Συνολικά 41 μαθητές θα αναπαραστήσουν τη δράση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας μέσα από το θεατρικό έργο της Νατάσας Μποζίνη «Ι. Καποδίστριας – Ακόμη Άγνωστος»!


02:00:01,03/23/2019
«Ι. Καποδίστριας - Ακόμη Άγνωστος» - Αφίσα

«….ευφράνθην χθες ευρεθείς εν μέσω των μαθητών σας και ιδών την μελέτην αυτών», Ιωάννης Καποδίστριας

Την  προσωπικότητα και  τη δράση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας θα «φωτίσουν» συνολικά 41 μαθητές του 7ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Πολύδροσου Αμαρουσίου παρουσιάζοντας το θεατρικό έργο της Νατάσας Μποζίνη «Ι. Καποδίστριας – Ακόμη Άγνωστος» στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2019 στη  θεατρική σκηνή της Νεανικής Εστίας  του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου.

Το συγκεκριμένο έργο της γνωστής δημοσιογράφου – σεναριογράφου – σκηνοθέτριας  αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης ιστορικής έρευνας, αξιοποίησης των πηγών και πρωτότυπης δημιουργικής εργασίας. Συνάμα, είναι μια προσπάθεια σύνδεσης της ιστορίας με το θέατρο.

Από την άλλη πλευρά, η  διευθύντρια   Ευαγγελία Υφαντή και οι φιλόλογοι κ.κ. Τζένη Αννίνου,  Ευαγγελία Ζαμπετάκη, Βασιλική Καλάβρια και Μαρία Πραγκαστή βρήκαν ενδιαφέρον το όλο κείμενο κι ανέλαβαν να το παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του 7ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου!

Σύμφωνα με τους συντελεστές  του εγχειρήματος, με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται   έμπρακτα η βιωματική και ομαδική – συνεργατική μάθηση και ενισχύεται η δημιουργικότητα  συνδυάζοντας την επιστήμη της ιστορίας με τη θεατρική, καθώς  και  τη μουσική έκφραση!

Το έργο ξεκινάει  από  τη  στιγμή της δολοφονίας του Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Μάρτυρας και βασικός αφηγητής των γεγονότων είναι ο προσωπικός φίλος και γιατρός του , ο Ιταλός Dr Τζεκκίνι.

Στα δύο 24ωρα που μεσολαβούν μέχρι  και  τον αποχαιρετισμό του Καποδίστρια, ο φίλος του και οι αφηγητές του σήμερα θα κάνουν μια αναδρομή της ζωής και του έργου,  που άφησε πίσω ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός  μέσα από τα  απομνημονεύματα και  τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώρισαν.

Παράλληλα στην σκηνή παρακολουθεί, από νεαρός ο Καποδίστριας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, σπουδάζει στην Πάδοβα, θεραπεύει τους φτωχούς Κερκυραίους, ξεσηκώνει τους κατοίκους της Λευκάδας και μαζί τους,  φτιάχνει οχυρωματικά έργα για να απωθήσουν την επίθεση του Αλή Πασά.

Αναχωρεί για την Αγία  Πετρούπολη, όπου γράφει προσωπικές επιστολές, συναντιέται, μιλά με αγαπημένα πρόσωπα, ταξιδεύει στις γειτονιές του κόσμου κι  αλλάζει  με  διπλωματικούς του χειρισμούς όλη  την πολιτική της εποχής.

Συνδράμει οικονομικά και διπλωματικά στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ  παραιτείται από την σπουδαία διεθνή του,  καριέρα και επιστρέφει στην Ελλάδα ως ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους.

Τους ρόλους του  ενσαρκώνουν 41 παιδιά.  Είναι οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου και του 8ου Λυκείου Πολύδροσου Αμαρουσίου, οι οποίοι παίζουν πιάνο – βιολί τραγουδούν, καθώς και χορεύουν επί σκηνής. Ακούγεται, δε, το κλέφτικο τραγούδι  «Χαρά που τύχουν τα βουνά» ερμηνεύει ο Πατέρας Λάμπρος Ανδρεάκης.

Την  πρωτότυπη μουσική  συνέθεσε ο Μιχάλης Αβραμίδης.  Τα Sound Effect  υλοποίησε  το Studio Amid.

Τα κείμενα, τη σκηνοθεσία και το  Sound Design υλοποίησε η Νατάσα Μποζίνη.

Το χορό δίδαξε η  Ιωάννα Βουρλή.

Το βεστιάριο είναι  μια ευγενική χορηγία της κ. Παναγιώτας Γραμμάτικα

«Ι. Καποδίστριας - Ακόμη Άγνωστος»!- πρόβεες

«Διδάσκαλε, οδηγείς τας ελπίδας της πατρίδος» Ιωάννης Καποδίστριας

Σημείωμα της συγγραφέως – σκηνοθέτριας

«Διδάσκαλε, οδηγείς τας ελπίδας της πατρίδος» Ιωάννης Καποδίστριας

«Θέλω να αφιερώσω, το μικρό αυτό έργο στο «Δάσκαλο»,  όπως τον οραματίστηκε και υποστήριξε σε όλη του,  τη ζωή ο Ιωάννης Καποδίστριας , χρηματοδοτώντας ο ίδιος τις σπουδές Ελληνοπαίδων πριν από  την απελευθέρωση και ιδρύοντας δεκάδες σχολεία στην Ιόνιο Πολιτεία.

Η πρόκληση να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο για τον σημαντικότερο Έλληνα πολιτικό με διεθνή ακτινοβολία και δράση προήλθε από «Δασκάλες»,  που τιμούν με το έργο τους,  το ρόλο του παιδαγωγού, στην οικοδόμηση μια καλύτερης χώρας.

Τις ευχαριστώ και χαίρομαι, που υπάρχουν και διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά σας, για τους νέους πολίτες.

Σκέφτηκα, διάβασα και προβληματίστηκα πολύ για το περιεχόμενο. Μετά από δέκα χρόνια ενασχόλησης με τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας η δυσκολία είναι πάντα στο τι δε θα περιληφθεί σε ένα κείμενο, ένα ντοκιμαντέρ, ένα θεατρικό έργο.

Κατέληξα στην επιθυμία να τον «συστήσω»  στα παιδιά, μέσα από άγνωστες πτυχές και πρόσωπα, της ζωής του, με στόχο να πάψει να είναι, απλώς, μια ακόμη «χάρτινη»  ιστορική προσωπικότητα της διδακτέας ύλης. Μέσα από δικά του,  κείμενα και των ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον αγάπησαν ή τον μίσησαν .

Σε αυτήν την παράσταση 41 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενσαρκώνουν τον ίδιο, τους γονείς του, τους αντιπάλους, τους θαυμαστές και τους απλούς Έλληνες,  που τον στήριξαν και τον πίστεψαν.

Ξεκινούμε με τις τελευταίες επιστολές που έγραψε στο Ναύπλιο, τα γεγονότα,  όπως τα έζησε και τα περιγράφει σε πραγματικό χρόνο ο προσωπικός του,  φίλος Δρ Τζεκίνι και ανατρέχουμε στα παιδικά του, χρόνια στο Ενετοκρατούμενο Ιόνιο, τις οικονομικές του, δυσκολίες στην Πετρούπολη, τη μουσική,  που έπαιζε και αγαπούσε, τις διπλωματικές επιτυχίες με διαχρονική αξία, στον πολιτικό ευρωπαϊκό στίβο και την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Εύχομαι αυτή η πρώτη απόπειρα να δημιουργηθεί στη χώρα μας,  ένα θεατρικό έργο για αυτόν, που θα αποδοθεί από παιδιά, να συμβάλλει στην γνωριμία μας,  μαζί του.

Έχω στο μυαλό μου,  μια δική του έκφραση, όταν παρακολούθησε την εξέλιξη των πρώτων Ελληνικών Σχολείων και θα ήθελα να κλείσω με αυτήν:

«….ευφράνθην χθες ευρεθείς εν μέσω των μαθητών σας και ιδών την μελέτην αυτών», γράφει η συγγραφέας – σκηνοθέτρια Νατάσα Μποζίνη.

Συντελεστές Παράστασης

Παίζουν και χορεύουν οι μαθητές και οι μαθήτριες

Του 7ου Γυμνασίου Αμαρουσίου:

Κωνσταντίνος Σπανός, Λήδα Αναστασοπούλου, Αντωνία Αναστασοπούλου, Μάρω  Παπασταύρου, Νίκη Ανδρεαδέλλη, Μάρκος Δελατόλλας,  Γιώργος Λεβειδιώτης, Παναγιώτης Ζιούλης, Ελευθερία Ζήση,  Ελένη Σπανού, Γιώργος Κεφιλής, Αναστάσης Κεφιλής,  Ξενοφών Αναστασόπουλος και Δημήτρης Τσιλιμίκος.

Του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου:

Ηλίας Γιαννίτσας, Κατερίνα  Παπασταύρου, Ανδρέας Ζαμάνος , Γιώργος Θεοδώρου,  Γιώργος Λειβαδίτης, Νίκος Κακωνάς, Μιχαήλ Μαραβέγιας,Μάριος Τυρογιάννης, Βαγγέλης Αλεφραγκής, Μαρία  Αρβανιτάκη, Ελένη Ευριπίδου, Δώρα Πεολίδου, Άννα Μαρία  Χριστοφοράτου, Ειρήνη Δουλαβέρη, Ειρήνη Παραπαρέκη, Χριστίνα Μαύρου, Θεώνη Λαφογιάννη, Γιώργος Βραδής, Γιάννης Ζώταλης, Βαγγέλης Λαθουράς και Βασίλης Σκουρολιάκος.

Τραγούδι: Ε. Ευριπίδου, Α. Παπαγιάννη, Χ. Μαύρου, Μ. Αρβανιτάκη, Θ. Λαφογιάννη και Ε. ΠαπαΪωάννου

Πιάνο: Κ. Παπασταύρου, Μ. Παπασταύρου και  Α. Μάντακας.

Βιολί: Γ. Θεοδώρου

Κείμενα – Σκηνοθεσία: Νατάσα Μποζίνη

Πρωτότυπη μουσική: Νατάσα Μποζίνη

Sound Design: Studio Amid

Οι συντελεστές ευχαριστούν την κ. Παναγιώτα Γραμμάτικα για την ευγενική παραχώρηση των παραδοσιακών στολών και στην κ. Ιωάννα Βουρλή για την διδασκαλία του βαλς.

Επιμέλεια εκδήλωσης:

Ευαγγελία Υφαντή – Διευθύντρια 7ου Γυμνασίου Αμαρουσίου

Μαρία Πραγκαστή – Φιλόλογος 7ου Γυμνασίου Αμαρουσίου

Βασιλική Καλάβρια – Φιλόλογος 7ου Γυμνασίου Αμαρουσίου

Ευαγγελία Ζαμπετάκη – Φιλόλογος 8ου ΓΕ.Λ. Αμαρουσίου

Ευγενία Αννίνου – Φιλόλογος 8ου ΓΕ.Λ. Αμαρουσίου

Στην παρακάτω φωτογραφική γκαλερί μπορείτε να δείτε σκηνές από τις πρόβες:

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.