Kάθε μέρα απορρίπτονται στη θάλασσα 11 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, τα οποία ευθύνονται για τον θάνατο 1 εκατομμυρίου πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών το χρόνο!
Kάθε μέρα απορρίπτονται στη θάλασσα 11 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, τα οποία ευθύνονται για τον θάνατο 1 εκατομμυρίου πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών το χρόνο!
Καθημερινά απορρίπτονται στη θάλασσα συνολικά έντεκα εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, τα οποία ευθύνονται ετησίως για τον θάνατο ενός εκατομμυρίου πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών!
Την αποκάλυψη έκαναν ειδικοί μιλώντας στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα « Θαλάσσια Βιοποικιλότητα και Μεσόγειος», που έγινε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου του 2013 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Διοργανωτές ήταν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Η Μεσόγειος ανάμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά διακυβεύματα», που υλοποιείται όλο το Νοέμβριο του 2013 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Στις δράσεις συμπεριλαμβάνονται εκθέσεις φωτογραφίας και δια-δραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.
Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν Έλληνες- Γάλλοι εμπειρογνώμονες με πολυετή ενασχόληση- βαθειά γνώση των ιδιαιτεροτήτων της λεκάνης της Μεσογείου. Ιδιαίτερα γνώριζαν ως ειδικοί την βιοποικιλότητα της Μεσογείου , καθώς και των αιτιών που οδηγούν στη βαθμιαία συρρίκνωσή της.
Πρώτος μίλησε ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), ο οποίος εξήγησε την έννοια των όρων «βιοποικιλότητα» και «παράκτια ύδατα».
Ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στο θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο, που στοχεύει στον τερματισμό της βιοποικιλότητας . Μίλησε, μάλιστα, περί της οδηγίας για τους Οικοτόπους, προϊόν της οποίας υπήρξε η δημιουργία του Δικτύου Natura 2000 που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές.
Για την γεωλογική ιστορική εξέλιξη της Μεσογείου και την διαβάθμιση αυτής προς την βαθυμετρία, τη θερμοκρασία, την αλατότητα και το «τροφικό καθεστώς» είπε ότι την καθιστούν μια θάλασσα με ιδιαίτερα πλούσια βιοποικιλότητα.
«Αποτελεί το 1% των παγκόσμιων ωκεανών και φιλοξενεί το 10% των θαλάσσιων οργανισμών», ανέφερε ο ομιλητής τονίζοντας ότι:
«Η Μεσόγειος δεν είναι στα όρια της ανεπανόρθωτης καταστροφής, χωρίς – όμως- το γεγονός αυτό να αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Όσο οι κοινωνίες αναπτύσσουν τον πολιτισμό τους κι αποκτούν τα απαραίτητα επιστημονικά- τεχνολογικά- νομικά εργαλεία θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν ως μέσο αποτροπής της ρύπανσης και όχι επιδείνωσής της».
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λεκάνης της Μεσογείου αναφέρθηκε η εμπειρογνώμονας, Sophie Arnaud-Haond από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (IFREMER).
Ως βασικές απειλές του θαλάσσιου περιβάλλοντος κατέδειξε την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, για την οποία αποκάλυψε πως ακόμα από την εποχή του Αριστοτέλη, υφίστανται μαρτυρίες την εξαφάνιση των οικοτόπων που προκαλεί η ρύπανση και ο ευτροφισμός, καθώς και οι δυσανάλογα πολλές μετακινήσεις πλοίων!
Χαρακτηριστικά παρέθεσε το στοιχείο πως η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή αποτελεί λιγότερο από το 1% της ωκεάνιας επιφάνειας, αλλά αυτήν διενεργείται επάνω από το 15% των παγκόσμιων μετακινήσεων.
Η κ. Arnaud-Haond στάθηκε και στο πρόβλημα της εισαγωγής ξενικών ειδών και της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτήρισε, μάλιστα, εσφαλμένη την πρακτική «το να προστατεύουμε μόνον ότι βλέπουμε την στιγμή, που το αίτιο του προβλήματος ενδέχεται να μην βρίσκεται στην περιοχή»
Όπως δήλωσε η ίδια: «η ζωή δεν είναι στατική. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση- επικοινωνία- αλληλοβοήθεια ανάμεσα στους πληθυσμούς της Μεσογείου για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι κοινές – σε όλους- περιβαλλοντικές απειλές της περιοχής.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής M.E.D. (Μεσόγειος σε Κίνδυνο), Bruno Dumontet παρουσίασε μέσα από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφιών – video) την οξύτητα του προβλήματος της ρύπανσης εξαιτίας των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο και τις επιπτώσεις της στα είδη, καθώς και στον άνθρωπο.
Τα στοιχεία δείχνουν πως καθημερινά απορρίπτονται στη θάλασσα συνολικά έντεκα εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, τα οποία ευθύνονται ετησίως για τον θάνατο ενός εκατομμυρίου πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών!
Ο κ. Dumontet μίλησε και για την αποστολή M.E.D. Ακόμη, επισήμανε ότι στη Μεσόγειο δεν παρατηρούνται τα μεγάλα ωκεάνια ρεύματα αλλά σημειώνονται τα επιφανειακά.
Το αποτέλεσμα είναι τα απορρίμματα να μην συγκεντρώνονται κάπου συγκεκριμένα, αλλά να ταξιδεύουν παντού και καταλήγουν κυρίως στις παράκτιες περιοχές.
Αυτό συμβαίνει «γλαφυρά» στην πόλη Saida του Λιβάνου, όπου σχηματίστηκε ένα βουνό απορριμμάτων ύψους 50 μέτρων!
Για το πρόβλημα των μικρών πλαστικών είπε ο κ. Dumontet πως σε ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις!
Οι καταγραφές της Μ.Ε.D. δείχνουν ότι το 90% των δειγμάτων που συνέλεξαν τα μέλη της αποστολής στη Μεσόγειο περιείχαν μικρά πλαστικά. «Η συγκέντρωσή τους σε κάποια δείγματα έφτανε να είναι αντίστοιχη με αυτή του πλαγκτόν», σημείωσε!
Ενδεικτικά καταγράφηκε η ύπαρξη 300 θραυσμάτων μικρού πλαστικού σε μόλις 300 γραμμάρια μυδιών, γεγονός που καταδεικνύει τις «εκρηκτικές» διαστάσεις του προβλήματος!
Η υπεύθυνη θεμάτων Παράκτιας Διαχείρισης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ναταλία Ρουμελιώτη παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται στην Ελλάδα για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις σημαντικές ελλείψεις τις οποίες εμφανίζει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Διαχείρισης.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολιτικές απαξίωσης- περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος που προωθούνται από την κεντρική διοίκηση εν μέσω οικονομικής κρίσης.
«Η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη δημιουργία του απαραίτητου ενιαίου- συνεκτικού – αποτελεσματικού δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών είναι, αν και βασική, η μια όψη του νομίσματος.
Η παιδεία – καλλιέργεια μιας υπεύθυνης στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών κάθε ηλικίας», προσέθεσε.
Ως παράδειγμα της δράσης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS παρουσιάστηκε η Πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών με τίτλο: «Καθαρίστε τη Μεσόγειο».
Ακολούθησε συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στα κενά που υφίστανται στην επιστημονική γνώση σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάληψη δράσης από πολίτες για την αντιστροφή της κατάστασης και τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
©Typologos.com 2013.