Σε καθηγήτρια και δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου απονεμήθηκαν τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας

17:16:37,12/08/2018
Φωτογραφία βραβευμένων Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2018

Ο θεσμός των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας στοχεύει στην ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στη Μεγαλόνησο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά αποτελέσματα

Σε καθηγήτρια και δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου απονεμήθηκαν τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (Ι.Π.Ε.) για το έτος 2018.   Ο θεσμός των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας  στοχεύει στην ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στη Μεγαλόνησο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά αποτελέσματα, καθώς και  έχουν αποσπάσει διεθνή αναγνώριση. Τα φετινά «Κυπριακά Βραβεία Έρευνας Ι.Π.Ε» απένειμε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Το βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του διακεκριμένου ερευνητή  για το 2018 το οποίο αφορούσε φέτος στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική», απονεμήθηκε στη καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ. Κωνσταντία Αλεξάνδρου.

Η Δρ. Αλεξάνδρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου είναι επικεφαλής του Υπολογιστικού Εργαστηρίου Lattice Quantum Chromodynamics (QCD).

Έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1980 και το 1985 πήρε το διδακτορικό δίπλωμα Θεωρητικής Φυσικής από το ΜΙΤ στις Η.Π.Α.

Διετέλεσε σε ερευνητικές θέσεις στο Ινστιτούτο Paul Scherer της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο Erlangen της Γερμανίας.

Είναι συντονίστρια πολλών ερευνητικών έργων  μεγάλης κλίμακας. Έχει πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε διεθνείς συναντήσεις. Έχει διοργανώσει πλειάδα εργαστηρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι εκπρόσωπος της Κύπρου στο IUPAP και το PRACE.

Το Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του νέου ερευνητή για το 2018 απονεμήθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες.

Στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» απονεμήθηκε το βραβείο στον ερευνητή του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ» Δρ. Κωνσταντίνο Μανουσάκη.

Ο Δρ. Μανουσάκης είναι κάτοχος πτυχίου μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στη Μηχανική Υπολογιστών και Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Πατρών.  Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ερευνητής στο «Κοίος».

Με τη χρηματοδότηση που έλαβε μέσω των δράσεων Marie Curie για το έργο «Security EnHancement of OptIcal NEtwork Logical Design»  (SHIELD), ανέπτυξε τεχνικές για τον ασφαλή σχεδιασμό οπτικών δικτύων επόμενης γενιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει ο Δρ. Μανουσάκης σε πολλά ερευνητικά έργα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Επίσης,  έχει βραβευτεί για την καλύτερη εργασία σε διεθνές συνέδριο για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας.

Στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» απονεμήθηκε το βραβείο στην  ειδική επιστήμονα του Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Θεοδώρα Μούτσιου.

Η Δρ Μούτσιου είναι μια νέα ερευνήτρια που ειδικεύεται στην αρχαιολογική επιστήμη,  το οποίο είναι ένα ερευνητικό πεδίο μοναδικά τοποθετημένο στη διασταύρωση μεταξύ STEM και HSS (Θετικών και Κοινωνικών Επιστημών).

Το 2014 έλαβε ατομική υποτροφία Marie Curie για το έργο με τίτλο:  «Επιλεκτικότητα πρώτων υλών και δίκτυα κοινωνικών επαφών στα πρώιμα προϊστορικά μεσογειακά θαλάσσια τοπία (PRENET)».

Ο αντίκτυπος της υποτροφίας Marie Curie ήταν αποφασιστικής σημασίας για την επαγγελματική ανάπτυξη της νέας ερευνήτριας, προσφέροντάς  της,  την ευκαιρία να οικοδομήσει ένα ισχυρό διεθνές προφίλ εξαιρετικής και καινοτομικής  έρευνας.

Η έρευνα της ίδιας παρέχει συναρπαστικά νέα στοιχεία για την πρώιμη προϊστορία της Κύπρου.  Η  ερευνήτρια έχει  εκπονήσει ήδη ένα πολυδιάστατο σχέδιο δράσης για την έρευνα και τη διάδοση της πλούσιας αρχαιολογικής παράδοσης της Κύπρου με πολλαπλά δυνητικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.