Καλή σχολική χρονιά και τώρα τι κάνουμε;

23:12:49,09/05/2019
Επιστροφή στο σχολείο-Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay

Καλή σχολική χρονιά και τώρα τι κάνουμε; Στο ερώτημα απαντούν οι υπεύθυνοι της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay

Ενεργοποίηση, προγραμματισμός και συμμετοχή των ίδιων των γονέων απαιτείται, ώστε τα παιδιά να έχουν μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Την παραπάνω παραίνεση κάνει η Ένωση Καταναλωτών -Η Ποιότητα της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) με ανακοίνωση ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τη Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019.

Μάλιστα, η Ένωση παραθέτει ένα κατάλογο  βασικών θεμάτων, στα οποία θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι γονείς για την «επιστροφή στο σχολείο»:

Σχολικά είδη

Η αγορά των σχολικών ειδών είναι μία ευκαιρία εκπαίδευσης των παιδιών για το πώς να κινούνται στο λαβύρινθο της αγοράς και  το πώς να αποφεύγουν τις παγίδες της διαφήμισης, καθώς  και της αχρείαστης κατανάλωσης, ώστε να κάνουν έξυπνες αγορές. Γι’ αυτό χρειάζεται προγραμματισμός, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών.

Η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, ποιότητα και τιμές. Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά, θα ήταν λάθος να τα αφήσουν να κάνουν μόνα   την επιλογή, γιατί  είναι πολύ πιθανόν και ακριβά να στοιχίσουν  οι αγορές και τις ανάγκες  να μην καλύψουν. Γι’ αυτό,  λοιπόν:

Κάντε ένα κατάλογο με τα είδη που είναι απαραίτητα για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Συζητήστε με το παιδί  και αναζητήστε την πιο σωστή λύση. Τηρείστε αυστηρά τον κατάλογο,  που έχετε ετοιμάσει.

Κάντε έρευνα αγοράς έγκαιρα διαδικτυακά για να δείτε τα καταστήματα,  που έχουν προσφορές στα σχολικά είδη και συγκρίνετε τιμές και ποιότητα των ειδών, τα  οποία  πρόκειται να αγοράσετε.

Αν δεν είναι «πρωτάκια», εξηγήστε τους, ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα- κασετίνα) θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση.

Αποτρέψτε τα παιδιά να αγοράζουν είδη με μόνο κριτήριο τη φίρμα (και τη διαφήμιση), ιδιαίτερα όταν η τιμή δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα ή στις οικονομικές δυνατότητές σας.

Αποτρέψτε τα παιδιά να επιλέγουν να αγοράσουν σχολικά είδη (μολύβια, γόμες, ξύστρες)  που μοιάζουν με παιχνίδια ή φρούτα, τα οποία συχνά δεν πληρούν τους κανόνες ασφάλειας που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία , καθώς και  η ασφάλεια τους.

Μετάβαση των μαθητών στο σχολείο

Ένα από τα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ασφαλής μετάβαση –  επιστροφή των μαθητών όλων των ηλικιών προς και από το σχολείο. Με δεδομένο ότι η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ανεπαρκέστατη, αν όχι ανύπαρκτη, είναι καθοριστικός ο ρόλος των γονιών. Γι’ αυτό:

Στις μικρές ηλικίες, και όχι μόνον στα πρωτάκια, διαλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή, σπίτι – σχολείο – σπίτι, κάντε τη, μαζί με το παιδί, καθώς και πείτε του,  τι να προσέχει.

Φροντίστε να έχετε επαρκή χρόνο στη διάθεσή σας, ώστε να γίνεται η διαδρομή με άνεση. Ακόμη, όμως,  και αν πρόκειται να καθυστερήσετε λίγο από τη δουλειά σας ή να μην προλάβει το παιδί την πρώτη ώρα, δεν κάνουμε ποτέ τρέχοντας τη διαδρομή. Η βιασύνη μειώνει την προσοχή και φέρνει ατυχήματα.

Φροντίστε, ώστε η τσάντα και τα ρούχα του παιδιού να έχουν έντονα χρώματα, και όχι αυτά του τσιμέντου, καθώς και της ασφάλτου, για να διακρίνονται εύκολα από τους οδηγούς, ιδιαίτερα αν επιστρέφει αργά το απόγευμα, που κατά το χειμώνα σκοτεινιάζει γρήγορα.

Για τα μικρά παιδιά φροντίστε να υπάρχει συνοδός κατά τη διαδρομή από και προς το σχολείο.

Εάν πηγαίνετε το παιδί στο σχολείο με αυτοκίνητο, φροντίστε να κάθεται στο πίσω κάθισμα, να φοράτε όλοι ζώνη, και να τηρείτε πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ( Κ.Ο.Κ.). Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιγράφουν πολύ πιο εύκολα τις πράξεις από τα λόγια!

Πιέστε τους Συλλόγους Γονέων και την Πολιτεία να καθιερώσει, όπου δεν υπάρχει, το σχολικό τροχονόμο,  καθώς και να τηρείτε πρώτοι εσείς τις υποδείξεις του.

Σχολικά κυλικεία

Η καλή απόδοση των μαθητών στο σχολείο και η σωστή βιολογική ανάπτυξή τους,  εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τη  σωστή διατροφή.

«Δυστυχώς, παρά το ότι υπάρχουν σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις 707/2016 (ΦΕΚ Β’ 2091) και Υ1γ/2013 (ΦΕΚ Β 2135) για τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία, και οι οποίες βασίζονται στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών και στην υγιεινή διατροφή, αυτές παραβιάζονται.

Οι σχολικές επιτροπές, υπεύθυνες για την διαχείριση του σχολικού κυλικείου, αποτελούμενες από εκπροσώπους γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικής αυτοδιοίκησης, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, αναθέτουν το κυλικείο στον προσφέροντα την υψηλότερη τιμή, αντιμετωπίζοντας έτσι το κυλικείο ως μια καλή πηγή εσόδων.

Ωστόσο, αυτός που αναλαμβάνει το κυλικείο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του, διαθέτει προϊόντα που είναι γνωστά στα παιδιά από τις διαφημίσεις και δημοφιλή, παραβιάζοντας συχνά την σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία επιβάλλει προϊόντα ναι μεν υγιεινά, αλλά άγνωστα, καθώς και απορριπτέα από τα παιδιά», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Παράλληλα, παραθέτουν στις συγκεκριμένες προτάσεις, που έχει καταθέσει η Ένωση  προς το Υπουργείο και με τις οποίες – μεταξύ άλλων- ζητά:

Την υιοθέτηση και προβολή της μεσογειακής δίαιτας και την αποσύνδεση των κυλικείων ως πηγή εσόδων για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των σχολείων. Κεντρικός άξονας  θα πρέπει να είναι η υγιεινή διατροφή και  η διαπαιδαγώγηση των παιδιών με τη διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.