Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου

Project Κοινωνικής Τέχνης της εικαστικού Ελένης Πολυχρονάτου στο Δήμο Βριλησσίων

21:15:42,04/17/2019
Κρεμάστες του Δημόσιου Χώρου - Πρόσκληση

Το έργο βασίζεται σε τρεις άξονες: Τέχνη – Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης – Προσφορά στον Συνάνθρωπο. Ως Τέχνη συμβάλλει η δράση στην αναβάθμιση της πόλης ενθαρρύνοντας την πολιτιστική ταυτότητα

 «Όπως το φως, έτσι και η τέχνη λάμπει παντού χωρίς διακρίσεις και μεταμορφώνει το δημόσιο χώρο από κοσμικό σε ανθρωπιστικό».

Είναι  το μότο  της Δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης και εικαστικού Ελένης Πολυχρονάτου της οποίας το project Κοινωνικής Τέχνης «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» εγκαινιάζεται στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής  21 Απριλίου 2019, στην αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (Υμηττού 57, Βριλήσσια), στο  Δήμο Βριλησσίων.

Το συγκεκριμένο project αφορά στη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2019. Μετά, όλα  τα έργα θα τοποθετηθούν σε 12 κεντρικά σημεία του δημόσιου χώρου στο Δήμο  Βριλησσίων.

Με έργα συμμετέχουν  οι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες: Ηλίας Κωσταντόπουλος, Βιβή Ντέμη, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Αντωνία Θωμοπούλου, Δημήτρης Βάνας, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Ιωακειμίδης, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Αντώνης Κατσούλης, Αλκυόνη Δίβαρη, Νίκος Κωνσταντόπουλος κι Ελένη Πολυχρονάτου.

Σκοπός

Ελένη Πολυχρονάτου- εικαστικός

Την ιδέα – επιμέλεια – ευθύνη Υλοποίησης του project έχει η Δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης εικαστικός, Ελένη Πολυχρονάτου

Το project αυτό έχει σα  σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών (ρούχων, υποδημάτων, παιχνιδιών, τροφίμων, βιβλίων κι άλλων).

Το έργο υλοποιείται με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.  Εμπνέει, δε, σε αυτόν και στην κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Τι είναι

Το έργο βασίζεται σε τρεις άξονες: Τέχνη – Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης – Προσφορά στον Συνάνθρωπο. Ως Τέχνη  συμβάλλει η δράση στην αναβάθμιση της πόλης ενθαρρύνοντας την πολιτιστική ταυτότητα.

Ως επαναχρησιμοποίηση της ύλης παρουσιάζει ένα νέο τρόπο και  χώρο συγκέντρωσης – ανταλλαγής αγαθών διαμέσου της τέχνης. Ως προσφορά στον συνάνθρωπο ενισχύει και εμπνέει το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης, καθώς και της κοινωνικής προσφοράς.

Η μορφική παρουσίαση χρησιμοποιεί τον τόπο, που έχει εγκατασταθεί στοχεύοντας στην ενεργή συμμετοχή του θεατή. Ο σκοπός δεν είναι η παρουσίαση ενός ακόμη ελκυστικού έργου, αλλά η διαδικασία ενεργοποίησης του κοινού, ώστε ο άνθρωπος να μη  βιώνει απλά μια οπτική εμπειρία, αλλά να δρα.

«Αναιρώντας τη σύμβαση που θέλει τον καλλιτέχνη να παράγει έργο και τον θεατή να το βλέπει εκτεθειμένο, δημιουργούμε έργα,  που ενεργοποιούνται με τις κινήσεις του θεατή. Το έργο αποτελεί ένα εύπλαστο γλυπτό που προσομοιάζει με μία σύνθεση μεγάλης κλίμακας, η εξέλιξη της οποίας εξαρτάται από τις προσφορές του ανθρώπου», λένε οι συμμετέχοντες δημιουργοί.

Γιατί από τους καλλιτέχνες και τους αρχιτέκτονες

Κρεμάστες Δημόσιου Χώρου

Τρεις ευθείες δεμένες στη μέση φτιάχνουν την «Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου», την οποία καθένας από μας και με ό,τι διαθέτει μπορεί να κατασκευάσει

Οι δημιουργοί χρησιμοποιώντας τρόπους και μέσα της τέχνης παρουσιάζουν το μήνυμα της ανάγκης για προσφορά. Κατά ένα τρόπο παρουσιάζει το project μία αντίθετη οπτική από εκείνη που συνήθως προσανατολίζεται στην κατανάλωση και στο μήνυμα ότι η ζωή είναι μία εμπειρία επί πληρωμή.

Διαδραστικότητα

Tο project  «Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου»  επιδιώκει να συμβάλλει στην αισθητική – πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου και να τον εξοικειώνει με πιο ποιητικές – ανθρωπιστικές όψεις της καθημερινής ζωής.

Σε αντίθεση με μία τέχνη στατική, τα έργα του project είναι έργα εν κινήσει, καθώς καλούν το κοινό να συμμετέχει στη διαμόρφωση  με την προσφορά. Η προσπάθεια – δράση  παρουσιάζει πως η τέχνη μπορεί να προκύπτει από τις ανάγκες της καθημερινότητας και όχι μόνο από φυσικές φόρμες –μορφές.

Η Μορφή

Τρεις  ευθείες δεμένες στη μέση φτιάχνουν την «Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου», την οποία καθένας από μας και με ό,τι διαθέτει μπορεί να κατασκευάσει. Οι διαστάσεις του έργου δεν υπερβαίνουν τα 180 εκατοστά σε ύψος και η βάση εμπεριέχεται σε ένα νοερό κύκλο με διάμετρο περίπου 90 εκατοστών. Το έργο έχει αυτή τη μορφή, ώστε να υπάρχει απλότητα στη κατασκευή.

Ταυτότητα της έκθεσης

Τίτλος: «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου  Χώρου»

Την  ιδέα – επιμέλεια – ευθύνη Υλοποίησης του  project έχει η  Δρ.  Περιβαλλοντικής Τέχνης εικαστικός, Ελένη Πολυχρονάτου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Απριλίου έως και τις  6 Μαΐου 2019, ενώ θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, αλλά θα παραμείνει κλειστή από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το project  διοργανώνει ο Δήμος Βριλησσίων και θα φιλοξενηθεί στην  αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος», στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» στην οδό  Υμηττού 57, στα Βριλήσσια  (τηλέφωνο με αριθμό κλήσης  210 –60.95.505

Μετά από  το τέλος της έκθεσης θα τοποθετηθούν τα έργα  σε 12 κεντρικά σημεία του δημόσιου χώρου στο  Δήμο των Βριλησσίων (δημοτικά κτίρια, πλατείες, πάρκα, κι αλλού).

Οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» έχουν ήδη εκτεθεί και θεμελιωθεί στους δήμους Κορυδαλλού (2013), Ψυχικού-Φιλοθέης (2013), Χαλανδρίου (2015) και Αγίας Παρασκευής (2018).

Η τεχνογνωσία για την υλοποίηση του project έλκει την καταγωγή  από την διδακτορική διατριβή της Δρ. Ελένης  Πολυχρονάτου με τίτλο: «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα», Ανωτέρα Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ), Αθήνα 2007.

 Fb page: https://www.facebook.com/KremastresDimosiouChorou

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.