«Καβάφης: Πόλη, πολιτική, πολιτισμός»
22:02:41,10/19/2019

Μία σύζευξη της Λογοτεχνίας, της Μουσικής, της Φιλοσοφίας και των Εικαστικών Τεχνών αποτέλεσαν τα Καβάφεια 2019 στην Αλεξάνδρεια
«Καβάφης: Πόλη, πολιτική, πολιτισμός» ήταν το θέμα διεθνούς συμποσίου για τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Οκτωβρίου 2019 στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Εισηγήσεις πραγματοποίησαν συγγραφείς και πανεπιστημιακοί από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την Ολλανδία.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το συμπόσιο στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας Φωτογραφία: ©Studio-Bibliothetica Alexandrina
Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις έγιναν στα ελληνικά, στα αραβικά και στα αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία.
Ήταν, δε, ενταγμένες σε τέσσερις συνεδρίες (Πόλη και πολιτισμός, Πόλη και πολιτική, Όψεις του Καβάφη και Καβάφης και κριτική). Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ποίηση και πόλη», στην οποία συμμετείχαν εισηγητές και ακροατές του συμποσίου.
Από τις αραβικές χώρες συμμετείχαν μεταξύ άλλων– σε αλφαβητική σειρά (με τίτλους εισηγήσεων εντός παρενθέσεων) – οι εξής:
Ο κοινωνιολόγος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου Άμρο Άλι («Θραύσματα της Αλεξάνδρειας του Καβάφη»).
Η καθηγήτρια του τμήματος Αγγλικών του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας Ντοαά Σαλάμα («Εθνικό εναντίον φαντασιακού: Αισθητική ιθαγένεια στον Καβάφη»).
Ο ποιητής και δοκιμιογράφος Ιμάντ Αμπού Σάλεχ («Ένας ποιητής που φλερτάρει με την ανυπαρξία»).
Ο ποιητής και πεζογράφος Αλαά Χάλεντ («Τα φαντάσματα του Καβάφη»).
Η καθηγήτρια αγγλικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας Σάχαρ Χαμούντα («Μελετώντας τον Καβάφη σε αιγυπτιακό πανεπιστήμιο»)
Η καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας από την Αλεξάνδρεια και η οποία εκ του Ιανουαρίου του 2020 θα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα στη Ρώμη, Μέι Χαουάς («Γιατί θυμόμαστε τον Καβάφη;»).

Από τα εγκαίνια της έκθεσης «Κρυφή μνήμη – Το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας» της Μαρίας Στέφωση στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Φωτογραφία: ©Studio-Bibliothetica Alexandrina
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν:
Ο ποιητής και δοκιμιογράφος Αναστάσης Βιστωνίτης («Κ.Π. Καβάφης: Ποιητής της αγοράς και του μουσείου»).
Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο Νικόλαος Γαριλίδης («Η σκωπτική και μυθοπλαστική διάθεση του Καβάφη στο ποίημα Φιλέλλην»).
Η ποιήτρια και καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φοίβη Γιαννίση («Ο Τιθωνός στην πόλη»).
Η ποιήτρια και μεταφράστρια Κατερίνα Ηλιοπούλου («Ο Καβάφης και οι γενιές του μέλλοντος. Η βιωματική σχέση των παιδιών με την ποίηση του Καβάφη μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία»).
Ο ποιητής και μεταφραστής Παναγιώτης Ιωαννίδης («Ο Καβάφης ανησυχεί για την υγεία του Σεγκόπουλου – δοκιμή επιστολογραφικής επιδημιολογίας»).
Η καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία Κακαβούλια («Οι γυναίκες στα ποιήματα του Καβάφη: Στερεότυπα και ανατροπές»).
Ο ποιητής – δοκιμιογράφος Παντελής Μπουκάλας («Η πολιτική χρήση της καβαφικής ποίησης»).
Από τα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά πανεπιστήμια ως εισηγητές μίλησαν:
Η καθηγήτρια νεοελληνικών σπουδών στην Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και επίκουρη καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Λάιντεν Μαρία Μπολέτση («Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός: Ξαναδιαβάζοντας τον πολιτικό Καβάφη πρωθύστερα»).
Ο αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημήτρης Παπανικολάου («Ανθρωπότυποι και χρονάνθρωποι. Ο Καβάφης και η ηθική της πολιτειότητας»).
Ο καθηγητής ανθρωπιστικών σπουδών στην Έδρα Old Dominion Foundation του Πανεπιστημίου Κολούμπια Μπρους Ρόμπινς (Χωρίς βαρβάρους).
Τις συνεδρίες συντόνισαν η καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνά Αθανασίου, ο ποιητής και δοκιμιογράφος Αναστάσης Βιστωνίτης, η διευθύντρια του Παραρτήματος Αλεξάνδρειας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Σταυρούλα Σπανούδη και ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.
Ο τελευταίος μαζί με τον καθηγητή συγκριτικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια Στάθη Γουργουρή και τον ομότιμο καθηγητή κοινωνιολογίας – πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τσουκαλά αποτέλεσαν τα μέλη της επιτροπής προγράμματος του συμποσίου.
Τέσσερις παράλληλες εκδηλώσεις συμπλήρωσαν το πρόγραμμα των Καβαφείων.
Τα διεθνή βραβεία Καβάφη 2019 απονεμήθηκαν στην Όπερα του Καΐρου, σε τρεις Αιγύπτιους συγγραφείς:
Για την ποίηση στον Άχμεντ Μπεχίτ.
Για την πεζογραφία στην Ετιντάλ Οσμάν.
Για το λογοτεχνικό δοκίμιο στον Γιούσεφ Νόφαλ.

Από τη συναυλία του Κώστα Γανωτή με τη συμμετοχή των Χάικ Γιαζιτζιάν και Νίκου Καλαντζάκου στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Στην Όπερα του Καΐρου δόθηκε συναυλία μελοποιημένης ποίησης στην οποία συμμετείχαν οι Κώστας Θωμαΐδης- Ρίτα Αντωνοπούλου, με τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο και το συγκρότημα του Χάλεντ Σαμς.
Μελοποιημένο Καβάφη παρουσίασε ο Κώστας Γανωτής (με τη συμμετοχή των Χάικ Γιαζιτζιάν στο ούτι και του Νίκου Καλαντζάκου στα πλήκτρα) στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, όπου «φιλοξενήθηκε» η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κρυφή μνήμη – Το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας» της Μαρίας Στέφωση.
Τα Καβάφεια 2019 διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.) υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Αιγύπτου, της Όπερας του Καΐρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Κάιρο .
Έγιναν, δε με την υποστήριξη των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, καθώς και άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων.
Την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και του Ε.Ι.Π. χαιρέτισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης.
Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στο Κάιρο, όπου ο υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα πολιτιστικών ανταλλαγών της Αιγύπτου Αμίρ Ναμπίχ χαρακτήρισε τα Καβάφεια ως ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα που στηρίζει η Αίγυπτος.
©Typologos.com 2019