Κορονοιός και μόλυνση εσωτερικού του αυτιού
Ο επιπολασμός των ακουστικών συμπτωμάτων
σε ασθενείς με Covid-19 είναι άγνωστος
Μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT)
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:07:39,11/01/2021

Οι ερευνητές του MIT έδειξαν ότι ο κορονοιός μπορεί πραγματικά να μολύνει το εσωτερικό αυτί, συγκεκριμένα τα τριχωτά κύτταρα και, σε μικρότερο βαθμό, τα κύτταρα Schwann. Διαπίστωσαν ότι οι άλλοι τύποι κυττάρων δεν ήταν ευαίσθητοι στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Πολλοί ασθενείς με Covid-19 έχουν αναφέρει συμπτώματα που επηρεάζουν τα αυτιά, συμπεριλαμβανομένων της απώλειας της ακοής και των εμβοών.
Επίσης, αναφέρουν την εμφάνιση ζάλης και προβλήματα ισορροπίας. Αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν ότι ο κορονοιός SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει το εσωτερικό αυτί.
Η νέα μελέτη του MIT
Από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δημοσιεύτηκε μια νέα μελέτη στις 29 Οκτωβρίου 2021 στο περιοδικό «Communications Medicine» και η οποία μας παρέχει στοιχεία ότι ο νέος κορονοιός μπορεί πράγματι να μολύνει κύτταρα του εσωτερικού αυτιού, συμπεριλαμβανομένων των τριχωτών κυττάρων. Υπόψη ότι τα τριχωτά κύτταρα είναι κρίσιμα τόσο για την ακοή όσο και για την ισορροπία του ανθρώπινου σώματος.
Η πρώτη διαπίστωση
Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι το μοτίβο μόλυνσης, το οποίο παρατηρείται στον ανθρώπινο ιστό του εσωτερικού αυτιού είναι σύμφωνο με τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε μια μελέτη 10 ασθενών με Covid-19.
Οι συγκεκριμένοι ασθενείς ανέφεραν μια ποικιλία συμπτωμάτων που συσχετίζονται με το αυτί.
Για την υλοποίηση της μελέτης
Για την υλοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν:
♦Διάφορα νέα κυτταρικά μοντέλα του ανθρώπινου εσωτερικού αυτιού που ανέπτυξαν οι ερευνητές.
♦Ιστός εσωτερικού αυτιού που ήταν δύσκολο να αποκτηθεί από έναν ενήλικα.
Η περιορισμένη διαθεσιμότητα τέτοιου ιστού έχει εμποδίσει ήδη να εξελιχθούν προηγούμενες μελέτες για τον ιό της πανδημίας Covid-19 και άλλους ιούς που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής.
«Άνοιξε ο δρόμος» για καινούριες έρευνες
«Η κατοχή των μοντέλων είναι το πρώτο βήμα, και αυτή η έρευνα «ανοίγει» τώρα ένα δρόμο για εργασίες όχι μόνο με τον κορονοιό SARS-CoV-2 αλλά και με άλλους ιούς που επηρεάζουν την ακοή», εξήγησε ο καθηγητής Επιστημών και Τεχνολογίας Υγείας του Ινστιτούτου Ιατρικής του MIT και καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσοβιολογίας της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Lee Gehrke, ο οποίοςήταν ο ένας εκ των δυο επιβλεπόντων καθηγητών.
Η άλλη επιβλέπουσα είναι η πρώην αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ -τωρινή καθηγήτρια ωτολογίας και νευρωτολογίας-πρόεδρος του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής της Κεφαλής και του Τραχήλου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Konstantina Stankovic.
Τη μελέτη διεξήγαγε η πρώην μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο της κ. Stankovic στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Minjin Jeong.
Μοντέλα μόλυνσης του αυτιού
Πριν ακόμα ξεκινήσει η πανδημία του Covid-19 άρχισαν, οι κ.κ.Gehrke και Stankovic να εργάζονται μαζί σε ένα ερευνητικό έργο για την ανάπτυξη των κυτταρικών μοντέλων, που αφορούσε στη μελέτη των λοιμώξεων του ανθρώπινου εσωτερικού αυτιού.
Ιοί, όπως είναι ο κυτταρομεγαλοϊός, ο ιός της παρωτίτιδας και οι ιοί της ηπατίτιδας μπορούν να προκαλέσουν κώφωση, Εντούτοις, το πώς ακριβώς το κάνουν, δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό.
Αλλαγή ερευνητικών σχεδίων
λόγω πανδημίας
Μετά από την εμφάνιση του κορονοιού SARS-CoV-2 και στις αρχές του 2020 άλλαξαν οι ερευνητές τα σχέδιά τους.
Η κ.Stankovic άρχισε τότε να βλέπει ασθενείς που παρουσίαζαν απώλεια ακοής, εμβοές και ζάλη, οι οποίοι – οποίες είχαν βρεθεί θετικοί- θετικές στον κορονοιό της πανδημίας Covid-19. «Ήταν πολύ ασαφές εκείνη την εποχή, αν αυτό συσχετιζόταν αιτιολογικά ή τυχαία, επειδή η απώλεια ακοής και οι εμβοές είναι τόσο κοινά», θυμάται η ίδια.

Ορισμένοι τύποι κυττάρων – τριχωτά κύτταρα και κύτταρα Schwann – εκφράζουν τις πρωτεΐνες, που χρειάζονται για να εισέλθει ο κορονοιός SARS-CoV-2 στα κύτταρα.Φωτογραφία από Michael Knoll από το Pixabay
Άμεση χρησιμοποίηση
ερευνητικού συστήματος
Εκείνη τη στιγμή αποφάσισαν οι Gehrke και Stankovic να χρησιμοποιήσουν άμεσα το μοντέλο του συστήματος στο οποίο εργάζονταν για να μελετήσουν τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.
Έτσι, δημιούργησαν κυτταρικά μοντέλα παίρνοντας διάφορα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος και τα μετασχημάτισαν σε επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.
Κατόπιν, μπόρεσαν να διεγείρουν αυτά τα κύτταρα, ώστε να διαφοροποιηθούν σε διάφορους τύπους κυττάρων που βρίσκονται στο εσωτερικό αυτί: Τριχωτά κύτταρα, υποστηρικτικά κύτταρα, νευρικές ίνες και κύτταρα Schwann, τα οποία μονώνουν τους νευρώνες.
Η εξέλιξη των κυττάρων
Αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε ένα επίπεδο ή δισδιάστατο στρώμα ή να οργανωθούν σε τρισδιάστατα οργανοειδή. Οι ερευνητές μπόρεσαν να λάβουν δείγματα ιστού του εσωτερικού αυτιού που ήταν δύσκολο να ληφθεί από ασθενείς που υποβάλλονταν σε χειρουργική επέμβαση για μια διαταραχή, που επιφέρει σοβαρές κρίσεις ιλίγγου ή για έναν όγκο, ο οποίος προκαλεί απώλεια ακοής και ζάλη.
Οι διαπιστώσεις από τα δείγματα
Στα δείγματα ανθρώπινου εσωτερικού αυτιού και των κυτταρικών μοντέλων που προέρχονταν από τα βλαστικά κύτταρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές ότι ορισμένοι τύποι κυττάρων – τριχωτά κύτταρα και κύτταρα Schwann – εκφράζουν τις πρωτεΐνες, που χρειάζονται για να εισέλθει ο κορονοιός SARS-CoV-2 στα κύτταρα .
Αυτές οι πρωτεΐνες περιλαμβάνουν τον υποδοχέα ACE2, ο οποίος βρίσκεται στις κυτταρικές επιφάνειες, και δύο ένζυμα που ονομάζονται φουρίνη και διαμεμβρανική πρωτεάση σερίνη 2, τα οποία βοηθούν τον κορονοιό να συγχωνευθεί με το κύτταρο- ξενιστή.
Ο κορονοιός και το εσωτερικό αυτί
Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν ότι ο κορονοιός μπορεί πραγματικά να μολύνει το εσωτερικό αυτί, συγκεκριμένα τα τριχωτά κύτταρα και, σε μικρότερο βαθμό, τα κύτταρα Schwann. Διαπίστωσαν ότι οι άλλοι τύποι κυττάρων δεν ήταν ευαίσθητοι στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.
Τα ανθρώπινα τριχωτά κύτταρα που μελέτησαν οι ερευνητές ήταν τα αιθουσαία τριχωτά κύτταρα, τα οποία εμπλέκονται στην αίσθηση της κίνησης της κεφαλής και στη διατήρηση της ισορροπίας.
Τα κοχλιακά τριχωτά κύτταρα, τα οποία εμπλέκονται στην ακοή, είναι πολύ πιο δύσκολο να ληφθούν ή να δημιουργηθούν σε ένα κυτταρικό μοντέλο. Ωστόσο, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα κοχλιακά τριχωτά κύτταρα από ποντίκια έχουν τις πρωτεΐνες που επιτρέπουν την είσοδο του κορονοιού SARS-CoV-2.
Η σύνδεση του κορονοιού
Το μοτίβο μόλυνσης που βρήκαν οι ερευνητές στα δείγματα ιστού φαίνεται να αντιστοιχεί στα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε μια ομάδα 10 ασθενών με Covid-19. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι εμφάνισαν συμπτώματα που συσχετίζονται με το αυτί μετά από τη μόλυνση τους. Οι εννέα από αυτούς τους ασθενείς υπέφεραν από εμβοές,οι έξι εμφάνισαν ίλιγγο και όλοι εμφάνισαν ήπια έως και βαθιά απώλεια ακοής.
Η βλάβη στα κοχλιακά τριχωτά κύτταρα
Η βλάβη στα κοχλιακά τριχωτά κύτταρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, συνήθως αξιολογείται με μία μέτρηση των ωτοακουστικών εκπομπών – ήχων που εκπέμπονται από τα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα , καθώς ανταποκρίνονται στην ακουστική διέγερση.
Σε αυτό το τεστ υποβλήθηκαν 6 ασθενείς με Covid-19, που συμμετείχαν στη μελέτη κι όλοι – όλες είχαν μειωμένες ή απούσες ωτοακουστικές εκπομπές.
Άγνωστο είναι το πραγματικό ποσοστό
Αυτή η μελέτη υποδηλώνει έντονα ότι ο ιός της πανδημίας Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακοής και ισορροπίας. Παρόλα αυτά, δεν είναι γνωστό το συνολικό ποσοστό των ασθενών με τον ιό της πανδημίας Covid-19 που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία συσχετίζονται με τα αυτιά.
«Αρχικά αυτό συνέβη, επειδή οι συνήθεις δοκιμές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 κι όταν οι ασθενείς είχαν πιο απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στο εάν η ακοή ήταν μειωμένη ή αν είχαν εμβοές. Ακόμα, δε γνωρίζουμε ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης, αλλά τα ευρήματά μας, απαιτούν πραγματικά μία αυξημένη προσοχή στα οπτικοαισθηματικά συμπτώματα στα άτομα με έκθεση στον Covid», διευκρίνισε η κ. Stankovic.
Οι πιθανές οδοί εισόδου
του κορονοιού στα αυτιά
Η πιθανότερη οδός εισόδου του κορονοιού στα αυτιά είναι η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία συνδέει τη μύτη με το μέσο αυτί. «Ο κορονοιός δύναται να διαφύγει κι από τη μύτη μέσω μικρών ανοιγμάτων που περιβάλλουν τα οσφρητικά νεύρα. Αυτό θα του επέτρεπε να εισέλθει στον εγκεφαλικό χώρο και να μολύνει τα κρανιακά νεύρα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που συνδέεται με το εσωτερικό αυτί», τόνισε η κ. Stankovic.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν τα ανθρώπινα κυτταρικά μοντέλα, για να δοκιμάσουν πιθανές θεραπείες για τις λοιμώξεις του εσωτερικού αυτιού που προκαλούνται από τον κορονοιό SARS-CoV-2 και άλλους ιούς.
Η χρηματοδότηση της έρευνας
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α, το Ίδρυμα Remondi, το Ίδρυμα Nancy Sayles Day και το Ίδρυμα Barnes.
©Typologos.com 2021