Kυπριακά σταφύλια καλή θερμότητα -γεύση
Τα κυπριακά σταφύλια
αποδίδουν καλά σε θερμότητα -γεύση
και ο διάσημος αμπελουργός της Νότιας Αυστραλίας Paul Georgiadis
θα δοκιμάσει να τα καλλιεργήσει!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:13:27,05/17/2021

Εικόνα των πολλαπλασιασμένων αμπέλων «Ξυνιστέρι» στην πανεπιστημιούπολη Waite του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας. Φωτογραφία: ©The University of Adelaide
Τις συνθήκες ξηρασίας ανέχονται καλύτερα αρκετές ποικιλίες σταφυλιών που προέρχονται από την Κύπρο, όπως ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και διαπίστωσαν πως εμπεριέχουν χημικές ενώσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις γεύσεις που προτιμούν οι Αυστραλοί καταναλωτές!
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 3 Μαρτίου 2021 στο περιοδικό «OENO One» ενισχύει τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών με τις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών «Μαραθόφικο» και «Ξυνιστέρι» για τις οποίες καταδείχθηκε πως είναι καλά προσαρμοσμένες σε ένα καυτό κλίμα και συνεχίζουν να αποδίδουν καλά, καθώς το κλίμα γίνεται πιο ζεστό.
«Με την αλλαγή του κλίματος να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους πόρους που απαιτούνται για τη διατήρηση της αμπελουργίας, είναι απαραίτητο για την παγκόσμια βιομηχανία οίνου να διερευνήσει εναλλακτικές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταιριάζουν καλύτερα στα θερμότερα κλίματα. Αν και η ικανότητα της ανοχής των θερμότερων κλιμάτων είναι ζωτικής σημασίας για οποιεσδήποτε εναλλακτικές ποικιλίες που εξετάζονται, θα πρέπει αυτές να ανταποκρίνονται και στη γεύση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής της Σχολής Γεωργίας, Τροφίμων και Οίνου του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας,Alexander Copper.
H νέα μελέτη
Στη νέα μελέτη, εξέτασαν οι ερευνητές το ρόλο των πολύ-λειτουργικών θειολών, οι οποίες είναι ενώσεις κρούσης αρώματος. Αυτές είναι γενικά γνωστές , επειδή συμβάλουν στο «τροπικό» άρωμα και τη γεύση των Sauvignon blanc, καθώς και Chardonnay. Η μελέτη διερεύνησε πέντε τέτοιες θειόλες στα κυπριακά κρασιά που περιλαμβάνουν τη λευκή ποικιλία «Ξυνιστέρι» και δύο ερυθρές ποικιλίες, το Μαραθόφικο και το Γιαννούδι.
Τις συγκεκριμένες ποικιλίες συνέκριναν οι επιστήμονες με τα κρασιά Pinot Gris, Chardonnay και Shiraz, που παράγονται στην Αυστραλία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε λευκό κρασί περιείχε ενώσεις υπεύθυνες για τα αρώματα του «γκρέιπφρουτ», των «τροπικών φρούτων» και των «φρούτα του πάθους» πολύ πάνω από το αισθητήριο κατώφλι τους, ενώ οι ενώσεις που συσχετίζονται με χαρακτήρες του τύπου «χτυπημένου νήματος» και «σαρκώδες» ήταν πολύ χαμηλότερες. Μια ένωση που είναι υπεύθυνη για τα αρώματα που μοιάζει με τον «καβουρδισμένο καφέ» εντοπίστηκε μόνο στο Chardonnay και σε τέσσερα από τα κρασιά «Ξυνιστέρι». Μια τελική θειόλη, με χαρακτηριστικά αρώματος από «φραγκοστάφυλο» και «πυξάρι» εντοπίστηκε μόνο στο Pinot Gris και τρία κρασιά «Ξυνιστέρι». Συνολικά διαπίστωσαν οι ερευνητές ότι η συγκέντρωση αρωματικών ενώσεων στα Κυπριακά κρασιά ήταν συγκρίσιμη με εκείνη στα δημοφιλή Αυστραλιανά κρασιά, όπως είναι το Chardonnay και το Sauvignon blanc!

Σε δοκιμές καταναλωτών βρέθηκε ότι τους άρεσε η γεύση των κυπριακών ποικιλιών και σε ένα τμήμα των καταναλωτών προτίμησε το «Ξυνιστέρι» προτιμήθηκε από το Pinot Gris.Φωτογραφία από yoyo61 από το Pixabay
Τα προτιμά και τμήμα των Αυστραλών καταναλωτών!
«Η εύρεση της παρουσίας αυτών των επιθυμητών αρωματικών ενώσεων στις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών είναι συναρπαστική και ανοίγει περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τις αισθητηριακές συνεισφορές τους σε διάφορες συγκεντρώσεις στα κυπριακά κρασιά», τόνισε η αντίστοιχη συγγραφέας του άρθρου της έρευνας Dr. Dimitra Capone, η οποία είναι συνεργάτιδα του ARC Research Center του ARC Training Center για την Καινοτόμα Παραγωγή Οίνου στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.
Η Dr. Capone διαθέτει επάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της χημείας και του αρώματος.
«Με την καλύτερη κατανόηση της σύνθεσης της θειόλης των κυπριακών ποικιλιών, μπορούν οι παραγωγοί να προσαρμόσουν καλύτερα τα προϊόντα τους στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα», επισήμανε ο κ.Copper.
Η παρουσία των αρωματικών ενώσεων που απολαμβάνουν οι καταναλωτές στα Κυπριακά κρασιά ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα του προγενέστερου καταναλωτικού έργου που διεξήγαγαν οι ερευνητές.
Η εμπλοκή του διάσημου αμπελουργού Paul Georgiadis
«Στη διάρκεια της αισθητηριακής μελέτης από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του κρασιού εντοπίστηκαν διάφορες γεύσεις κατά τη δοκιμή των κρασιών «Ξυνιστέρι» που ήταν συγκρίσιμες με το Pinot Gris. Το στοιχείο αυτό ευθυγραμμίζεται με αυτό που βρήκαμε κατά την ανάλυση των ενώσεων και οι οποίες υπάρχουν, τόσο στο Pinot Gris όσο και σε διάφορα είδη της ποικιλίας «Ξυνιστέρι»», εξήγησε ο κ. Copper.
«Σε δοκιμές Αυστραλών καταναλωτών βρέθηκε ότι τους άρεσε η γεύση των κυπριακών ποικιλιών και σε ένα τμήμα των καταναλωτών προτίμησε το «Ξυνιστέρι» προτιμήθηκε από το Pinot Gris.Από τότε που έφερα τα κυπριακά αμπέλια στην Αυστραλία για έρευνα στην πανεπιστημιούπολη Waite του Πανεπιστημίου έχουν προσεγγιστεί από αρκετούς καλλιεργητές σταφυλιών,οι οποίοι ενδιαφέρονται για αυτές κι ιδιαίτερα για το «Ξυνιστέρι» Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε ως ερευνητικό έργο διάφορες συζητήσεις με τον διάσημο αμπελουργό της Νότιας Αυστραλίας Paul Georgiadis και αργότερα μέσα στο 2021 θα ξεκινήσουμε τις πρώτες δοκιμές αμπελώνων στο Paulmara Wines στην κοιλάδα Barossa .Αυτή η τελευταία έρευνα προσθέτει μία περαιτέρω υποστήριξη για την εξέταση των κυπριακών ποικιλιών για χρήση στην Αυστραλία και σε άλλες περιοχές παραγωγής ζεστού κρασιού», είπε ο κ. Copper.
Το διδακτορικό έργο του Mr Copper υποστηρίζεται από μια υποτροφία του Adelaide Graduate Research και μια συμπληρωματική υποτροφία από το Wine Australia.
©Typologos.com 2021