Kάλεσμα για μελλοντικούς αστροναύτες!
Αιτήσεις για νέους αστροναύτες
δέχεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
21:28:32,04/04/2021

Το να γίνει κάποιος ή κάποια αστροναύτης της ESA δεν είναι εύκολο επίτευγμα, αλλά ο μόνος εγγυημένος τρόπος για όσους – όσες πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις, ώστε να μη χάσουν την επιλογή,είναι να υποβάλουν αίτηση.Φωτογραφία:©ΕSA
Αιτήσεις για νέους αστροναύτες δέχεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕSA) και οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν εκ των ενδιαφερομένων πριν από τις 28 Μαΐου 2021,ενώ οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν σε:
«Αστροναύτη» κι «Αστροναύτη (με σωματική αναπηρία)», ενώ έχουν αναρτηθεί στο jobs.esa.int
Όλοι οι ειδικοί υποψήφιοι ενθαρρύνονται να παρουσιάσουν τον εαυτό τους κι οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέσω της ιστοσελίδας της ESA. Σημαντικές πληροφορίες για τους υποψηφίους είναι διαθέσιμες στο Εγχειρίδιο Αιτούντων Αστροναυτών που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Μια συμβουλή από έναν αστροναύτη
Το να γίνει κάποιος ή κάποια αστροναύτης της ESA δεν είναι εύκολο επίτευγμα, αλλά ο μόνος εγγυημένος τρόπος για όσους – όσες πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις, ώστε να μη χάσουν την επιλογή είναι να υποβάλουν αίτηση. Αυτό το μήνυμα επαναλήφθηκε από την κατηγορία αστροναυτών της ESA του 2009, συμπεριλαμβανομένου του αστροναύτη Thomas Pesquet που έφτασε να πετάξει σύντομα κι ο οποίος είπε ότι η μη υποβολή αίτησης στον τελευταίο γύρο επιλογής της ESA θα ήταν «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».
«Το πιο επιλεκτικό βήμα είναι αν θα υποβάλλετε ή όχι την αίτηση. Ίσως ένας στους χίλιους ανθρώπους να επιλεγεί, αλλά υπάρχει ένας στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους που θα υποβάλουν αίτηση. Λοιπόν, παρακαλώ υποβάλλετε την αίτηση», λέει ο Thomas Pesquet, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει για τη δεύτερη αποστολή του στις 22 Απριλίου 2021 προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η πρώτη αποστολή του αστροναύτη της ESA, Matthias Maurer έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021 ,ενώ η αστροναύτης της ESA Samantha Cristoforetti αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022 για τη δεύτερη αποστολή της.

Όχι μόνο θα συνεχίσουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε σε χαμηλή τροχιά κοντά στη Γη επί του Διαστημικού Σταθμού για ίσως ακόμη 10 χρόνια, αλλά έχουμε επίσης συγκεκριμένες ευκαιρίες για να πετάξουμε αστροναύτες σε νέους προορισμούς. Πρέπει να παρακολουθούμε το στόχο μας, να ζούμε και να εργαζόμαστε στη σεληνιακή πύλη, στη συνέχεια στη Σελήνη, και ποιος ξέρει – ίσως ακόμη και μια ημέρα – στην επιφάνεια του Άρη.Φωτογραφία από Yuri_B από το Pixabay
Το εγγύς μέλλον των διαστημικών πτήσεων
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, τόνισε ο διευθυντής της ESA για την ανθρώπινη και ρομποτική εξερεύνηση David Parker ότι η ανάπτυξη των νέων διαστημικών σκαφών με επανδρωμένο πλήρωμα παρουσιάζει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους αστροναύτες να ταξιδέψουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και πέραν αυτού, καθώς ο Οργανισμός μπαίνει σε μια νέα δεκαετία εξερεύνησης του διαστήματος.
«Όχι μόνο θα συνεχίσουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε σε χαμηλή τροχιά κοντά στη Γη επί του Διαστημικού Σταθμού για ίσως ακόμη 10 χρόνια, αλλά έχουμε επίσης συγκεκριμένες ευκαιρίες για να πετάξουμε αστροναύτες σε νέους προορισμούς. Πρέπει να παρακολουθούμε το στόχο μας, να ζούμε και να εργαζόμαστε στη σεληνιακή πύλη, στη συνέχεια στη Σελήνη, και ποιος ξέρει – ίσως ακόμη και μια ημέρα – στην επιφάνεια του Άρη.
Αυτή η νέα ομάδα των προσλήψεων θα βοηθήσει να κρατήσει το σώμα των αστροναυτών σε πλήρη δύναμη, ώστε να είναι έτοιμο για ένα συναρπαστικό μέλλον»,τονίζει ο κ. Parker.
Πρόσληψη Αστροναύτη με αναπηρία
Μια νέα πτυχή αυτής της εκστρατείας επιλογής αστροναυτών είναι η πρόσληψη τoυ Αστροναύτη με αναπηρία. Για να συμβάλει στην αύξηση της προσβασιμότητας της διαστημικής πτήσης για όλους τους ειδικευμένους Ευρωπαίους αναζητά η ESA υποψήφιους ή υποψήφιες, οι οποίοι – οποίες ζουν με μια συγκεκριμένη φυσική αναπηρία, ώστε να βοηθήσει στην αξιολόγηση των τεχνολογιών και των προσαρμογών που απαιτούνται για μια ημέρα να μπορέσει να στείλει έναν ή μια αστροναύτη με σωματική αναπηρία σε μια επαγγελματική διαστημική αποστολή.
«Αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ή εξεταστεί στο παρελθόν,αλλά για εμένα είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι Ευρωπαίοι αστροναύτες αντιπροσωπεύουν τους καλύτερους της Ευρώπης. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας εξαιρετικός επιστήμονας ή μηχανικός που τυχαίνει να ζει με σωματική αναπηρία. Δεν εξελιχθήκαμε για να πάμε στο διάστημα, οπότε όταν πρόκειται για διαστημικά ταξίδια, είμαστε όλοι ανάπηροι ή ανάπηρες. Αυτό που μας φέρνει από την αναπηρία το να πάμε στο διάστημα είναι απλώς η τεχνολογία. Αυτή είναι μια μελέτη σκοπιμότητας και θα εξετάσουμε το τι ακριβώς χρειάζεται, πόσο θα κοστίσει, αλλά αυτός είναι ο στόχος», εξηγεί η αστροναύτης της ESA, Samantha Cristoforetti.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή αστροναύτη ESA 2021-22 και τον τρόπο υποβολής αίτησης μπορούν οι ενδιαφερόμενοι- ενδιαφερόμενες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα:
https://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/ESA_Astronaut_Selection
©Τypologos.com 2021