Κατερίνα Γιαννακοπούλου – Αυτό που με ελκύει είναι η πρόκληση

18:07:21,04/15/2019

Κατερίνα Γιαννακοπούλου - υποψήφια δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης

H υποψήφια δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Συνέργεια #πρώτα η πόλη μας» με υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης το Χάρη Αηδονόπουλο, Κατερίνα Γιαννακοπούλου

«Αυτό που με ελκύει, είναι η πρόκληση».

Αυτό εξηγεί  η  υποψήφια δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Συνέργεια #πρώτα η πόλη μας» με υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης το Χάρη Αηδονόπουλο, Κατερίνα Γιαννακοπούλου,  μέσω  αναρτήσεων, που πραγματοποίησε  στα ηλεκτρονικά -ψηφιακά κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου αναφέρεται στους λόγους της υποψηφιότητάς της, στη συμμετοχή όλων των πολιτών και στη δημοκρατία.

«Εκεί που όλοι πιστεύουν ότι τίποτα δε μπορεί ν’ αλλάξει, να αποδεικνύει κάποιος ότι υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλες μεταβολές. Πουθενά δεν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες. Δική μας,  δουλειά είναι να τις δημιουργούμε. Και όταν αυτή η πρόκληση αφορά στην πόλη μου, την όμορφη Συμπρωτεύουσα, τη «Νύμφη του Βορρά» δε σας κρύβω ότι πεισμώνω ακόμα περισσότερο!», συμπληρώνει.

Παράλληλα,  η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρεται στη νέα ποιότητα της δημοκρατίας, που «ανατέλει» και στον τόπο μας, λέγοντας ότι:

«Ανατέλλει μια νέα ποιότητα για τη Δημοκρατία, όπου πολλαπλασιάζονται οι θεσμοί, οι σύμβουλοι, οι ειδικοί κ.ο.κ. « οι οποίοι παρατηρούν, καταγράφουν, μετρούν, αποτιμούν, αξιολογούν πλευρές της ζωής μιας δημοκρατίας από τα ανθρώπινα δικαιώματα κι  έως τα δημόσια οικονομικά, από τις επιδόσεις του Κοινοβουλίου έως  και τις επιδόσεις των μαθητών».

Αυτή είναι η «υπό παρατήρηση δημοκρατία» ( monitory democracy), που αναγνωρίζει ότι για την πραγμάτωσή της, δεν αρκεί η ίση μεταχείριση των πολιτών και οι ίσες ευκαιρίες για όλους, αλλά ότι είναι απαραίτητη και η ισότιμη πρόσβαση στα λεγόμενα δημόσια αγαθά, καθώς και η αναγνώριση ακόμη περισσοτέρων εννοιών της ισότητας».

Ως βάση της δημοκρατίας θεωρεί η ίδια τη συναίνεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως:

«Η Δημοκρατία προϋποθέτει συναίνεση. Αν χάσουμε τη συναίνεση, αν η οικονομική απληστία και αλαζονεία των λεγόμενων αγορών οδηγήσει σε μείωση ή παρακμή της συνοχής των κοινωνιών, δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το που πάμε.

Και εγώ δεν είμαι ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη σε αυτή την ανάγκη αναδιατύπωσης και ανακατανόησης των νέων πραγματικοτήτων στο οικονομικό, το πολιτικό και το αξιακό πεδίο,  που έγκειται και η αναγκαία προϋπόθεση για ν΄ αλλάξουμε τον κόσμο…Η κατανόηση, όμως,  του κόσμου είναι προϋπόθεση για την αλλαγή του».

Ως δρώσα άνθρωπος , πολίτης και γυναίκα μιλά «ξεκάθαρα» για το ιδεώδες της δημοκρατίας αποσαφηνίζοντας τη θέση της:

«Επιβάλλεται τώρα πιότερο από ποτέ «να εκδημοκρατιστεί το ιδεώδες της δημοκρατίας».. Και επειδή η Ελλάδα μοιάζει με εργαστήριο πειραμάτων πίεσης, όπου η παρούσα προσαρμοστικότητα, η μελλοντική βιωσιμότητα και το νόημα της Δημοκρατίας εξωθούνται στα άκρα… Κύριο μέλημα είναι να δούμε για ποιο  είδος δημοκρατίας μπορούμε να μιλήσουμε… Ώστε να κυριαρχεί το δημοκρατικό πνεύμα με «επικριτές της συγκεντρωτικής εξουσίας»».

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + sixteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.