Η ζωή ξεπερνά τα θρίλερ-2
Mε το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
20:32:46,07/23/2020

O δημοσιογράφος – συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος γράφει για την υποκρισία και το «φαίνεσθαι», που επικρατεί τις ημέρες μας.Φωτογραφία από Xpics από το Pixabay
Κάποτε ο αείμνηστος Γάλλος συγγραφέας Gérard de Villiers σε ένα κατασκοπικό μυθιστόρημά του, με τον ήρωα του, τον αυστριακό πρίγκηπα Malko Linge παρουσίασε μια υπόθεση, που είχε να κάνει με μια σέχτα, η οποία εκμεταλλευόταν παιδιά και δολοφονούσε ανθρώπους.
Φέτος, το 2020, παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι όλοι την απαγωγή μιας ανήλικης από τη Τούμπα της Θεσσαλονίκης κι σύμφωνα με όσα «έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας» ενδέχεται αυτή η υπόθεση να έχει πολλές «διαδρομές». Αυτό, όμως, είναι θέμα των διωκτικών αρχών, οι οποίες χειρίζονται την υπόθεση κι ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους.
Με αφορμή τις δυο παραπάνω αναφορές θα θέλαμε να θυμίσουμε πως ο Gérard de Villiers θεωρούσε τα έργα του «…δημοσιογραφία σε μορφή μυθιστορήματος, ένα είδος φωτογραφίας μιας χώρας στο γεωπολιτικό πλάνο».
Ανεξάρτητα από τη θεώρηση ή την κριτική τοποθέτηση, που μπορεί να έχει κανείς για το έργο του αείμνηστου Γάλλου συγγραφέα είναι αλήθεια ότι στις συγκεκριμένες μυθιστορηματικές δημιουργίες δύναται να βρει κανείς πολλά πράγματα, που αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Πράγματα και μονοπάτια, τα οποία οφείλει η ερευνητική δημοσιογραφία να τα ερευνήσει σε βάθος και να τα αποκαλύψει στο κοινό.
Άλλωστε, η υποκρισία επικρατεί τις ημέρες μας, και το «φαίνεσθαι» θα επιχειρήσει να εξαπατήσει, να παραπλανήσει, καθώς και να εμφανιστεί με το καλύτερο προσωπείο «κρύβοντας» τις αληθινές προθέσεις.
Οι περισσότεροι άνθρωποι κρίνουμε πολλές φορές τον άλλο κι εντυπωσιαζόμαστε από το αν είναι καλοξυρισμένος, αν φορά γραβάτα ή από το αν επιδεικνύει ένα βιβλίο με βαρύγδουπο τίτλο. Βλέπουμε, δηλαδή, το περιτύλιγμα, αλλά δε βλέπουμε το πραγματικό πρόσωπό τους, γιατί είναι Ιανοί.
Με ωραίες εκφράσεις «κρύβουν» οι Ιανοί τις πραγματικές προθέσεις πίσω στο παραβάν και το ωραίο ξέρετε ποιο είναι; Πιστεύουν πως είναι αλάνθαστοι, έχουν την τέλεια θεωρία και παρουσιάζονται ως οι εκφραστές της ελεύθερης οικονομίας.
Πάλι καλά, που υφίστανται ακόμα οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάνουν ακόμα ερευνητική δημοσιογραφία ως ανεξάρτητοι «Δον- Κιχώτες» ή άνθρωποι σα το Μάλκο τους οποίους περίγραψε ο Gérard de Villiers που παλεύουν ενάντια στα κύματα.
«Αν είχα γράψει την αλήθεια που ξέρω τα τελευταία 10 χρόνια, γύρω στα 600 άτομα –μαζί μ’ εμένα– θα σάπιζαν στη φυλακή σήμερα, από το Rio μέχρι και το Seattle. Η απόλυτη αλήθεια είναι πολύ σπάνιο και επικίνδυνο αγαθό στην επαγγελματική δημοσιογραφία», είχε κάποτε ο αείμνηστος Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Hunter S. Thompson….
Η σκηνή στη Γη, όμως, συνεχίζεται, με τους ανθρώπους να θέλουν απλώς να ζήσουν μια ήσυχη ζωή πραγματώνοντας τα όνειρα μαζί με αγαπημένα πρόσωπα ή μόνοι..
©Typologos.com 2020