Η κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο της ψύχωσης στα παιδιά

Επιμέλεια- Μετάφραση: Αναστασία Χατζηλία

23:02:26,03/28/2019
Έρχεται ο πελαργός- Φωτογραφία από Mabel Amber, still incognito... από το Pixabay

Αυτή η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου 2019 στο περιοδικό JAMA Psychiatry υποδηλώνει ότι οι έγκυες θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση κάνναβης ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Φωτογραφία από Mabel Amber, still incognito… από το Pixabay

Σύμφωνα με μια  νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις φαίνεται ότι  οι κυοφορούσες γυναίκες που κάνουν χρήση κάνναβης ενδέχεται να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο που θα προκαλέσει την εμφάνιση της ψύχωσης στα παιδιά τους, η οποία και θα επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή τους,

‹‹Η έρευνά μας,  δείχνει ότι η προγεννητική έκθεση σε μαριχουάνα, αφού η μητέρα έχει πληροφορηθεί για την εγκυμοσύνη, συνδέεται με μια μικρή αύξηση της πρόωρης ψύχωσης κατά τη διάρκεια της μέσης παιδικής ηλικίας ή περίπου στην ηλικία των 10 ετών››, δήλωσε ο προπτυχιακός φοιτητής στις ψυχολογικές και εγκεφαλικές επιστήμες  του  τμήματος  Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον,  Jeremy Fine,  ο οποίος είναι  ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα προέρχονται από διάφορες εθνικές μελέτες  των Η.Π.Α.  και οι οποίες τεκμηριώνουν μια δραματική αύξηση στη χρήση μαριχουάνας από έγκυες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2018  που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. Στη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι η χρήση μαριχουάνας στο παρελθόν από εγκυμονούσες μητέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 75% μεταξύ  της περιόδου 2002 (2,85%) –  2016 (4,98%).

Καθώς περισσότερα κράτη νομιμοποιούν τη χρήση κάνναβης είτε για λόγους φαρμακευτικούς ή και αναψυχής φαίνεται ότι  σε άλλες αναφορές  αναφέρεται η  κάνναβη ως μια φυσική θεραπεία για την ναυτία, που συσχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Αυτή η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου 2019  στο περιοδικό JAMA Psychiatry υποδηλώνει ότι οι έγκυες θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση κάνναβης ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, διότι  ελάχιστα ακόμη γνωρίζουν οι ειδικοί  για τις επιπτώσεις που έχει η χρήση της, στην υγεία.

Ωστόσο, τα ευρήματα  της μελέτης  εγείρουν και νέες ανησυχίες όπως παραδειγματικά αναφέρεται ότι η προγεννητική έκθεση στην κάνναβη μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού ο εμβρυϊκός εγκέφαλος αρχίσει να αναπτύσσει ένα σύστημα υποδοχέα για τα ενδοκανναβινοειδή, τα οποία αποτελούν μέρος του ήδη υπάρχοντος δικτύου νευροδιαβιβαστών μέσω του οποίου η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο.

«Μια πιθανή εξήγηση για την εύρεση του αυξημένου κινδύνου της ψύχωσης με τη χρήση της κάνναβης, πριν πληροφορηθεί η μητέρα για την εγκυμοσύνη, είναι ότι το σύστημα υποδοχέα των ενδοκανναβινοειδών μπορεί να μην είναι στη θέση του,  κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης››, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής των ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Ryan Bogdan.

«Η έκθεση σε προγεννητική κάνναβη μπορεί να συσχετιστεί με μεταγενέστερη διάθεση ψύχωσης στα παιδιά,  μόνον  όταν υπάρχει επαρκής έκφραση του ενδοκανναβινοειδούς υποδοχέα τύπου 1 στο έμβρυο, η οποία μπορεί να μην εμφανιστεί παρά μόνο όταν οι μητέρες πληροφορηθούν για την εγκυμοσύνη τους››, συμπλήρωσε με νόημα.

Ο  κ. Bogdan  διευθύνει το εργαστήριο Brain Lab του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον,  όπου διεξήχθη η έρευνα και δήλωσε ότι αυτά τα πρόσφατα ευρήματα βασίζονται σε μια άλλη βασική έρευνα .

Αυτή η έρευνα  υποδηλώνει ότι το ενδοκανναβινοειδές σήμα μπορεί να συμβάλλει σε διαδικασίες, όπως είναι  η νευρογένεση και η νευρωνική μετανάστευση, τα οποία παίζουν σημαντικούς ρόλους στην πρώιμη ανάπτυξη της δομής του εγκεφάλου, καθώς  και στις συνδέσεις.

«Αυτή η μελέτη εγείρει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι ίσως υπάρχουν αναπτυξιακά παράθυρα κατά τα οποία η έκθεση στην κάνναβη είναι πιο πιθανό  να αυξάνει τον κίνδυνο της ψύχωσης»,   τόνισε ο ίδιος.

Η τετραϋδροκανναβινόλη (Tetrahydrocannabinol-THC), η οποία είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας, μιμείται τα ενδοκανναβινοειδή του ανθρώπιινου οργανισμού.

Επίσης, δεσμεύει τους υποδοχείς των ενδοκανναβινοειδών για να ασκήσει τα αποτελέσματά της.

Διάφορες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η THC διασχίζει το φράγμα του πλακούντα για να αποκτήσει πρόσβαση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά πριν κάνουν χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Δεδομένου της αυξανόμενης προσβασιμότητας και δραστικότητας της κάνναβης, καθώς και των αυξανόμενων αντιλήψεων του κοινού ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθεί, είναι σημαντικό για την πρόσθετη έρευνα να κατανοηθούν οι ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες και τα οφέλη της κάνναβης καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης και το πώς αυτές οι συσχετίσεις μπορούν να προκύψουν», είπε ο κ. Bogdan.

«Στο μεταξύ, οι ενδείξεις ότι η χρήση προγεννητικής μαριχουάνας συνδέεται με μια μικρή αύξηση της πρόωρης ψύχωσης στα παιδιά υποδεικνύει ότι η χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποθαρρύνεται μέχρι και να μάθουμε περισσότερα», κατέληξε.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.