Όσο γερνάτε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναγνωρίσετε ότι έχετε κάνει ένα λάθος

0
71
Πιο δύσκολα μπορούν να συνειδητοποιήσουν οι ηλικιωμένοι ότι έκαναν ένα λάθος

Όσο γερνάτε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναγνωρίσετε ότι έχετε κάνει ένα λάθος

16:47:41,08/04/2018
Πιο δύσκολα μπορούν να συνειδητοποιήσουν οι ηλικιωμένοι ότι έκαναν ένα λάθος

Όσο μεγαλώνετε, τόσο  λιγότερο πιθανό είναι να αναγνωρίσετε ότι έχετε κάνει λάθος.  Οι ερευνητές  του Πανεπιστημίου της Αϊόβα των Η.Π.Α. υλοποίησαν μια νέα μελέτη κι   ένα απλό – μηχανογραφημένο τεστ για να μετρήσουν πόσο εύκολα αντιλαμβάνονται οι νέοι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι ότι  έχουν κάνει λάθος.

Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι   πραγματοποίησαν εξίσου καλά με τους  νεαρούς ενήλικες τα τεστ, τα οποία  αφορούσαν στην απομάκρυνση απ’  ένα αντικείμενο που εμφανιζόταν στην οθόνη.

Ωστόσο, οι νεότεροι ενήλικες αναγνώρισαν συχνότερα από τους ηλικιωμένους  πως  δεν κατάφεραν να κοιτάξουν μακριά από το αντικείμενο.  Από την άλλη πλευρά, οι  ηλικιωμένοι ενήλικες εμφανιζόταν σε πολλές περιπτώσεις  πιο κατηγορηματικοί ότι δεν έκαναν λάθος.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας εκτελούν τα καθήκοντα που τους αναθέσαμε, όπως και οι νεότεροι  ενήλικες, αν και πιο αργά», λέει ο επίκουρος καθηγητής  του  Τμήματος  Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αϊόβα των Η.Π.Α. Jan Wessel  και επισημαίνει:

 «Ωστόσο, διαπιστώσαμε  αυτή τη  μειωμένη ικανότητα σε ηλικιωμένους ενήλικες ν’ αναγνωρίσουν  ένα λάθος,  όταν έχουν κάνει κάτι τέτοιο».

Η  συγκεκριμένη έρευνα προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς οι ηλικιωμένοι αντιλαμβάνονται τις αποφάσεις τους,  και ιδιαίτερα το  πώς βλέπουν την απόδοσή τους – είτε κρίνουν τη δική τους ικανότητα οδήγησης  ή είτε το  πόσο συχνά πιστεύουν πως  έχουν πάρει φάρμακα.

«Η πραγματοποίηση λιγότερων σφαλμάτων μπορεί να έχει πιο σοβαρές συνέπειες, επειδή δεν μπορείτε να διορθώσετε ένα λάθος, το οποίο  δεν συνειδητοποιείτε ότι έχετε διαπράξει», εξηγεί ο κ.  Wessel.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 38 νεαρούς ενήλικες ( με μέση ηλικία  τα 22 ετών) και 39 πιο  μεγαλύτερους  (με μέση  ηλικία τα  68 έτη), οι οποίοι πειραματίστηκαν με την  αναζήτηση μακριά από έναν κύκλο που εμφανιζόταν  σε ένα πλαίσιο στη μία πλευρά της οθόνης του υπολογιστή.

Η  δοκιμασία ήταν απλή,  αλλά οι νεαροί ενήλικες δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην ματιά στον κύκλο πριν μετατοπίσουν το βλέμμα τους περίπου στο 20% του χρόνου κατά μέσο όρο.

«Αυτό είναι αναμενόμενο δεδομένου του γεγονότος ότι η  ανθρώπινη φύση  θέλει κάποιο ελάχιστο χρόνο για να επικεντρωθεί σε κάτι νέο ή απροσδόκητο» , λέει ο κ.  Wessel.

Μετά από κάθε αποτυχημένη εμφάνιση ρωτήθηκαν οι  συμμετέχοντες  αν είχαν κάνει ένα λάθος. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε μια ολισθαίνουσα κλίμακα από  το «αβέβαιοι» ως και το «πολύ σίγουροι».

Οι νεότεροι συμμετέχοντες  μπορούσαν να αναγνωρίζουν το  πότε είχαν σφάλλει στο  75 % του χρόνου. Οι πιο ηλικιωμένοι  είχαν δίκιο στην πραγματοποίηση ενός σφάλματος μόλις στο 63% του χρόνου, όταν τους ρωτούσαν , αν είχαν κάνει λάθη. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο  από το 1/3  των  ηλικιωμένων  δεν συνειδητοποίησαν ότι είχαν κάνει λάθος.

Ακόμη περισσότερο, οι νεότεροι συμμετέχοντες που έκαναν λάθος στη δοκιμή ήταν πολύ λιγότερο σίγουροι από τους  ηλικιωμένους ότι ήταν σωστοί. Με άλλα λόγια, οι νεότεροι ενήλικες αντιστάθηκαν περισσότερο.

« Το αποτέλεσμα δείχνει  το πότε οι νεαροί ενήλικες θεώρησαν ότι ήταν σωστοί, αλλά στην πραγματικότητα είχαν κάνει λάθος,  αλλά είχαν ακόμα κάποια εικασία ότι ίσως είχαν διαπράξει λάθος. Οι ηλικιωμένοι συχνά δεν έχουν καθόλου ιδέα ότι έκαναν λάθος», αναφέρει ο κ. Wessel.

Η συγκεκριμένη μελέτη  δημοσιεύθηκε  διαδικτυακά στις 28 Ιουνίου 2018  στο περιοδικό Neurobiology of Aging.

©Typologos.com 2018

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

16 + 11 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.