Υποσιτισμός- Συχνά μη διαγνωσμένος
Καλή Ζωή
Τα πιθανά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:07:37,01/11/2021

Μπορείτε να αναπτύξετε υποσιτισμό ακόμα και αν δεν έχετε μόνο μία βιταμίνη στη διατροφή σας.Φωτογραφία από diapicard από το Pixabay
Αντιμετωπίσατε μια απροσδόκητη απώλεια βάρους; Αισθάνεστε αδύναμοι ή κουρασμένοι; Χωρίς να έχετε όρεξη;
Μη προσπαθήσετε να «ξεφορτωθείτε» αυτά τα συμπτώματα. Θα μπορούσαν να είναι σημάδια ενός υποσιτισμού, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν όσους – όσες είναι λιποβαρείς (υποσιτισμένοι – υποσιτισμένοι) ή είχαν υπερβολικό βάρος (υπερβολικά υποσιτισμένες – υποσιτισμένοι).
Ουσιαστικά,ο υποσιτισμός είναι μια κατάσταση,που μπορεί να συμβεί,όταν το σώμα σας,δε λαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα θρεπτικών ουσιών.
Επιπλέον, ο υποσιτισμός είναι μια κατάσταση υπερβολικής διατροφής ή υποσιτισμού – με ή χωρίς φλεγμονώδη δραστηριότητα-η οποία προκαλεί αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και συμβάλλει στη μειωμένη λειτουργία του. Μπορεί, δε, να «οδηγήσει» σε μακρύτερες νοσηλείες στο νοσοκομείο, υψηλότερα ιατρικά έξοδα, αυξημένη θνησιμότητα και μεγαλύτερη πιθανότητα επαναληπτικής εισαγωγής στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής δείχνουν ότι καθημερινά περίπου 15.000 περιπτώσεις υποσιτισμού παραμένουν αδιάγνωστες!
Τα σημάδια δεν είναι πάντα προφανή
«Ο υποσιτισμός μπορεί να μείνει απαρατήρητος σε άτομα , τα οποία έχουν κανονικό ή υπερβολικό βάρος. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να πάρετε συνέντευξη από τον ασθενή και να ολοκληρώσετε μια λεπτομερή σωματική εξέταση με επίκεντρο τη διατροφή »,λέει η κλινική διαιτολόγος του Νοσοκομείου Sinai της Baltimore,Margaret Ifarraguerri.
«Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε νωρίτερα τον υποσιτισμό,τότε μπορούμε να παρέχουμε μία διατροφική παρέμβαση πολύ συντομότερα και ιδανικά να βελτιώσουμε τα κλινικά αποτελέσματα», επισημαίνει η κ. Ifarraguerri.
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου του υποσιτισμού
Ορισμένες αιτίες και παράγοντες κινδύνου, που συσχετίζονται με τον υποσιτισμό,είναι:
♦Οι οξείες και χρόνιες ασθένειες (όπως είναι η δυσαπορρόφηση,δηλαδή η αδυναμία απορρόφησης θρεπτικών ουσιών).
♦Ο καρκίνος και διάφορες άλλες καταστάσεις που προκαλούν ναυτία ή δυσκολεύουν την κατανάλωση της τροφής ή την κατάποση).
♦Οι κοινωνικές,οι περιβαλλοντικές και οι συμπεριφορικές περιστάσεις ή συνθήκες(το χαμηλό οικονομικό εισόδημα, η δυσκολία στη λήψη τροφής, τα προβλήματα κινητικότητας κ.λπ.)
♦Η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών (σ.σ. μπορείτε να αναπτύξετε υποσιτισμό ακόμα και αν δεν έχετε μόνο μία βιταμίνη στη διατροφή σας).
«Στατιστικά μιλώντας,οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χαμηλό οικονομικό εισόδημα τείνουν να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο υποσιτισμού», εξηγεί – μεταξύ άλλων – η κ.Ifarraguerri.

Οι διαιτολόγοι ως προς τον υποσιτισμό αξιολογούν την επάρκεια της πρόσληψης της πρωτεΐνης-ενέργειας, την απώλεια του βάρους, την απώλεια των υποδόριων αποθηκών λίπους και την απώλεια των μυών.Φωτογραφία από Steve Buissinne από το Pixabay
Συμπτώματα του υποσιτισμού
Στα συμπτώματα του υποσιτισμού σε ότι αφορά στους ενήλικες περιλαμβάνονται:
♦Η απρογραμμάτιστη απώλεια του βάρους.
♦Η απώλεια της όρεξης.
♦Η αδυναμία της κατανάλωσης του φαγητού (ή ικανότητας της κατανάλωσης μόνο μικρών ποσοτήτων).
♦Η κόπωση ή και η αδυναμία.
Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν διάφορα σημάδια υποσιτισμού, εάν έχουν επιβραδύνει ή μειώσουν την αύξηση του βάρους ή έχουν ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.
«Θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο,εάν έχετε παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα σημάδια. Όταν αξιολογούμε τον υποσιτισμό, εμείς ως διαιτολόγοι αξιολογούμε την επάρκεια της πρόσληψης της πρωτεΐνης-ενέργειας,την απώλεια του βάρους, την απώλεια των υποδόριων αποθηκών λίπους και την απώλεια των μυών»,εξηγεί η κ. Ifarraguerri.
©Typologos.com 2021. To άρθρο αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτροπή ή παραίνεση για την πραγματοποίηση ιατρικής πράξης ή ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το θεράποντα γιατρό σας ή τον αρμόδιο ειδικό.