Ηγεσία-συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία
Σ’ ένα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς,
προσβάσιμο και βιώσιμο μετά από την πανδημία COVID-19
Ρεπορτάζ: Νίκος Μόσχοβος
22:56:15,12/01/2021

Οι άνθρωποι με αναπηρία δικαιούνται ένα προσβάσιμο κόσμο και με ισότιμη συμμετοχή στα κοινά. Φωτογραφία από codipunnett από το Pixabay
«Ηγεσία και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε ένα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμο και βιώσιμο μετά από την πανδημία COVID-19», είναι το φετινό σύνθημα (2021) των δράσεων της Παγκόσμιας Ημέρας των ανθρώπων με αναπηρία (Α.ΜΕ.Α), που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Τα στοιχεία του Ο.Η.Ε.
Τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «μιλούν» από μόνα τους, αφού:
♦Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας (δηλαδή ο 1 στους 7 ανά τον κόσμο). Το 80% από αυτούς ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
♦Το 46% των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών κι άνω είναι άνθρωποι με αναπηρία.
♦Η μια στις πέντε γυναίκες είναι πιθανό να βιώσει την αναπηρία στη ζωή της.
♦Το 1 στα 10 παιδιά είναι παιδί με αναπηρία.
Τι λένε οι ειδικοί
Από την πλευρά τους, εκτιμούν οι ειδικοί ότι η πανδημία COVID-19 επέκτεινε περισσότερο τις υφιστάμενες ανισότητες αφού ακόμα και με κανονικές συνθήκες ήταν λιγότερη η πιθανότητα για τους ανθρώπους με αναπηρία να αποκτήσουν προσβασιμότητα στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση ή να λάβουν μέρος ισότιμα στη δράση οποιασδήποτε κοινότητας.
Συμβουλές για τους ανθρώπους με αναπηρία
σχετικά με την πανδημία COVID-19
Tι πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε για τους ανθρώπους με αναπηρία εν σχέση με την πανδημία του νέου κορονοιού; Οι πέντε καίριες απαντήσεις του ερωτήματος είναι οι εξής:
1.Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό της πανδημίας COVID-19
είναι υψηλότερος για τους ανθρώπους με αναπηρία
Το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απόσταση και η τήρηση των οδηγιών υγείας είναι μερικά από τα πιο «ισχυρά όπλα», που κατέχει η ανθρωπότητα κατά του νέου κορονοιού. Ωστόσο, για αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι και τόσο εύκολο να υλοποιηθούν εν τη ροή της καθημερινότητας.
Άλλωστε, είναι συχνό το φαινόμενο να μη υφίσταται προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία σε πολλούς νεροχύτες ή στις εγκαταστάσεις υγιεινής ή σε κατάλληλες τουαλέτες. Επιπλέον, η τήρηση της κοινωνικής απόστασης είναι αδύνατη για όσους -όσες βασίζονται στη σωματική επαφή για να λάβουν την κατάλληλη κι απαραίτητη υποστήριξη.
Σε πολλά κράτη της υδρογείου δημοσιεύονται ελάχιστες πληροφορίες για τη δημόσια υγεία με άξονα την προσβασιμότητα.
2.Ο κίνδυνος σοβαρών συμπτωμάτων
και του θανάτου είναι υψηλότερος
Οι άνθρωποι με αναπηρία πάσχουν ενίοτε από δευτερογενείς καταστάσεις και άλλες συν-νοσηρότητες, που είναι πολύ επικίνδυνες για τους ίδιους ή τις ίδιες, όταν συνδυαστούν με τη λοίμωξη COVID-19. Τέτοιες καταστάσεις είναι τα διάφορα πνευμονικά προβλήματα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι με αναπηρία δεν έχουν πάντα την απαραίτητη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Μάλιστα, προ της πανδημίας δυσκολεύονταν ο ένας στους τρεις ανθρώπους με αναπηρία να ανταπεξέλθει οικονομικά στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
Τα δεδομένα εκ ερωτηματολογίων έδειξαν πως ως «κακή» χαρακτηρίστηκε η κατάσταση της υγείας τους, από το 42% των ανθρώπων με αναπηρία, οι οποίοι ζουν σε ορισμένες χώρες της υφηλίου!
3.Η διαβίωση σε ιδρύματα αυξάνει
τον κίνδυνο μόλυνσης και θανάτου από την πανδημία COVID-19
Οι ηλικιωμένοι με αναπηρίες αποτελούν την πλειοψηφία ανάμεσα στους ενοίκους των οίκων ευγηρίας, όπου σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων ή θανάτων που συσχετίζονται με την πανδημία COVID-19. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα χωρών της υφηλίου, τα ποσοστά αυτά «κυμαίνονταν» από το 19% μέχρι και το 72% σε ιδρύματα.
4.Διακρίσεις στην προσβασιμότητα
της υγειονομικής περίθαλψης και των διαδικασιών σωτηρίας
Σε ορισμένες χώρες, που επλήγησαν πολύ από την πανδημία, αναγκάστηκαν οι γιατροί να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις για το ποιος ή ποια θα λάβει τη νοσηλεία στις περιορισμένες σωτήριες εγκαταστάσεις, όπως είναι τα κρεβάτια με αναπνευστήρες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα στοιχεία του Ο.Η.Ε. δείχνουν πως ενίοτε οι συγκεκριμένες αποφάσεις δε βασίζονται στην ατομική πρόγνωση του ή της ασθενούς, αλλά σε διάφορα κριτήρια που εισάγουν διάφορες διακρίσεις, π.χ. η ηλικία ή και οι υποθέσεις σχετικά με την ποιότητα ή την αξία της ζωής των ανθρώπων με αναπηρίες!
5.Η ευρύτερη κρίση της πανδημίας COVID-19
επηρεάζει περισσότερο τους ανθρώπους με αναπηρία
Αν και εν καιρώ της πανδημίας αυξήθηκε ραγδαία η χρήση των εφαρμογών εξ αποστάσεως στην εργασία, στην εκπαίδευση ή στην ψυχαγωγία φαίνεται πως οι άνθρωποι με αναπηρία «μετρούν» συνεχείς απώλειες στις θέσεις εργασίας, στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες υποστήριξης. Συνάμα, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν ενδοοικογενειακή βία σε περιοχές, όπου εφαρμόζεται το lockdown.

«Δε θα μείνουν πίσω οι άνθρωποι με αναπηρία», ας φτιάξουμε ένα κόσμο προσβάσιμο και χωρίς διακρίσεις για όλους- όλες. Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Το κάλεσμα του Ο.Η.Ε.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ανθρώπων με αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου καλεί ο Ο.Η.Ε. όλους κι όλες να απαιτήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση από τους διαμορφωτές και τους υπεύθυνους υλοποίησης πολιτικής στρατηγικής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «δε θα μείνουν πίσω» οι άνθρωποι με αναπηρία. Καιρός δεν είναι;
©Typologos.com 2021