Ιστορικά ντοκιμαντέρ στη Λαμία

0
81
20:15:58,11/06/2018
κινηματογραφικός προτζέκτορας
Μάθημα πραγματικής ιστορίας αποτελούν τα δυο ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη Λαμία

Τα ιστορικά ντοκιμαντέρ «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη» και «Η Σιωπηλή Σχολή» θα προβληθούν από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ)  στις 9 το βράδυ της Τετάρτης  14 Νοεμβρίου 2018 στο 2ο Γενικό Λύκειο Λαμίας.

Στο πλαίσιο των προβολών θα πραγματοποιηθεί και το Εναλλακτικό Μάθημα Ιστορίας για τους μαθητές, με εισηγήτρια την γενική γραμματέα  του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ  με τίτλο: «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη» βασισμένο στο βιβλίο «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη.  Η υπόθεση του βιβλίου  αναφέρεται στην προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει το 1922 τον αδερφό της, το λογοτέχνη Ηλία Βενέζη από  τα τάγματα θανάτου.

Τη σκηνοθεσία πραγματοποίησε ο Ηλίας Δημητρίου. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Τα κείμενα αφηγούνται οι Γιώργος Κέντρος  και Ειρήνη Σαρίογλου, η οποία έκανε και την επιμέλεια

Το φιλμ απέσπασε το Α’  Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου,  που  πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στην πρωτεύουσα της γηραιάς Αλβιώνας.

Επίσης, προκρίθηκε  στο 1ο ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο  των Η.Π.Α. , όπου έγινε τον  Οκτώβριο του  2011.

Από την άλλη πλευρά, το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή»   αναφέρεται στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.Η ταινία δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των  50 ετών από την αποφοίτηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Α’ από την εν λόγω Σχολή.

Το φιλμ σκηνοθέτησαν οι  Ειρήνη Σαρίογλου  και  Μαρίνα Λεοντάρη. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Βασίλης Δημητρίου.

Η ταινία πήρε το  Α΄ Βραβείο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας.

Προκρίθηκε, δε,  για προβολή στο 1ο ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που έγινε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου 2011 στο Σικάγο των Η.Π.Α.

Μαζί με την ταινία «κυκλοφορεί» και το λεύκωμα με τίτλο: «Η Σιωπηλή Σχολή – Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης». Το λεύκωμα  περιλαμβάνει ένα μουσικό CD ( με την πρωτότυπη μουσική του Βασίλη Δημητρίου για το ντοκιμαντέρ) και μια λίστα όλων των αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά).

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

3 + thirteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.