Οι Βιβλιοθήκες με το βλέμμα στο μέλλον

17:54:35,04/05/2019
IFLA  Κουάλα Λουμπούρ, 29/8/2018

Ανακοίνωση της ανάληψης του συνεδρίου από την Ελλάδα, πέρυσι στο 84ο συνέδριο της IFLA στην Κουάλα Λουμπούρ, 29/8/2018

«Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή- Libraries: dialogue for change».  Για το καίριο αυτό θέμα θα συζητήσουν 4.000 συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο στο 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and InstitutionsIFLA), που θα διεξαχθεί για την πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Σάββατο 24 έως και την  Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Διοργανωτές είναι η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ενώ στην ανάληψη  του συνεδρίου συνέβαλε καθοριστικά ο Δήμος Αθηναίων.

Στην υλοποίηση των εργασιών θα συμβάλουν  από 300 εθελοντές, αφού το συγκεκριμένο δρώμενο αποτελεί παγκοσμίως το κορυφαίο γεγονός στο χώρο των βιβλιοθηκών. Οι διοργανωτές αναμένουν 4.000 σύνεδρους από 120 χώρες. Παράλληλα με τις εργασίες θα πραγματοποιηθεί και η  διεθνής έκθεση προϊόντων –  υπηρεσιών σχετικών με το αντικείμενο του συνεδρίου.

Οι συμμετέχοντες θα «εστιάσουν» στο πώς οι βιβλιοθήκες κάθε είδους, μεγέθους και θεματικού πεδίου  θα μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο και τις υπηρεσίες τους,  εν όψει των κοινωνικών – τεχνολογικών εξελίξεων.

Οι ειδικοί εξηγούν πως οι  μετακινήσεις των πληθυσμών, οι πρόσφυγες, η κλιματική αλλαγή, η ανάδυση του ψηφιακού κόσμου, της τεχνητής νοημοσύνης και  της ρομποτικής, απαιτούν προσαρμογές –  αλλαγές στο χώρο των βιβλιοθηκών.

Η παρακολούθηση  των εργασιών θα  αποτελέσει μια  επιμορφωτική δραστηριότητα για τους συνέδρους, οι οποίοι θα έχουν μια  μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων, τεχνογνωσίας και συναντήσεων.

Τα μέλη του  προσωπικού  των ελληνικών βιβλιοθηκών θα έχουν  την ευκαιρία να ενημερωθούν  για τις νέες τάσεις – εξελίξεις στην επιστήμη της πληροφόρησης, καθώς και για καλές πρακτικές σχετικά με  τις βιβλιοθήκες, οι οποίες  δύναται να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα. Τα στελέχη των ελληνικών βιβλιοθηκών  αναμένεται να παρουσιάσουν τις αξίες, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους, προς τη διεθνή  κοινότητα της βιβλιοθηκονομίας.

Η IFLΑ ιδρύθηκε  το 1927 κι έκτοτε εκπροσωπεί  τις ενώσεις των βιβλιοθηκονόμων, καθώς  και τα ιδρύματα βιβλιοθηκών παγκοσμίως. Ορίζει, δε, τη  διεθνή ατζέντα για το επάγγελμα του βιβλιοθηκονόμου, ενώ συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όπως  είναι η UNESCO, συμβάλλοντας στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων μέσω των βιβλιοθηκών.

Κάθε χρόνο διοργανώνει τον  Αύγουστο σε διαφορετική χώρα  και το συνέδριό της, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός στο χώρο των βιβλιοθηκών.

Σχετικά με το συνέδριο  μπορούν οι αναγνώστες – αναγνώστριες  του «Τυπολόγου» να επισκεφθούν  τον ιστότοπο https://2019.ifla.org/.

Πληροφορίες για το συνέδριο παρέχονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: iflathens19@gmail.com. Η ιστοσελίδα της IFLA είναι η εξής:https://ifla.org/.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.