Λαμπρή Πρεμιέρα για το «Πεθαίνω σα χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη με τον Τάσο Μπλάτζιο στο BIOS

21:57:03,03/19/2019
Πεθαίνω σα χώρα- Φωτογραφίες: Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη, Κατερίνα Ντόνα και Ράνια Παπαδοπούλου

Ρεσιτάλ ερμηνείας δίνει ο Τάσος Μπλάτζιος, στο συγκλονιστικό μονόλογο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Πεθαίνω σα χώρα» στο BIOS. Φωτογραφίιες παράστασης: Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη, Κατερίνα Ντόνα και Ράνια Παπαδοπούλου

Το χειροκρότημα όλων ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για το ρεσιτάλ ερμηνείας του  Τάσου  Μπλάτζιου,  ο οποίος  ενσάρκωσε μέσα από ένα συγκλονιστικό  μονόλογο το εμβληματικό κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Πεθαίνω σα χώρα» στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης, που δόθηκε  σε σκηνοθεσία του ηθοποιού και της Τάνιας Κίτσου την περασμένη Πέμπτη  14 Μαρτίου 2019 στο ΒIOS (Πειραιώς 84 Basement).

Την πρεμιέρα παρακολούθησαν άνθρωποι του καλλιτεχνικού και του δημοσιογραφικού χώρου, οι οποίοι απόλαυσαν και βίωσαν το μονόλογο, που ερμήνευσε υποδειγματικά ο Τάσος  Μπλάτζιος.

Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους θεατές ήταν οι:

Χρύσα Ρώπα,  Λουκία Πιστιόλα, Μαίρη Ραζή,  Βασίλης Βασιλάκης, Γεωργία Ζώη, Γιώργος Γαλίτης, Τιτίκα Βλαχοπούλου και Ιωσήφ Ιωσηφίδης.

Eπίσης, ήταν οι Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Θάνος Μπλάτζιος κι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γιαγτζόγλου.

Την παράσταση παρακολούθησαν η mezzo soprano Μαρίτα Παπαρίζου, οι σκηνοθέτες Γιώργος Αχλαδιώτης, Δημήτρης Αθανίτης, καθώς και ο  Αλέξης Πόνσε. 

Το «Πεθαίνω σα χώρα» δημοσιεύτηκε το 1978, ενώ είναι το πρώτο και  θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Δημήτρη Δημητριάδη, αφού αφηγείται τον τρόπο κατάλυσης της ύπαρξης μιας χώρας.

Το όλο κείμενο αποδείχθηκε άκρως επίκαιρο και ταυτόχρονα προφητικό, αφού αποτελεί μία κραυγή αγωνίας για τους κατοίκους μίας χώρας, η  οποία αρχίζει να «σβήνεται» από το χάρτη.
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 3ο Φεστιβάλ Μονολόγων «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», ARTiki, 2016 κι έκτοτε, το καλοκαίρι του 2018 ακολούθησαν παραστάσεις στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο , στο Θέατρο «Πύλη Βηθλεέμ» και στο 8ο Φεστιβάλ Αίγινας στο «Καποδιστριακό».

Τάσος Μπλάτσιος- Τάνια Κίτσου. Φωτογραφίες: Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη, Κατερίνα Ντόνα και Ράνια Παπαδοπούλου

Oι Τάσος Μπλάτζιος – Τάνια Κίτσου, συν-σκηνοθέτες ρου εμβληματικού κειμένου του Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σα χώρα» . Φωτογραφίες: Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη, Κατερίνα Ντόνα και Ράνια Παπαδοπούλου

Οι  φιλότεχνοι μπορούν να βιώσουν το έργο «Πεθαίνω σα χώρα» σε διασκευή – ερμηνεία Τάσου Μπλάτζιου και σκηνοθεσία Τάνιας Κίτσου και Τάσου Μπλάτζιου στις 9 το βράδυ κάθε Πέμπτης, Παρασκευής, Σαββάτου  και Κυριακής στο ΒΙΟS, όπου θα παρουσιάζεται έως και τις 31 Μαρτίου 2019.

Η ερμηνεία του Τάσου Μπλάτζιου έχει ήδη «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των κριτικών, οι οποίοι έγραψαν για την παράσταση:

«Έχοντας μελετήσει και «αποκωδικοποιήσει» το κείμενο, σκηνοθέτιδα κι ερμηνευτής κατάφεραν να «ζωντανέψουν» ατόφιες εικόνες της νεότερης ιστορίας μας, με αναφορές στον Εμφύλιο και όσων προηγήθηκαν κι ακολούθησαν αυτόν, στην πατρίδα μας, όπου: δυστυχία,  παραφροσύνη, σφαγές, χαμένη αξιοπρέπεια, προδοσίες… και όσα ακόμη φρικτά κι ανομολόγητα χαρακτήρισαν τις μελανές αυτές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας,  (παρόμοια σε όλες τις χώρες που βίωσαν ανάλογους πολέμους) συνυπάρχουν με την προσευχή, στην απελπισία τού ήρωα, ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει ότι οδηγούμαστε, με μαθηματική ακρίβεια, στη διάλυση, στον αφανισμό, κι αυτό δίχως ελπίδα επιστροφής.

 Οι θεατές γίναμε μάρτυρες ενός τραγικού χρονικού αφηγήματος και μιας πρωτότυπης παράστασης, με αξιοσημείωτη ερμηνεία (Μονόλογος), γι’ αυτό και τα θερμά χειροκροτήματα στο τέλος», έγραψε ο κριτικός θεάτρου, Νίκος Μπατσικανής στο  palmografos.com.

«… ο ηθοποιός ξετύλιξε τα νήματα του «παντοειδούς» πολέμου και εκείνο του πάσχοντος ανθρώπου, στα χείλη του οποίου «οι σημαδεμένες λέξεις προφέρονται, διαστέλλονται και εξομολογούνται».

 Σε αυτό το τελευταίο μέρος του έργου, μια σπαρακτική κατακλείδα, ο ηθοποιός σέρνεται επί σκηνής αφήνοντας το σώμα να συμπληρώσει εκπληκτικά τον πυρακτωμένο λόγο, εξελίσσοντας την κίνηση σε μια κραυγή, ενοποιώντας σώμα και λόγο στην εκρηκτική «έξοδο» του τέλους…»,  σημείωσε η Δρ. Φιλολογίας και επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Δήμητρα Γ. Μπεχλικούδη.

Πεθαίνω σα χώρα- Αφίσα

Η αφίσα της παράστασης με το συγκλονιστικό μονόλογο

Η Ταυτότητα της Παράστασης

«Πεθαίνω σα χώρα»  – Μονόλογος 

Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης

Διασκευή – Ερμηνεία: Τάσος Μπλάτζιος

Σκηνοθεσία: Τάνια Κίτσου – Τάσος Μπλάτζιος

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Προβολές : Τάνια Κίτσου

Μουσική Σύνθεση – Επιμέλεια Μουσικής: Τάκης Μανιάτης

Φώτα: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Κοστούμι: Λάζαρος Μήλιος

Μακιγιάζ: Διονυσία Κωνσταντίνου

Φωτογραφίες: Σωτήρης Γεωργιάδης, Ειρήνη Κουνάδη, Κατερίνα Ντόνα και Ράνια Παπαδοπούλου.

Trailer: Σωτήρης Γεωργιάδης

Δημόσιες σχέσεις – Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου.

Παραγωγή: Chorus &Bios

Πληροφορίες

Το έργο «ανεβαίνει ήδη» στο BIOS (Πειραιώς 84 Basement), όπου οι παραστάσεις θα διαρκέσουν και την  Κυριακή 31 Μαρτίου 2019.

Οι παραστάσεις  πραγματοποιούνται από την Πέμπτη έως και την  Κυριακή, με  ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Η τιμή του  εισιτηρίου διαμορφώθηκε στα 10 (κανονικό) και 7 ευρώ (μειωμένο). 

Προπώληση εισιτηρίων (έως 28/2): 8 ευρώ (κανονικό) και 5 ευρώ (μειωμένο).

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από την εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:

  https://www.viva.gr/tickets/theater/bios/pethaino-sa-xora/

Το τηλέφωνο κρατήσεων είναι: 210 – 34.25.335.

Στην ακόλουθη  φωτογραφική γκαλερί μπορείτε να δείτε ανθρώπους του καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου, που έδωσαν συγχαρητήρια στον ηθοποιό Τάσο Μπλάτζιο για την ερμηνεία του, καθώς και δυο στιγμές από τη συγκλονιστική ερμηνεία του ίδιου:

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + 7 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.