Μάσκες προσώπου και δικαστήρια
Οι μάσκες προστασίας προσώπου
βοηθούν τους ενόρκους
να ξεχωρίζουν τα ψέματα από την αλήθεια
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:08:12,12/07/2021

Όχι μόνον οι μάσκες προσώπου δεν εμποδίζουν την ικανότητα των ενόρκων να αποφασίσουν, εάν ένας μάρτυρας είναι αξιόπιστος, αλλά αντιθέτως διευκολύνουν τη διάκριση των ψεμάτων από την αλήθεια!Φωτογραφία από Laurent Verdier από το Pixabay
Οι ένορκοι ενός ανώτατου δικαστηρίου μπορούν να ανιχνεύσουν το πότε κάποιος ή κάποια λέει ψέματα ακόμα κι όταν φοράει μάσκα προστασίας προσώπου, σύμφωνα με νέα ερευνητική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.
Το συμπέρασμα της ανάλυσης
Όχι μόνον οι μάσκες προσώπου δεν εμποδίζουν την ικανότητα των ενόρκων να αποφασίσουν, εάν ένας μάρτυρας είναι αξιόπιστος, αλλά αντιθέτως διευκολύνουν τη διάκριση των ψεμάτων από την αλήθεια!
Δύο ερευνητές κύρους
στον τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης
Ο καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ και του Διεθνούς Κέντρου Ιατροδικαστικής Ψυχολογίας Aldert Vrij μαζί με τη καθηγήτρια του Κολλεγίου Ποινικής Δικαιοσύνης «John Jay», Dr Maria Hartwig διερεύνησαν το πώς οι αποκλίσεις από τις συνήθεις δικαστικές διαδικασίες, έχουν επηρεάσει την ικανότητα ανίχνευσης ψεύδους και τη λήψη αποφάσεων των ενόρκων. Σε αυτές τις αποκλίσεις περί των δικαστικών διαδικασιών συμπεριλαμβάνονται οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας προστασίας προσώπου και οι εικονικές δικαστικές αίθουσες.
Κορυφαίος στον τομέα της ανίχνευσης ψεύδους
Ο καθηγητής Vrij, θεωρείται παγκόσμια κορυφαία επιστημονική προσωπικότητα στον τομέα της ανίχνευσης ψεύδους, Μάλιστα, το έργο του γνωστού επιστήμονα χρησιμοποιείται από τις αστυνομικές δυνάμεις και άλλους ειδικούς σε όλο τον κόσμο.«Κατά κάποιο τρόπο σας «μεταφέρουμε» καλά νέα. Δε φαίνεται ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού της πανδημίαςCOVID19 θα επηρεάσουν αρνητικά τα δικαστήρια. δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εφόσον οι ένορκοι μπορούν να ακούσουν καθαρά τον κατηγορούμενο και από τη μάσκα δεν πνίγεται η ομιλία τους»,είπε ο κ. Vrij.
Που πρέπει να «πέσει» η προσοχή
«Με άλλους τρόπους εφιστούμε την προσοχή σε θεμελιωδώς προβληματικές πτυχές της ανίχνευσης ψεύδους, ιδίως στο γεγονός ότι η μη λεκτική συμπεριφορά δεν είναι χρήσιμη. Μπορεί να υποδηλώνει ότι το μέλλον βρίσκεται στη διερεύνηση του τρόπου μετάφρασης των πρωτοκόλλων συνεντεύξεων και ανακρίσεων που βασίζονται στην επιστήμη στην αίθουσα του δικαστηρίου, προκειμένου ν’ «αντληθούν» πιο ακριβή αποτελέσματα ανίχνευσης ψεύδους από τους ενόρκους», εξήγησε ο ίδιος.
Η δημοσίευση της εργασίας
Η εργασία, δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021 στο περιοδικό «Journal of Applied Research and Memory and Cognition» κι εξέτασε εκατοντάδες μελέτες σχετικά με την εξαπάτηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες προστασίας προσώπου δεν εμποδίζουν τη λήψη αποφάσεων από τους ενόρκους.
Η ανακάλυψη
Οι δύο ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εκφράσεις του προσώπου κι άλλες μορφές της μη λεκτικής συμπεριφοράς αποτελούν αναξιόπιστο δείκτη εξαπάτησης και βρήκαν πως η κάλυψη αυτών βελτιώνει στην πραγματικότητα την ικανότητα της αρμόδιας επιτροπής να διαφοροποιεί την αλήθεια από το ψέμα!
Η ανάλυση
Ο καθηγητής κ. Vrij ανέλυσε μια συλλογή μελετών, στην οποία διερεύνησε το πόσο καλά οι παρατηρητές ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν την εξαπάτηση χρησιμοποιώντας τις μη λεκτικές συμπεριφορές και διαπίστωσε ότι εντοπίστηκαν σωστά μόνο το 50% των ψεμάτων που ειπώθηκαν! Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα βρισκόταν εντός του περιθωρίου της τύχης κι απείχε παρασάγγας εκ της ακρίβειας, που επιζητεί ο τομέας της ανίχνευσης ψεύδους!

Οι δύο επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι ορισμένες συμπεριφορές, όπως είναι η συμπεριφορά και η έκφραση του προσώπου μπορεί να εκληφθούν ως πιο ύποπτες από άλλες, αλλά οι ψεύτες το γνωρίζουν αυτό. Έτσι, μπορούν εύκολα να κρύψουν τα ψέματα χρησιμοποιώντας συμπεριφορές και χειρονομίες που τα κάνουν να φαίνονται γνήσια!Φωτογραφία από Edward Lich από το Pixabay
Τι πραγματικά συμβαίνει
Οι δύο επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι ορισμένες συμπεριφορές, όπως είναι η συμπεριφορά και η έκφραση του προσώπου μπορεί να εκληφθούν ως οι πιο ύποπτες από άλλες, αλλά οι ψεύτες το γνωρίζουν ήδη αυτό. Έτσι, μπορούν εύκολα να κρύψουν τα ψέματα χρησιμοποιώντας συμπεριφορές και χειρονομίες που τα κάνουν να φαίνονται γνήσια!
Η διεξοδική εξέταση μιας μελέτης
Αυτή είναι η μοναδική μελέτη, που διερεύνησε άμεσα τον ρόλο των καλυμμάτων προστασίας προσώπου στις δικαστικές διαδικασίες κι η οποία διαπίστωσε ότι ήταν ευεργετική η στέρηση των μη λεκτικών συμπεριφορών των μαρτύρων για τους ενόρκους.
Η διαφορά
Η μελέτη εξέτασε το πώς οι συγκεκριμένες μάσκες προστασίας επηρεάζουν την ικανότητα ανίχνευσης της εξαπάτησης, διαπιστώνοντας πως οι παρατηρητές ήταν σε πολύ καλύτερη θέση να αναγνωρίσουν ένα ψέμα, όταν οι στόχοι ή οι κατηγορούμενοι φορούσαν τη μάσκα από ό,τι όταν δεν τη φορούσαν. Αφαιρώντας την απόσπαση της προσοχής των μη λεκτικών συμπεριφορών, έπρεπε οι παρατηρητές να βασίζονται στο περιεχόμενο της ομιλίας, το οποίο αποδείχθηκε καλύτερο για τον εντοπισμό των ψεμάτων!
Οι εικονικές δίκες
Οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας προστασίας προσώπου δεν είναι το μόνο προληπτικό μέτρο που λαμβάνεται για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς ορισμένες διαδικασίες διεξάγονται εικονικά.Από μια ποικιλία μελετών που αμφισβήτησαν το πώς θα μπορούσε να εντοπιστεί η εξαπάτηση αυτοπροσώπως ή μέσω της ηχογράφησης κατέληξαν οι δύο ερευνητές στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι εικονικές αίθουσες δικαστηρίων προκαλούν ανησυχία, με την ακρίβεια ανίχνευσης εξαπάτησης να παραμένει στα παρόμοια επίπεδα.
Η χρησιμοποίηση της έρευνας
Ο καθηγητής κ. Vrij και η Dr Hartwig μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα έρευνα για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι προφυλάξεις για την πανδημία COVID- 19 δε θα επηρεάσουν αρνητικά τις δικαστικές διαδικασίες. Επίσης, κατάφεραν να εντοπίσουν τα «κενά» στην έρευνα και να θέσουν ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς το δικαστικό σύστημα συνεχίζει να «πλοηγείται» μέσα στην πανδημία.
Η επισήμανση του κορυφαίου επιστήμονα
«Με μία μόνο υπάρχουσα μελέτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μάσκες προστασίας προσώπου επηρεάζουν την ανίχνευση ψεύδους, είναι σαφές ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να αντιμετωπιστούν ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το πώς η πανδημία επηρεάζει το δικαστικό σύστημα», επισήμανε ο καθηγητής κ. Vrij.
©Typologos.com 2021