Κύπριος είναι ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε εφαρμογές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

0
79
16:28:04,11/02/2018
H επίδοση της τιμητικής διάκρισης στο Δρ. Παναγώτη Κολιό
H επίδοση της τιμητικής διάκρισης στο Δρ. Παναγώτη Κολιό

Με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ασχολείται ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Παναγιώτης Κολιός, ο  οποίος θεωρείται κορυφή στον τομέα αυτό.

Ο Κύπριος επιστήμονας  έλαβε πρόσφατα και μια  τιμητική διάκριση  για πολύτιμη συμβολή  στην επιτυχή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Assessment Mission Course» της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Η απονομή της τιμητικής διάκρισης πραγματοποιήθηκε από τον επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Κύπρου Γιαννάκη Γιαννάκη σε ειδική τελετή.

Το πρόγραμμα «Assessment Mission Course» διεξάγεται 5 φορές το χρόνο και σε αυτό συμμετέχουν κάθε φορά 20 εμπειρογνώμονες από κράτη –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος γίνεται μια εισαγωγή για τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (M.E.A.) ως εργαλείο για την αντιμετώπιση και διαχείριση μιας καταστροφής.

Ο Δρ. Κολιός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Μ.Ε.Α.). Σήμερα  θεωρείται  ως ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε εφαρμογές των Μ.Ε.Α.  σε περιπτώσεις έκτακτης διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Με αυτό το αντικείμενο έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Περαιτέρω, έχει  συμβάλει σημαντικά και στην επιτυχημένη διοργάνωση του πρώτου εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο  είχε συνδιοργανωθεί από το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» και τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας Κύπρου. Υλοποιήθηκε, δε,  στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης και εκπαίδευσης εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Στο τετραήμερο σεμινάριο είχαν συμμετάσχει συνολικά 17 πυροσβέστες, αστυνομικοί, καθώς και εκπαιδευτές έκτακτης ανάγκης από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης  ανέλαβε ο Δρ. Κολιός  και  την ετοιμασία προτάσεων προς χρηματοδότηση για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για τη χρήση των Μ.Ε.Α. σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι τεχνολογίες αυτές  μαζί με τις συναφείς εκπαιδεύσεις έχουν πλέον ενταχθεί στις ενέργειες του Συντονιστικού Κέντρου αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του έργου DG ECHO LEAPFROG.

Πρόκειται για ένα έργο,  το οποίο στοχεύει στην ένταξη και χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

4 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.