανο σφίξιμο απέναντι στις λέξεις που δεν τολμούν να ειπωθούν. Βιώνουν, όμως, την απότομη ενηλικίωση.
23.45. Τελευταίο θα προβληθεί η ταινία τρόμου «Η νύχτα των ζωντανών νεκρών» (The Night of the Living Dead 1968), του Τζορτζ Ρομέρο. Το φιλμ ανανέωσε, εμπλούτισε και απογείωσε τους κώδικες και τα σημεία αναφοράς του είδους. Μια ταινία, που προφήτεψε το μέλλον και μίλησε για τους «ζωντανούς νεκρούς», που περιφέρονται στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.
Η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώθηκε στα 5 ευρώ για κάθε ημέρα. Το ενιαίο εισιτήριο τιμάται στα 10 ευρώ και για τις 3 ημέρες.
©Typologos.com 2018