Η Κύπρος είναι μεγάλος εξαγωγέας και εισαγωγέας του ιού της Ηπατίτιδας C (HCV) προς και από πολλές χώρες της υφηλίου!

01:35:22,07/17/2019
Hepatitis 1- Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Κύπρος αποτελεί χώρα με εισαγόμενες μεταδόσεις αλλά και σημαντική πηγή διασποράς προς διαφορετικές χώρες της υφηλίου (χώρες της Αμερικής, της Ωκεανίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρώπης. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κύπρου 

Η Κύπρος είναι μεγάλος εξαγωγέας και εισαγωγέας του ιού της Ηπατίτιδας C (HCV) προς και από πολλές χώρες της υφηλίου!

Aυτό  έδειξαν  τα ευρήματα πρωτοποριακής επιστημονικής μελέτης, που έγινε από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεοντίου Κωστρίκη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν ήδη  στο κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Scientific Reports», ενώ από τους ειδικούς εκτιμάται ότι  μπορούν  να συμβάλουν σημαντικά σε μελλοντικές πολιτικές πρόληψης της επιδημίας του ιού HCV στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της υφηλίου!

Άλλωστε, οι  αναδυόμενες και  οι  επανεμφανιζόμενες ανθρώπινες μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων, αποτελούν μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία με δραματικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες παγκόσμιας εμβέλειας.

Κατά  τα τελευταία 40 χρόνια έχει βιώσει η ανθρωπότητα πολλές καταστροφικές ιογενείς επιδημίες, ήτοι:

Του ιού  της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) , ο οποίος επιφέρει την ασθένεια του AIDS.

Του  ιού  της ηπατίτιδας C (HCV) που προκαλεί ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Του ιού  Ebola και του  πρόσφατου  ιού  Zika (ZIKV).

Ο ιός HCV είναι η κύρια  αιτία της χρόνιας ηπατικής νόσου, της ηπατικής κίρρωσης και του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, με αποτέλεσμα να επιφέρει  σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.

Hepatitis 2-Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κύπρου

Παρόμοιες αμφίδρομες μεταδόσεις παρατηρήθηκαν στα αποτελέσματα της ανάλυσης για τον υπότυπο 3a του ιού. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η γενετική ταυτότητα (γενετικός τύπος) του ιού HCV διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση και την κατηγορία μετάδοσής του.

Προηγούμενες μελέτες από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Λεοντίου Κωστρίκη στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου υποδηλώνουν την παρουσία πολλών γενετικών τύπων του ιού HCV μεταξύ των  Κυπρίων ασθενών.

Η διερεύνηση των προτύπων  διασποράς, προέλευσης και μετάδοσης του HCV έγινε από την  ομάδα του καθηγητή  Λεοντίου Κωστρίκη σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριο Παρασκευή.

Αμφότεροι ανέλυσαν το γενετικό υλικό (γονιδίωμα) στελεχών HCV, που απομονώθηκαν από ασθενείς του γενικού πληθυσμού και ομάδων υψηλού κινδύνου στην Κύπρο,  ενώ  μελέτησαν τη σχέση αυτών  με δείγματα του ιού από πολλές χώρες του κόσμου.

Αυτή η σύγκριση των γονιδιωμάτων των ιών HCV μέσω φυλογεωγραφικών αναλύσεων, προσδιόρισαν τη γεωγραφική προέλευση του HCV και τις σημαντικές οδούς διασποράς μεταξύ των  διαφόρων χωρών της υφηλίου.

 Οι επιστημονικές αναλύσεις εντόπισαν την προέλευση των γενετικών τύπων του HCV στο γενικό πληθυσμό και των ομάδων υψηλού κινδύνου,  όπως είναι  οι χρήστες των ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών  σε διάφορες χώρες της υφηλίου.

Πιο συγκεκριμένα, για τον γενετικό υπότυπο HCV 1b, που είναι η κυρίαρχη γενετική μορφή του ιού στον γενικό πληθυσμό βρέθηκε ότι  η Κύπρος αποτελεί χώρα με εισαγόμενες μεταδόσεις, αλλά και σημαντική πηγή διασποράς προς διαφορετικές χώρες της υφηλίου (κράτη  της Αμερικής, της Ωκεανίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρώπης).

Παρόμοιες αμφίδρομες μεταδόσεις παρατηρήθηκαν στα αποτελέσματα της ανάλυσης για τον υπότυπο 3a . Ωστόσο, οι αναλύσεις έδειξαν ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντική πηγή μεταδόσεων του υπότυπου 1a μόνο σε δύο χώρες (Ελβετία και Η.Π.Α.), ενώ είναι σημαντικός αποδέκτης αυτού του υπότυπου του ιού από πολλές χώρες (Ελβετία, Ταϊλάνδη, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία).

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα της Κύπρου ως χώρας εισαγόμενων λοιμώξεων και πηγή  διασποράς του ιού της ηπατίτιδας ανά την υφήλιο. Τα αποτελέσματα  συνάδουν και με τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, που σημειώνονται  προς και από και την Κύπρο, αντίστοιχα.

Hepatitis 3-Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κύπρου

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντική πηγή μεταδόσεων του υπότυπου 1a μόνο σε δύο χώρες (Ελβετία και ΗΠΑ), ενώ είναι σημαντικός αποδέχτης αυτού του υπότυπου του ιού από πολλές χώρες (Ελβετία, Ταϊλάνδη, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία,).Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αυτή η πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη εντοπίζει τη διασπορά και τον τρόπο διασποράς του ιού HCV και τα ευρήματα  μπορούν  να συμβάλουν σημαντικά σε μελλοντικές πολιτικές πρόληψης της επιδημίας του HCV στην Κύπρο, καθώς  και σε άλλες χώρες της υφηλίου.

Η επιστημονική μελέτη  φέρει τον  τίτλο «HCV Phylogeography of the General Population and High-Risk Groups in Cyprus Identifies the Island as a Global Sink for and Source of Infection» και δημοσιεύθηκε, στις 11 Ιουλίου 2019 στο κορυφαίο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Scientific Reports».

Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης

Ο Λεόντιος Κωστρίκης είναι Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας

Ο Λεόντιος Κωστρίκης είναι Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας

Ο Λεόντιος Κωστρίκης είναι καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας.

Έλαβε το B.Sc. (1987), M.Sc. (1989), Μ.Ρh. (1990) και Ph.D. (1993)  από το New York University (NYU)  των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.).

Ακολούθησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Aaron Diamond AIDS Research Center (ADARC) του Πανεπιστημίου Rockefeller (Νέα Υόρκη) σχετικά με τη μοριακή ιολογία του Ιού της Ανθρώπινης Aνοσοανεπάρκειας (HIV).

Το 1998 εργάστηκε ως ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Aaron Diamond AIDS Research Center και το 1999 διετέλεσε  επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.

Το  2003 επέστρεψε στην Κύπρο ως καθηγητής (από το 2003 ως  αναπληρωτής και από το 2011  ως τακτικός καθηγητής) του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών.

 Ήταν Fulbright Scholar για τις προπτυχιακές σπουδές   στις Η.Π.Α.. όπου  έλαβε πολλά βραβεία.

Είναι συνιδρυτής της European Society of Antiviral Research (ESAR), ιδρυτής της διαχρονικής επιστημονικής μελέτης HIV-1 (CHICS) στην Κύπρο και επιστημονικό μέλος του διεθνούς δικτύου WHO-UNAIDS Network for HIV Isolation and Characterisation. Το 2019 έχει εκλεγεί ιδρυτικό μέλος (Έδρα Βιολογικών Επιστημών) της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.