Λατινικά vs Κοινωνιολογία ..μαθητές χαμένοι
Tι αποκάλυψε
η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
18:41:16,09/20/2021

Στους απόφοιτους και στις απόφοιτες που διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας να δοθεί η δυνατότητα εξέτασης στο ίδιο αντικείμενο και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.Φωτογραφία από padrefilar από το Pixabay
Στα … λατινικά καλούνται να εξεταστούν για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Α.Ε.Ι.- Τ.Ε.Ι) οι μαθητές – μαθήτριες, που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2020 – 2021 και διαγωνίστηκαν στο μάθημα της κοινωνιολογίας, αλλά το μάθημα αυτό δε το διδάχθηκαν στο σχολείο!
Το κύριο αίτημα
Το γεγονός αποκάλυψε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία απαιτεί να προβλεφθούν ειδικά μέτρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2021 – 22 σε ότι αφορά στους αποφοίτους του προηγούμενου σχολικού έτους. «Αναρωτιόμαστε με τι κριτήριο το υπουργείο προχωρά σε μια τέτοια οδηγία την ώρα, που το μάθημα των λατινικών διδάσκεται και στη Β’ Λυκείου και συνεπώς οι μαθητές θα πρέπει να καλύψουν την ύλη δύο σχολικών ετών», σχολιάζουν εύλογα οι γονείς.
Τι έγινε στο παρελθόν
Μάλιστα, οι περισσότεροι γονείς και μαθητές θεωρούσαν δεδομένο το γεγονός ότι θα δοθεί η δυνατότητα εξέτασης στο μάθημα της κοινωνιολογίας, όπως είθισται!
Κατά τη διάρκεια του παρελθόντος είχε αντικατασταθεί το μάθημα της κοινωνιολογίας από την πολιτική οικονομία. Κατόπιν, καθιερώθηκε η διδασκαλία του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αλλά οι απόφοιτοι διατηρούσαν το δικαίωμα εξέτασης στο μάθημα, το οποίο είχαν διδαχθεί στη Γ’ Λυκείου!

Να πραγματοποιηθούν ενισχυτικά μαθήματα για όλους τους αποφοίτους και για όλες τις απόφοιτες στα αντικείμενα των πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε να καλυφθεί η νέα ύλη που προστέθηκε στη φετινή σχολική χρονιά.Φωτογραφία από Michal Jarmoluk από το Pixabay
Πανελλαδικές εξετάσεις
με μη διδακτέα ύλη;
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων μειώθηκε λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν με την πανδημία COVID-19. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα: Το αποτέλεσμα ήταν πως οι απόφοιτοι που θέλουν να συμμετάσχουν και στις πανελλαδικές εξετάσεις του τρέχοντος σχολικού έτους θα πρέπει να εξεταστούν σε μία νέα διευρυμένη ύλη την οποία δε διδάχτηκαν!
Μεγαλώνουν τα εμπόδια
«Για άλλη μια φορά το υπουργείο μεγαλώνει τα εμπόδια, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπου ένα μεγάλο μέρος των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε με εξ αποστάσεως μαθήματα (το σχολικό έτος 2020 – 21) και τις σοβαρές ψυχοκοινωνικές συνέπειες που είχε η πανδημία σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες. Είναι απαράδεκτο να επιβαρύνονται με πρόσθετες δυσκολίες στην προσπάθεια τους, να εισαχθούν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή», επισημαίνουν οι ιθύνοντες της Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι διεκδικήσεις
Απαιτούν, δε, την υλοποίηση των εξής μέτρων:
1.Στους απόφοιτους και στις απόφοιτες που διαγωνίστηκαν στο μάθημα της κοινωνιολογίας να δοθεί η δυνατότητα εξέτασης στο ίδιο αντικείμενο και στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
2.Να πραγματοποιηθούν ενισχυτικά μαθήματα για όλους τους αποφοίτους και για όλες τις απόφοιτες στα αντικείμενα των πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε να καλυφθεί η νέα ύλη που προστέθηκε στη φετινή σχολική χρονιά.
Σεβασμός προς τα παιδιά
«Δεν μπορεί για άλλη μία φορά το κόστος των συνεχών «αλλαγών» στο εκπαιδευτικό σύστημα, όχι μόνο οικονομικό, να το επωμιστούν οι γονείς και οι μαθητές. Απαιτούμε τουλάχιστον το σεβασμό προς τα παιδιά, τα οποία μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες πάλεψαν για την κατάκτηση της γνώσης», τονίζουν οι γονείς.
©Typologos.com 2021