Ισχυροί άνθρωποι = λιγότερη ευγνωμοσύνη
Οι ισχυροί άνθρωποι αισθάνονται
ή εκφράζουν λιγότερη ευγνωμοσύνη
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:49:21,03/24/2022

Οι ισχυροί άνθρωποι, που βρίσκονται στα ανώτερα κλιμάκια των οργανισμών αισθάνονται και εκφράζουν λιγότερη ευγνωμοσύνη προς τους υφισταμένους τους, αν κι έχουν κατακτήσει τόσα πολλά πράγματα, που θα έπρεπε είναι ευγνώμονες.Φωτογραφία από Click on , consider Thank you! από το Pixabay
Οι ισχυροί άνθρωποι, που βρίσκονται στα ανώτερα κλιμάκια των οργανισμών αισθάνονται και εκφράζουν λιγότερη ευγνωμοσύνη προς τους υφισταμένους τους, αν κι έχουν κατακτήσει τόσα πολλά πράγματα, που θα έπρεπε είναι ευγνώμονες.
Είναι η διαπίστωση που εξήχθη από μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell των Η.Π.Α. και η οποία θα δημοσιευτεί σε προσεχές τεύχος του περιοδικού « Personality and Social Psychology Bulletin».
Οι συγγραφείς της εργασίας
Την εργασία συνέγραψαν:
Η επίκουρη καθηγήτρια Οργανωτικής Συμπεριφοράς της Σχολής ILR του Πανεπιστημίου Cornell, Alice Lee.
Ο επίκουρος καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Eric Anicich.
Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Shi Liu, PhD -Μάνατζμεντ.
Η ανακάλυψη
Αμφότεροι ανακάλυψαν ότι η δυναμική της εξουσιαστικής δύναμης μεταξύ των δύο ατόμων είναι ένας κρίσιμος προγνωστικός παράγοντας του αισθήματος και της έκφρασης ευγνωμοσύνης.
Οι διαπιστώσεις της έρευνας
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας διαπίστωσαν οι συγγραφείς ότι:
👨🏼💼Τα άτομα με μεγαλύτερη εξουσιαστική δύναμη εκφράζουν λιγότερη ευγνωμοσύνη στους άλλους από ό,τι τα άτομα με χαμηλότερη δύναμη, όταν λαμβάνουν μια χάρη.
👨🏼💼Οι άνθρωποι με περισσότερη δύναμη νιώθουν στην πραγματικότητα λιγότερη ευγνωμοσύνη για τις χάρες που λαμβάνουν από άτομα με λιγότερη δύναμη.
👨🏼💼Τα άτομα με λιγότερη δύναμη αισθάνονται και εκφράζουν περισσότερη ευγνωμοσύνη από τα άτομα υψηλότερης ισχύος λόγω της αυξημένης ανησυχίας, που έχουν για τις διαπροσωπικές σχέσεις.
👨🏼💼Τα άτομα με περισσότερη δύναμη που λαμβάνουν χάρες αισθάνονται και εκφράζουν λιγότερη ευγνωμοσύνη από ό,τι οι αποδέκτες των χαμηλών δυνάμεων λόγω της αυξημένης αίσθησης ψυχολογικών δικαιωμάτων.

H δυναμική της εξουσιαστικής δύναμης μεταξύ των δύο ατόμων είναι ένας κρίσιμος προγνωστικός παράγοντας του αισθήματος και της έκφρασης ευγνωμοσύνης.Φωτογραφία από Dan Evans από το Pixabay
Δήλωση πρώτης ερευνήτριας
«Συνολικά, η δουλειά μας, υποδηλώνει ότι οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν πολύ, ειδικά , όταν προέρχονται από κάποιον, που κατέχει υψηλότερη θέση από εσάς. Παραθέτει, δε, μια σειρά από προτάσεις για άτομα που θέλουν να αυξήσουν τη ροή της ευγνωμοσύνης στους οργανισμούς τους», δήλωσε η κ. Lee.
Ο αντίκτυπος της έκφρασης ευγνωμοσύνης
«Πρώτα και κύρια, οι ηγέτες δεν πρέπει να υποτιμούν τον αντίκτυπο της έκφρασης ευγνωμοσύνης, όταν βρίσκονται σε μία θέση εξουσίας. Μερικοί διευθυντές μπορεί να πιστεύουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης έχει μικρή επίδραση στους οπαδούς τους.
Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με μια αυξανόμενη βιβλιογραφία στον τομέα υποδηλώνουν ότι οι αποδέκτες της ευγνωμοσύνης αισθάνονται πολύ πιο θετικά από ό,τι περιμένουν οι εκφραστές.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο τρέχον κλίμα της εκτεταμένης εξ αποστάσεως εργασίας που προκαλείται από την πανδημία COVID-19 και η οποία δημιουργεί αναπόφευκτα μεγαλύτερες προκλήσεις στην επικοινωνία», σημείωσε η κ. Lee.
Τέσσερις έρευνες
για την έκφραση ευγνωμοσύνης
Οι τρεις ερευνητές διεξήγαγαν συνολικά τέσσερις μελέτες για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της σχετικής δύναμης στις εκφράσεις και τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης. Ήτοι:
Η 1η μελέτη
Με την 1η μελέτη μέτρησαν οι επιστήμονες την αντικειμενική δύναμη και τη ποσότητα της ευγνωμοσύνης που εκφραζόταν στην ενότητα των ευχαριστιών διάφορων δημοσιευμένων ακαδημαϊκών άρθρων.
Αναλυτικότερα, οι ερευνητές έλαβαν κι εξέτασαν τα αρχεία του κάθε άρθρου που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Academy of Management Review» σ΄ένα διάστημα 40 ετών. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν τις βιογραφικές πληροφορίες για να αξιολογήσουν το επίπεδο οργανωτικής ισχύος των συγγραφέων (μεταπτυχιακός φοιτητής, μεταδιδακτορικός συνεργάτης, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής, τακτικός καθηγητής). Κατόπιν, κατέγραψαν τον αριθμό των ατόμων και των ομάδων που εξέφρασαν ευχαριστίες σε κάθε άρθρο.
Τα αποτελέσματα της 1ης μελέτης έδειξαν ότι οι συγγραφείς χαμηλότερης ισχύος εξέφρασαν περισσότερη ευγνωμοσύνη στην ενότητα των ευχαριστιών από τους συγγραφείς υψηλότερης ισχύος.
Η 2η και η 3η μελέτη
Στη 2η και στη 3η μελέτη, από τους ερευνητές χρησιμοποιήθηκαν συμμετέχοντες- συμμετέχουσες αντίστοιχων διαδικτυακών ερευνών, στους οποίους ή στις οποίες ανατέθηκαν διαφορετικά επίπεδα ισχύος και τους/τις έθεσαν σε μια σειρά οργανωτικών σεναρίων παιχνιδιού ρόλων.
Μέσω αυτών των μελετών, έμαθαν οι ερευνητές ότι τα άτομα υψηλότερης εξουσιαστικής δύναμης εξέφρασαν λιγότερη ευγνωμοσύνη, επειδή ένιωθαν περισσότερο δικαίωμα να λάβουν χάρες και οφέλη από τους άλλους.
Τα άτομα με χαμηλότερη δύναμη εξέφρασαν περισσότερη ευγνωμοσύνη, επειδή ένιωθαν μια ισχυρότερη έλξη προς καλλιέργεια στενών διαπροσωπικών σχέσεων με τους άλλους.
Η 4η μελέτη
Μέσω της 4ης μελέτης ανέλυσαν οι ερευνητές συνολικά 136.215 σχόλια, που αντάλλαξαν μεταξύ 12.681 συντάκτες της Wikipedia και των οποίων διέφεραν τα επίπεδα επίσημης εξουσίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό πρόγραμμα και μέτρησαν την ευγνωμοσύνη, την οποία εξέφραζε ο κάθε συντάκτης στα γραπτά σχόλιά του σε άλλους συντάκτες στις «σελίδες συζήτησης» της Wikipedia, όπου οι συντάκτες συζητούν τις συνεχείς βελτιώσεις στα άρθρα.
Και πάλι, ανακάλυψαν οι ερευνητές ότι οι «διαχειριστές» υψηλότερης εξουσιαστικής ισχύος – αυτοί που είχαν τα μοναδικά προνόμια της επεξεργασίας των σελίδων – εξέφρασαν λιγότερη ευγνωμοσύνη από τους συντάκτες μη διοικητικούς που έχουν λιγότερη δύναμη επεξεργασίας.
Το επιστέγασμα
«Η ευθύνη της αυξανόμενης έκφρασης ευγνωμοσύνης δε χρειάζεται να περιορίζεται στους διευθυντές.
Όλα τα μέλη ενός οργανισμού μπορούν να εργαστούν, για να ενισχύσουν τις συνεισφορές των εργαζομένων χαμηλής εξουσιαστικής ισχύος, ειδικά καθώς αυτά τα άτομα μπορεί να αισθάνονται πιο διστακτικά να αναζητήσουν αναγνώριση για τις συνεισφορές τους. Η δημόσια ενίσχυση των συνεισφορών των χαμηλόβαθμων εργαζομένων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα υψηλότερης εξουσιαστικής εξουσίας να τα «δουν» και μπορεί να βοηθήσει τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους να λάβουν την αναγνώριση, που τους αξίζει», σημείωσε η κ. Lee.
©Typologos.com 2022