Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με σοβαρότερα κρούσματα του COVID-19
Τι δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Ρώμης
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:24:04,05/24/2020

Οι περιφέρειες της Ιταλίας με υψηλότερο οικογενειακό κατακερματισμό και υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων εντός των κατοικιών παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων από COVID-19 στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.Φωτογραφία από Mircea Iancu από το Pixabay
Οι περιφέρειες της Ιταλίας με υψηλότερο οικογενειακό κατακερματισμό και υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων εντός των κατοικιών παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων από COVID-19 στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.
Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα μιας νέα μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου 2020 στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης (Ιταλία) Giuseppe Liotta και συναδέλφους του.
Η Ιταλία αποτελεί μια από τις χώρες που έχει «πληγεί» περισσότερο από την πανδημία COVID-19. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στα δημογραφικά στοιχεία της ηλικίας της Ιταλίας, καθώς και στη σύνδεση των παλαιότερων και των νεότερων γενεών, καθώς και του υψηλού ποσοστού επαφής μεταξύ των γενεών. Συνάμα, αυτό θα σήμαινε ότι οι περιοχές με τα μεγαλύτερα νοικοκυριά θα είχαν σοβαρότερα κρούσματα COVID-19 στους ηλικιωμένους.
Στη νέα μελέτη χρησιμοποίησαν οι ερευνητές τα διαθέσιμα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από κάθε ιταλική διοικητική περιφέρεια προς πληροφόρηση του κοινού. Αξιοποίησαν, δε, τις ημερήσιες εκθέσεις κατάστασης για το COVID-19 που δημοσιεύθηκαν από το ιταλικό Υπουργείο Υγείας για το χρονικό διάστημα από τις 28 Φεβρουαρίου 2020έως τις 31 Μαρτίου. Όλα τα δεδομένα των νοικοκυριών και του πληθυσμού εξήχθησαν μεταξύ της περιόδου 1- 7 Απριλίου 2020.
Σε όλες τις ιταλικές περιοχές «κυμάνθηκε» το ποσοστό εμφάνισης του COVID-19 από το 0,27% έως το 4,09% στον πληθυσμό, που επηρεάστηκε.
Ο μέσος αριθμός των μελών του νοικοκυριών κυμαινόταν από το 2,02% έως και το 2,58%.
Το ποσοστό των νοικοκυριών του ενός μέλους κυμαινόταν από το 28,5% έως και το 40,9%. Το ποσοστό των περιπτώσεων του COVID-19, που εμφανίστηκαν σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών «κυμάνθηκαν» από το 4,3% έως και το 23,6%.
Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο που αντικατοπτρίζει το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 80 ετών, τις ημέρες από την καταγραφή συνολικά 50 περιπτώσεων, το ποσοστό των κλινών νοσηλευτικής στο σύνολο του πληθυσμού και το μέσο αριθμό των μελών του νοικοκυριού . Με αυτό το μοντέλο μπορούσε καλύτερα να προβλεφθεί η συχνότητα εμφάνισης του COVID-19 μεταξύ των ηλικιωμένων της κάθε περιοχής, με μία προσαρμοσμένη τιμή R-τετράγωνο 0,695 (p <0,001). Ένας χαμηλότερος μέσος αριθμός μελών του νοικοκυριού και ο υψηλότερος αριθμός κλινών των γηροκομείων συσχετίστηκε με περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 σε ηλικιωμένους ενήλικες.
«Οι μεταβλητές που συσχετίζονται με την κοινωνική απομόνωση είναι παράγοντες κινδύνου για την αύξηση του ποσοστού περιπτώσεων σε Ιταλούς ασθενείς ηλικίας άνω 80 ετών μεταξύ του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Το ποσοστό των κλινών των γηροκομείων είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες του ποσοστού μόλυνσης του SARS-CoV-2 μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών στην Ιταλία», σημειώνει ο καθηγητής κ. Liotta.
Υπόψη ότι οι συγγραφείς της μελέτης δεν έλαβαν συγκεκριμένη χρηματοδότηση γι’ αυτό το έργο και δήλωσαν ότι δεν υφίστανται ανταγωνιστικά ενδιαφέροντα.
Παραπομπή: Liotta G, Marazzi MC, Orlando S, Palombi L (2020) «Είναι η κοινωνική σύνδεση ένας παράγοντας κινδύνου για τη διάδοση του COVID-19 μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων; Το ιταλικό παράδοξο» PLOS ONE 15 (5): e0233329.
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0233329
©Typologos.com 2020