Kάθε επτά δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος κάπου στον πλανήτη χάνει τη ζωή του εξαιτίας του διαβήτη!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Kάθε επτά δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος κάπου στον πλανήτη χάνει τη ζωή του εξαιτίας του διαβήτη!
Tου Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD) μετρούν τον αριθμό των πασχόντων στα 366 εκατομμύρια άτομα. Τη ίδια στιγμή υπολογίζεται πως ο ίδιος αριθμός υπερβαίνει πλέον τους 900.000 ασθενείς.
Το πιο συνταρακτικό στοιχείο είναι ότι κάθε επτά δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος κάπου στον πλανήτη χάνει τη ζωή του εξαιτίας του διαβήτη και οι ειδικοί τονίζουν πως στα αρχικά στάδια του σακχαρώδους διαβήτη δεν εμφανίζονται συμπτώματα.
Με αφορμή την μη εμφάνιση των συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια τονίζει η παθολόγος-διαβητολόγος και συνεργάτης του EY CLUB, Ελισάβετ Μπουράτση, πως καθίσταται δύσκολη η διάγνωση, η οποία είναι δυνατή μόνο μέσα από τη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου!
«Ο τακτικός έλεγχος για τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου», επισημαίνει η κ. Μπουράτση.
Τα δεδομένα αυτά «οδήγησαν» τους υπεύθυνους του EY CLUB να ανακοινώσουν ότι διοργανώνουν μια εκδήλωση ενημέρωσης και προσφοράς με δωρεάν μέτρηση σακχάρου από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου του 2011 στην αίθουσα νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση τελεί υπό την επιστημονική επιμέλεια της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βόρειας Ελλάδας και οι Θεσσαλονικείς θα μπορέσουν να ελέγξουν με τον πλέον απλό και ανώδυνο τρόπο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μέσω εξέτασης από εκπαιδευμένους νοσηλευτές. Παράλληλα, θα μπορούν να λάβουν ενημέρωση και συμβουλές από τους ειδικούς παθολόγους ή καρδιολόγους.
«Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών έχουν διαβήτη 2, δηλαδή τη μορφή της νόσου που σχετίζεται με την υιοθέτηση της δυτικού τύπου διατροφής, την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία! Οι συγκεκριμένοι πάσχοντες αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο με δεδομένο ότι όλο και περισσότερα αναπτυσσόμενα κράτη υιοθετούν τις κακές συνήθειες των κατοίκων της Δύσης. Για το 2010 υπολόγισε η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) ότι ο αριθμός των κρουσμάτων άγγιξε τα 285 εκατομμύρια και για φέτος ανακοίνωσε πως ο αντίστοιχος αριθμός θα φθάσει στα 366 εκατομμύρια», λέει η κ. Μπουράτση.
Δωρεάν ψηφιακή πελματογράφηση
Επίσης, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου του 2011 από τις 4 το απόγευμα έως και τις 7 το βράδυ θα προσφέρει το EY CLUB και τη δυνατότητα μίας δωρεάν πελματογράφησης από τους ειδικούς εργοφυσιολόγους στα παιδιά και τους εφήβους της Θεσσαλονίκης.
Η εξέταση θα γίνει κατόπιν κλεισίματος ραντεβού στο τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 2310- 277.300 και την πραγματοποίηση μιας επίσκεψη στο δημοτικό βρεφοκομείο του Αγίου Στυλιανού ( οδός 28ης Οκτωβρίου 99, περιοχή Χαριλάου), σε χώρο που παραχώρησε ευγενικά ο δήμος Θεσσαλονίκης για τον σκοπό αυτό.
Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και μια πελματογράφηση σε όλα τα παιδιά του Αγίου Στυλιανού καθώς και μια ενημερωτική εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βόρειας Ελλάδας.
Τι είναι η πελματογράφηση
«Η πελματογράφηση είναι μία εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας», εξηγεί ο τεχνικός-ορθοπεδικός – εμβιομηχανικός, συνεργάτης του ΕΥ CLUB, Βασίλης Φινέλης.
«Έτσι, αξιολογούμε ποιο σημείο δέχεται μεγάλες πιέσεις κατά τη στάση ή την κίνηση (βάδιση). Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούμε να καταλάβουμε τα αίτια συμπτωμάτων του πόνου στα κάτω άκρα, στα γόνατα, στη μέση και στη σπονδυλική στήλη.
Πρόκειται για μία εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, αφού την ανάλυση των μετρήσεων επεξεργάζεται ο υπολογιστής και η τελική αξιολόγηση δίνεται από τον ειδικό, ο οποίος εφόσον το κρίνει απαραίτητο θα συστήσει τη χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων στα παπούτσια, τα οποία κατασκευάζονται ειδικά για τα πόδια στα οποία έγινε η πελματογράφηση», περιγράφει ο κ. Φινέλης.
Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει ο κ. Φινέλης, Έτσι, διευκρινίζει ο κ. Φινέλης όπου η γίνεται από τον υπολογιστή και η ο εάν
Πότε κρίνεται απαραίτητη
Η απόφαση για την πελματογράφηση ανήκει στον ορθοπεδικό ή στο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος δύναται να εκτιμήσει ότι υφίσταταΙ κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό κατά το περπάτημα ή όταν στηρίζουμε τον κορμό μας.. Η πελματογράφηση συνήθως γίνεται για:
*Παθήσεις των πελμάτων(ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, ραιβοποδία, κοιλοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας κτλ.
*Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης.
*Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από τον τοκετό.
*Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας, κάλους,
*Νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.
*Ανισοσκελία
Παιδική πλατυποδία
«Σε περίπτωση που το παιδικό πόδι έχει πλατυποδία ή βλαισοποδία, τότε η πελματογράφηση είναι η πλέον κατάλληλη εξέταση, που γίνεται εύκολα- ευχάριστα και είναι απολύτως ακριβής Σε περίπτωση εξακρίβωσης της πλατυποδίας ή βλαισοποδίας, με τα ειδικά πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες, θα μπορεί το παιδί να φοράει όποια παπούτσια θέλει κι όχι τα αντίστοιχα ορθοπεδικά τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά», εκτιμά ο κ. Φινέλης.
Εξειδικευμένη Πελματογράφηση Αθλητών και Αθλουμένων
Κατά τη διάρκεια του αθλητισμού στο στίβο παρατηρούνται υπερβολικές καταπονήσεις στα κάτω άκρα των αθλητών ή αθλουμένων, αφού υφίσταται μια αυξημένη πλάγια κατανομή πιέσεων στο πέλμα.
Η έντονη- μακροχρόνια καταπόνηση μειώνουν και την απόδοση. Αντίστοιχα, μετά από την πελματογράφηση και την κατασκευή των αθλητικών ορθωτικών πελμάτων για κάθε άθλημα του στίβου, τότε βελτιώνεται η τεχνική και η αντοχή, ενώ σημειώνεται αύξηση της δύναμης, της ταχύτητας, καθώς και της αλτικότητας», επεξηγεί ο κ. Φινέλης.
©Typologos.com 2011