Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος
18:35:56,01/18/2019

Το βιβλίο περιέχει τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους, στην Αθήνα
Δυο εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ήτοι η παρουσίαση του βιβλίου «Μη με ξεχάσετε» σε επιμέλεια του Λεόν Σαλτιέλ (26 Ιανουαρίου) και η συναυλία των Ούβε Μάτσκε, Δανάης Παπαματθαίου-Μάτσκε και Kerstin Feltz με έργα Μπλοχ και Μπετόβεν (27 Ιανουαρίου).
Η 27η Ιανουαρίου είναι η ημέρα που το 1945 ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε το στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς – Μπιρκενάου.
Έχει καθιερωθεί από το 2004, με ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής, ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Πέρα από τη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους, στα ναζιστικά στρατόπεδα, σκοπός της καθιέρωσης αυτής της ημέρας είναι να λειτουργεί ως μια διαρκής υπόμνηση για τις τραγικές συνέπειες της μισαλλοδοξίας, του μίσους, καθώς και της αδιαφορίας.
Η Παρουσίαση βιβλίου

Αυτό το σπάνιο υλικό για τη Θεσσαλονίκη κι όλη την Ευρώπη «ανοίγει» το δρόμο για νέες προσεγγίσεις των γεγονότων από τους μελετητές και επιτρέπει να «φωτιστούν» άγνωστες πτυχές της ιστορίας
Το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε. Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης» σε επιμέλεια του Λεόν Σαλτιέλ (εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2018) θα παρουσιαστεί στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου 2019 στο χώρο Μ2 – αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ . Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία εισόδου.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο περιέχει τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους, στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν από την αναχώρησή τους, προς το Άουσβιτς.
Οι συγκλονιστικές αυτές μαρτυρίες δίνουν μια μοναδική ματιά στη ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Κατοχή, μέσα από τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων. Δείχνουν πώς οι ίδιες οι μητέρες αντιλαμβάνονταν και ζούσαν τα γεγονότα μέσω μιας γυναικείας οπτικής που συχνά απουσιάζει από την ιστοριογραφία. Αυτό το σπάνιο υλικό για τη Θεσσαλονίκη κι όλη την Ευρώπη «ανοίγει» το δρόμο για νέες προσεγγίσεις των γεγονότων από τους μελετητές και επιτρέπει να «φωτιστούν» άγνωστες πτυχές της ιστορίας.
Ομιλητές θα είναι ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Εβραϊκών Σπουδών του Α.Π.Θ. Γιώργος Αντωνίου, ο καθηγητής του ΠΑ.ΜΑΚ. Νίκος Μαραντζίδης, ο συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου κι ο επιμελητής της έκδοσης Λεόν Σαλτιέλ. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σοφία Χριστοφορίδου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Σοφία Βούλγαρη.
Θα προσφωνήσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, καθώς και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα γίνει από τα εκδοτήρια του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Συναυλία Μουσικής Δωματίου

Οι Δανάη και Ούβε Μάσκε, δυο σολίστ παγκόσμιας εμβέλειας
Η συναυλία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με έργα των Έρνεστ Μπλοχ και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιανουαρίου 2019 στο χώρο Μ1 – αίθουσα Φίλων Μουσικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία εισόδου.
Είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος,.
Τρεις καλλιτέχνες πανευρωπαϊκής εμβέλειας, οι Ούβε Μάτσκε (πιάνο), Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε (βιολί) και Kerstin Feltz (βιολοντσέλο) αποτίνουν φόρο τιμής στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του ναζισμού, μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι και ειδικότερα 50.000 Θεσσαλονικείς.
To Nigun για βιολί και πιάνο του Μπλοχ ανήκει στην τριλογία Baal Shem (Three Pictures of Chassidic Life), η οποία είναι βασισμένη στις ρίζες του ανατολικοευρωπαϊκού ιουδαϊσμού και αποτελεί μια κατ’ εξοχήν μουσική έκφραση του εβραϊκού πνεύματος.
Ακολουθεί το μεγαλειώδες Τρίο του Αρχιδούκα για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο, του Μπετόβεν. Η σύνθεση είναι περισσότερο ένα συμφωνικό έργο για τρεις μουσικούς παρά ένα τρίο, και αποτελεί ένα έργο κορυφαίου ανθρωπιστικού συμβολισμού.
Η διάθεση των δελτίων εισόδου ξεκινά στα εκδοτήρια του κτιρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 (ώρες 10 το πρωί – 6 το απόγευμα) και μέχρις εξαντλήσεως των θέσεων.
©Typologos.com 2019