Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πιο κοντά στην Κίνα – Iνστιτούτο «Κομφούκιος» στο Α.Π.Θ.

19:36:37,12/20/2018
υπογραφή συμφώνου ίδρυσης Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Από την υπογραφή συμφώνου ίδρυσης Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σύμφωνο για την ίδρυση Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπέγραψαν ο πρύτανης του Α.Π.Θ. –  καθηγητής Περικλής  Α. Μήτκας  και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής  του Οργανισμού  Hanban/Confucius Institute Headquarters, Ma Jianfei την Tετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, στην πόλη Τσενγκντού (Chengdu) της Κίνας.

Το «παρών» στην υπογραφή «έδωσε» και ο υφυπουργός Παιδείας της Κίνας και εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου του Confucius Institute Headquarters, Tian Xuejun, ο οποίος κατά  την περίοδο 2004 – 2007 είχε διατελέσει Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα και γνωρίζει πολύ καλά το έργο, τη σοβαρότητα και το κύρος του Α.Π.Θ. Ο κ. Xuejun  εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του,  για την εξέλιξη αυτή

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο πολύ – θεματικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και είναι από τα λίγα του είδους του, στην Ευρώπη. Διαθέτει  διαχρονικά ισχυρότατη παρουσία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα κατά  τα τελευταία πέντε χρόνια στις ακαδημαϊκές – ερευνητικές  σχέσεις με την Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα με την Κίνα.

Μάλιστα, το Α.Π.Θ, έχει υπογράψει 21 διμερείς συμφωνίες με πανεπιστήμια της Κίνας και συμμετέχει σε πολλά κοινά εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα. Το 2017 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου «Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού».

Το 2018 υπέγραψε το Α.Π.Θ. και μια συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού που αφορά στην ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας στον τομέα του τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Α.Π.Θ. διαθέτει 73 συμφωνίες σε όλες τις επιστήμες με ιδρύματα 15 χωρών του Δρόμου του Μεταξιού.

Tα Ινστιτούτα «Κομφούκιος» είναι μη κερδοσκοπικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας. Η  λειτουργία των συγκεκριμένων ινστιτούτων  καθορίζεται από τον Οργανισμό Hanban/Confucius Institute Headquarters.

Στόχος των φορέων αυτών είναι η διάδοση της κινεζικής γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Τα Ινστιτούτα «Koμφούκιος» ξεπερνούν συνολικά τα 520  και λειτουργούν σήμερα σε 140 χώρες. Από το 2009 στην Ελλάδα λειτουργεί  Ινστιτούτο «Κομφούκιος» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το  υπουργείο Παιδείας της Κίνας θέτει πολύ αυστηρά κριτήρια για την ίδρυση Ινστιτούτων «Κομφούκιος» ανά τον κόσμο  κι εκ τούτου  το εγχείρημα ήταν δύσκολο για το Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές,  οι  συστηματικές προσπάθειες  ξεκίνησαν το 2011, εντατικοποιήθηκαν μετά από  το 2014 και επισφραγίστηκαν με την  υπογραφή του συμφώνου της 5ης Δεκεμβρίου 2018.

Το σύμφωνο υπογράφηκε στο πλαίσιο της 13ης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ινστιτούτων «Κομφούκιος» (3 –5.12.2018, The 13th Confucius Institute Conference Programme, Chengdu). Θεσμικός εταίρος του Α.Π.Θ.  στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι το Shanghai International Studies University (SISU).

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει συνάψει διμερή συμφωνία με το SISU από το 2013 και μετά από πρόταση του κινεζικού Πανεπιστημίου. To SISU αποτελεί κορυφαίο πανεπιστήμιο της Κίνας στην εκπαίδευση ξένων γλωσσών και στις πολιτιστικές μελέτες. Διαθέτει Έδρα Ελληνικών Σπουδών και 7 Ινστιτούτα «Κομφούκιος» στην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη και στη Νότια Αφρική  μέσω των οποίων αποσκοπεί  στη διάδοση του κινεζικού πολιτισμού.

Σεμινάριο Ελληνικής Γλώσσας στην Κίνα

1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τη Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Κίνα

Την Πέμπτη  6 Δεκεμβρίου 2018 κήρυξε ο πρύτανης του Α.Π.Θ. – καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας την έναρξη του 1ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για τη Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Κίνα, που πραγματοποιήθηκε στο  Shanghai International Studies University.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του SISU σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.).

Στην τελετή έναρξης παρέστη και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σανγκάη Βασίλειος Ξηρός, ενώ τις παραδόσεις  παρακολούθησαν  πολλοί  καθηγητές  και φοιτητές από Ιδρύματα στα οποία διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα σε όλη την Κίνα.

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. – καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας μίλησε  για τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» για το Α.Π.Θ. και τη συμβολική σημασία της «συνύπαρξης» των δύο σπουδαίων φιλοσόφων, του Αριστοτέλη, του οποίου το όνομα φέρει το  ελληνικό ανώτατο  εκπαιδευτικό ίδρυμα   και του Κομφούκιου.

«Σεβόμαστε την ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας και την επίδρασή της,  στις επιστήμες και στις τέχνες. Τη θεωρούμε πολύ σημαντικό εταίρο και εργαζόμαστε συστηματικά για την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών μας, με τα Κινεζικά Ιδρύματα. Το Ινστιτούτο θα συμβάλει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, θα συμβάλλει  στην προώθηση της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού στο Πανεπιστήμιό μας, στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα,  καθώς  και συνολικά στη σύσφιγξη των σχέσεων  μας. με την Κίνα», τόνισε ο κ. Μήτκας.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τις περισσότερες επιλογές που θα έχουν πλέον οι φοιτητές του Α.Π.Θ., οι οποίοι θεωρούν ολοένα και περισσότερο την Κίνα ως ένα πιθανό επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

«Η ίδρυση του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στο Α.Π.Θ.  είναι απολύτως συμβατή με το όραμα του πανεπιστημίου μας,  να είναι ένα άριστο πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία», κατέληξε ο πρύτανης.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 − 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.