Ένα καινοτόμο εργαλείο του Α.Π.Θ. για τους ηλικιωμένους στους δήμους της χώρας

0
129
18:02:56,10/08/2018

To ολοκληρωμένο Σύστημα Νοητικής – Σωματικής Ενδυνάμωσης μετατράπηκε σε προϊόν μέσα από  το ερευνητικό έργο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)   με τίτλο «Μνήμες που Διαρκούν-Long Lasting Memories»,το οποίο θα  αξιοποιηθεί  αρχής γενομένης  τον Οκτώβριο του 2018 εκ των δήμων  της χώρας.

Η αξιοποίηση του προϊόντος  θα υλοποιηθεί μέσω του «Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ)» προκειμένου να   βοηθήσει στην υλοποίηση της πολιτικής του κάθε δήμο   για τους  ηλικιωμένους.

Την καινοτομική υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του συστήματος με τίτλο «LLM Care – Φροντίδα Υγείας ηλικιωμένων ατόμων και ευπαθών ομάδων» του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.  Ο επιστημονικός  υπεύθυνος της ομάδας  είναι   ο  αναπληρωτής καθηγητής  Παναγιώτης Μπαμίδης.

Νοητική και Σωματική Ενδυνάμωση προς ηλικιωμένους και ανθρώπους με άνοια παρέχει το LLM Care

Το ολοκληρωμένο Σύστημα Νοητικής και Σωματικής Ενδυνάμωσης έχει δημοσιοποιηθεί μέσω διεθνών παρουσιάσεων, καθώς και επιστημονικών  δημοσιεύσεων. Το όλο έργο βασίζεται στις  σύγχρονες τεχνολογίες, ενώ  προσφέρει μία ενοποιημένη λύση για τη βελτίωση της νοητικής και σωματικής κατάστασης των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων.

Εν κατακλείδι,  αποτελεί μια αυτοχρηματοδοτούμενη πρωτοβουλία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. και  η οποία ανέκυψε ως προϊόν του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Long Lasting Memories» (longlastingmemories.eu) .

Εδώ και μία δεκαετία εφαρμόζεται επιτυχώς και αξιοποιείται μέσα από το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης  των Φοιτητών Ιατρικής του  Α.Π.Θ.  στη χρήση νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες υγείας.

«Σκοπός, μέσα από την συνέργεια των δύο πλευρών, είναι η   υποστήριξη – τεχνολογική αναβάθμιση των κατά τόπους υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας των δήμων – μελών και η αμοιβαία στήριξη των ερευνητικών δράσεων του LLM Care, ώστε το πρόγραμμα να έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες  με διάρκεια στο χρόνο»,  εξηγεί ο  επιστημονικός υπεύθυνος του έργου κι  αναπληρωτής  καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ Παναγιώτης Μπαμίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμίδη, με το συγκεκριμένο προϊόν  μεγιστοποιείται το κοινωνικό όφελος προς τις επωφελούμενες πληθυσμιακές ομάδες.

Τα προβλήματα νοητικής και σωματικής έκπτωσης δημιουργούν σήμερα  κοινωνική απομόνωση. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί ηλικιωμένοι – ηλικιωμένες  με χρόνια προβλήματα ή συμπτώματα άνοιας, αλλά και γενικότερα διάφορες ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι  ασθενείς με Πάρκινσον και οι άνθρωποι, που βρίσκονται στο ευρύτερο  φάσμα της νοητικής υστέρησης

«Οι δημοτικές αρχές δεν είχαν μέχρι και στιγμής τη δυνατότητα να εφαρμόσουν κάτι το διαφορετικό, παρέχοντας φροντίδα υγείας ή εκπαιδευτική ενίσχυση στα άτομα αυτά» αναφέρει ο κ. Μπαμίδης.

Σήμερα,  όμως, τους  προσφέρεται  η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες,  προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργικότητα  διάφορων  πληθυσμιακών ομάδων, να προαχθεί η σωματική – νοητική υγεία τους,  να προληφθεί η περαιτέρω επιδείνωσή τους και ο αποκλεισμός τους.

Επίσης, μέσω του προϊόντος αυτού μπορούν να καταρτιστούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της κοινωνικής φροντίδας σε ιδιαίτερα προγράμματα & εργαλεία, να εισαχθεί η καινοτομία στις υπηρεσίες παροχής κοινωνικής φροντίδας και να αναβαθμιστεί το επίπεδο κοινωνικής πολιτικής.

Οι ενδιαφερόμενοι  – ενδιαφερόμενες μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες από την επίσημη σελίδα του LLM CARE http://www.llmcare.gr/  και το σχετικό video LLM CARE VIDEO.

Οι Δήμοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να ενημερώνονται από τη σελίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ για τη συγκεκριμένη δράση και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον  στο εξής email: info@eddyppy.gr.

©Τypologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

four + 19 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.