Μακεδονικά Προϊόντα – η πορεία προς το μέλλον
15:57:06,04/29/2019

Οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου και του Επαγγελμασικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα και τη θέσπιση νομικού πλαισίου, ώστε να προστατευθούν τα εμπορικά σήματα και οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» στην επωνυμία ή στα προϊόντά τους
Εκτενή ενημέρωση για τη κατοχύρωση σημάτων με το όνομα της Μακεδονίας έγινε την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στην εκδήλωση με θέμα «Μακεδονικά Προϊόντα-η πορεία προς το μέλλον», που διοργάνωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του οικονομικού forum Money Show.
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Λαζάρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης και ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Κλεόβουλος Θεοτόκης.
Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα και τη θέσπιση νομικού πλαισίου, ώστε να προστατευθούν τα εμπορικά σήματα και οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» στην επωνυμία ή στα προϊόντά τους.
Τα συστήματα καταχώρισης σημάτων παρουσίασε η νομικός της Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτα Γεωργοπούλου. Με αυτά τα συστήματα μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να καταχωρίσουν τα εμπορικά σήματά τους, από την Ελλάδα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η ομιλήτρια παρέθεσε και τα αντίστοιχα τέλη που απαιτούνται για την κατοχύρωσή τους. Η κ. Γεωργοπούλου μίλησε για τη αξία του σήματος και ανέπτυξε τη δυνατότητα σηματοδότησης των προϊόντων με ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος αναφέρθηκε κυρίως στο κομμάτι της εξωστρέφειας και της προσπάθειας που έχει κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Με την προσπάθεια αυτή επιχειρείται η ισχυροποίηση των brands names, τα οποία συσχετίζονται με την μακεδονική κουζίνα και τα μακεδονικά προϊόντα, το γεωγραφικό προσδιορισμό για την ανάδειξη της ιστορικής συνάφειας του σήμερα με το χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιος Κουτσοχήνας ξεκαθάρισε ότι η καταχώριση ενός εμπορικού σήματος δεν αποτελεί απλά μια διαδικαστική πράξη κι ούτε μία στιγμιαία ενέργεια.
Δεδομένου του γεγονότος ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, με συστήματα καταχώρισης σημάτων που λειτουργούν παράλληλα και τα οποία συνυπάρχουν σε εθνικό-ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να έχουν ολοκληρωμένη στρατηγική προστασίας των σχετικών δικαιωμάτων τους.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσοχήνα, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να σταθμίσουν τις ανάγκες τους, και το χωρικό πεδίο που δραστηριοποιούνται, ώστε να επιλέξουν αντίστοιχα το κατάλληλο για αυτούς σύστημα καταχώρισης σημάτων (εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές).
Ο πολιτικός Επιστήμονας – διεθνολόγος Σταύρος Καλεντερίδης αναφέρθηκε στα γεωπολιτικά και στα διεθνή ζητήματα της συμφωνίας των Πρεσπών, στο γιατί και στο πώς επανήλθε τώρα το ζήτημα και καταλήξαμε σε υπογραφή- συμφωνία.
Επιπλέον, έκανε αναφορά στο τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο για την ακύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα.
Για τη διεθνή καμπάνια «Macedonian Products Made in Greece» μίλησε η νομικός και συντονίστρια αυτής Αφροδίτη Λατονιπούλου.
Όπως εξήγησε η ίδια, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε, προκειμένου να προωθηθούν τα μακεδονικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Στόχος της καμπάνιας είναι η προώθηση των προϊόντων και των επιχειρήσεων,οι οποίες φέρουνέμμεσα ή άμεσα το μακεδονικό brand name, καθώς και ο τερματισμός της σύγχυσης που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα.
O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης τόνισε ότι «απαίτηση όλων μας είναι, η Ελληνική Πολιτεία να διασφαλίσει πλήρως και να υποστηρίξει την κατοχύρωση, σε διεθνές πλαίσιο, όλων των εμπορικών, σημάτων που παράγονται από ελληνικές επιχειρήσεις και φέρουν το σήμα της Μακεδονίας, ώστε μην υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις ως προς την εμπορική ονομασία των Ελληνικών προϊόντων».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτίθεται να δημιουργήσει και να προτείνει συγκεκριμένο περιφερειακό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, το οποίο θα προβάλει την περιοχή παραγωγής της ελληνικής Μακεδονίας, με στόχο να αποτραπεί η σύγχυση που δημιουργείται στους καταναλωτές του εξωτερικού σχετικά με την προέλευση των προϊόντων.
©Typologos.com 2019