Καλοσύνη και συμπόνια =σωστή ηγεσία
Η καλοσύνη και συμπόνια
είναι ο δρόμος για τη σωστή ηγεσία
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
20:22:22,06/06/2021

Δώστε έμφαση στην ευημερία των υπαλλήλων ή των πολιτών! Aυτό διαπίστωσαν με έρευνα και προτείνουν οι επιστήμονες προς τους πολιτικούς και τους διευθυντές επιχειρήσεων. Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Θέλετε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από τους υπαλλήλους ή τους πολίτες; Τότε να είστε καλοί σε αυτούς!
Το να είσαι καλοπροαίρετος είναι σημαντικό
Την απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα έδωσε η έρευνα του Πανεπιστημίου Binghamton και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία διαπίστωσε πως η συμπόνια και η καλοσύνη προς τους υφισταμένους αποδίδουν σχεδόν πάντα, ειδικά όταν αυτές συνδυάζονται με την επιβολή σαφών στόχων και σημείων αναφοράς.
«Το να είσαι καλοπροαίρετος είναι σημαντικό, γιατί μπορεί να αλλάξει την αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για εσένα. Αν νιώθεις ότι ο διευθυντής ή το αφεντικό σου, ενδιαφέρεται πραγματικά για εσένα, τότε μπορεί να νιώσεις πιο σοβαρός για τη δουλειά που κάνεις γι’ αυτούς», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής διοίκησης στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Binghamton, Chou-Yu Tsai.
Ο κ. Tsai και οι λοιποί ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν το πώς τόσο η παρουσία όσο και η έλλειψη ευγένειας επηρεάζουν την εργασιακή απόδοση των υφισταμένων ή των υπαλλήλων.
Οι συμμετέχοντες
Στην έρευνα έλαβαν μέρος:
♦Η καθηγήτρια κι αναπληρώτρια πρύτανης της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Binghamton, Shelley D. Dionne.
♦O διακεκριμένος καθηγητής διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ηγεσίας, Francis J. Yammarino.
♦O αναπληρωτής καθηγητής διοίκησης του CEIBS, An-Chih Wang.
♦O αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Kainan, Hsiao-Chi Ling.
♦Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Yuan Ze, Min-Ping Huang.
♦Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του του Εθνικού Πανεπιστημίου Cheng Kung της Ταϊβάν, Li-Fang Chou.
♦Ο καθηγητής Ψυχολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, Bor-Shiuan Cheng.
Τα τρία διαφορετικά στυλ ηγεσίας
Οι επιστήμονες ερεύνησαν σχεδόν 1.000 μέλη του ταϊβανικού στρατού και σχεδόν 200 ενήλικες που εργάζονται με πλήρη απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξέτασαν την απόδοση που προκύπτει από τρία διαφορετικά στυλ ηγεσίας:
♦Ηγεσία με κυρίαρχο τον αυταρχισμό: Οι ηγέτες που διεκδικούν την απόλυτη εξουσία και και τον απόλυτο έλεγχο, επικεντρώθηκαν κυρίως στην ολοκλήρωση των καθηκόντων με κάθε κόστος δίνοντας ελάχιστη προσοχή στην ευημερία των υφισταμένων.
♦Ηγεσία κυρίαρχη ως προς την καλοσύνη : Περιλαμβάνει ηγέτες των οποίων το κύριο μέλημα είναι η προσωπική ή και η οικογενειακή ευημερία των υφισταμένων. Αυτοί οι ηγέτες θέλουν τους ανθρώπους να αισθάνονται υποστηριζόμενοι και να έχουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς.
♦Κλασική πατερναλιστική ηγεσία :Είναι το στυλ ηγεσίας που συνδυάζει, τόσο τον αυταρχισμό όσο και την καλοσύνη, με έντονη εστίαση τόσο στην ολοκλήρωση των εργασιών, όσο και στην ευημερία των υφισταμένων.
H καλοσύνη και η κλασική πατερναλιστική ηγεσία
έχουν ισχυρή επίδραση
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ηγεσία που κυριαρχούσε με τον αυταρχισμό είχε σχεδόν πάντα αρνητικά αποτελέσματα, ενώ η ηγεσία της κυριαρχίας με την καλοσύνη σχεδόν πάντα είχε θετικό αντίκτυπο στην απόδοση της εργασίας. Με άλλα λόγια, η μη συμπόνια προς τους υπαλλήλους ή στους ανθρώπους δεν αποτελεί καλό σημάδι για την απόδοση της δουλειάς τους, ενώ η συμπόνια δείχνει ότι τους ώθησε να γίνουν καλύτεροι εργαζόμενοι.
Επίσης, βρήκαν ότι η κλασική πατερναλιστική ηγεσία, η οποία συνδυάζει τόσο την καλοσύνη, όσο και τον αυταρχισμό, είχε εξίσου ισχυρή επίδραση στην υποδεέστερη απόδοση, όσο και η καλοπροαίρετη ηγεσία. Ο κ. Tsai εξήγησε ότι ο λόγος γι’ αυτό το φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί μέχρι και την παιδική ηλικία.
«Η σχέση γονέα και παιδιού είναι η πρώτη σχέση ηγέτη-ακόλουθου που βιώνουν οι άνθρωποι. Μπορεί να γίνει λίγο πρωτότυπο αυτού που περιμένουμε από την ηγεσία να προχωρήσει και το πατερναλιστικό στυλ ηγεσίας μοιάζει με αυτό ενός γονέα » ανέφερε ο κ.Tsai.

Οι υφιστάμενοι, οι πολίτες και οι υπάλληλοι δεν είναι εργαλεία ή μηχανές που μπορείτε απλά να τα χρησιμοποιήσετε. Είναι ανθρώπινα όντα και αξίζουν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό Βεβαιωθείτε ότι εστιάζετε στην ευημερία τους και ότι τους βοηθάτε να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Δηλώσεις ερευνητών
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η εμφάνιση προσωπικής και οικογενειακής υποστήριξης για τους υπαλλήλους είναι ένα κρίσιμο μέρος της σχέσης ηγέτη-οπαδού. Παρά το γεγονός ότι η σημασία του καθορισμού της δομής και των προσδοκιών είναι σημαντική για τους ηγέτες, φαίνεται αναμφισβήτηταπως οι γονείς, η βοήθεια και η καθοδήγηση από τον ηγέτη στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεσμών και δικτύων υποστήριξης για ένα πολίτη μπορεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας στην απόδοση της δουλειάς τους », δήλωσε η καθηγήτρια κ. Dionne.
Λόγω της διαφοράς στις εργασιακές κουλτούρες μεταξύ των υπαλλήλων των Η.Π.Α. και των μελών του στρατού της Ταϊβάν, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι, γιατί τα αποτελέσματα ήταν συνεπή και στις δύο ομάδες!
«Η συνέπεια στα αποτελέσματα σε διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικούς τύπους εργασίας είναι συναρπαστική. Υποδηλώνει ότι η αποτελεσματικότητα της πατερναλιστικής ηγεσίας μπορεί να είναι ευρύτερη από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, και μπορεί να αφορά στο πώς οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στους ηγέτες και όχι για το πού ζουν ή για το είδος της εργασίας που κάνουν », δήλωσε ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Yammarino.
Δώστε έμφαση στην ευημερία των υπαλλήλων ή των πολιτών!
Ο κ. Tsai είπε ότι η κύρια οδηγία, που απευθύνει προς τους διευθυντές είναι να δίνουν εξίσου ή και μεγαλύτερη έμφαση στην ευημερία των υπαλλήλων τους, όπως ακριβώς κάνουν για την επίτευξη των στόχων.
«Οι υφιστάμενοι, οι πολίτες και οι υπάλληλοι δεν είναι εργαλεία ή μηχανές που μπορείτε απλά να τα χρησιμοποιήσετε. Είναι ανθρώπινα όντα και αξίζουν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό Βεβαιωθείτε ότι εστιάζετε στην ευημερία τους και ότι τους βοηθάτε να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Παράλληλα, είστε σαφείς σχετικά με τις προσδοκίες και τις προτεραιότητές σας. Αυτή είναι μια εκδοχή «σκληρής αγάπης» που βασίζεται στη δουλειά που παρατηρείται συχνά στις σχέσεις γονέα-παιδιού », τόνισε ο κ.Tsai.
Η μελέτη με τίτλο: «Φιλελεύθερη κυρίαρχη καλοσύνη, κυριαρχία του αυταρχισμού και η κλασική πατερναλιστική ηγεσία: Δοκιμή των σχέσεών τους με τις δευτερεύουσες επιδόσεις», δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2018 στο περιοδικό: «The Leadership Quarterly».
©Typologos.com 2021