Η ζωή δεν είναι μόνον εργασία!
Οι σκέψεις της Μαρίας
Με τη Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
16:28:01,11/01/2020

Ο εργασιομανής δίνει σημασία και προσοχή μόνο στην εργασία, με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί δυσλειτουργικά για όλες τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής του.Φωτογραφία από Concord90 από το Pixabay
Είναι γεγονός πως η κοινωνία του σήμερα δίνει μεγάλη σημασία στην εργασία ως κοινωνικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον, στο οποίο μαθαίνει πως οι σπουδές, η εργασία κι η απόκτηση τίτλων είναι απαραίτητοι για την ευδοκίμηση στη ζωή. Η εργασία εννοεί την προσπάθεια για την παραγωγή ενός έργου με την προϋπόθεση πως ο άνθρωπος που θα καταβάλλει τον κόπο του, θα αμειφθεί με οικονομικό αντάλλαγμα, με χρήματα.
Η σύγχρονα διαμορφωμένη ζωή στην πόλη κυρίως, έχει καταστήσει αδύνατη την επιβίωση για έναν άνθρωπο αν δεν υπάρχει η εργασία. Άνθρωποι, οι οποίοι είναι άνεργοι και δυσκολεύονται στον στίβο της εργασίας, αντιμετωπίζονται με κοινωνική προκατάληψη και χαρακτηρίζονται ακόμα και άεργοι.
Κανένας δεν αμφισβητεί την αξία της εργασίας ως έναν τρόπο ανάδειξης της δημιουργικότητας του εκάστοτε ατόμου, ως έναν τρόπο να εξασφαλίσει τα προς το ζην και ως ένα μέσο που βελτιώνει την ποιότητά της.
Το φαινόμενο της εργασιομανίας
Στις ημέρες, υπάρχει εξίσου και το αντίθετο φαινόμενο: Άνθρωποι να αποκτούν εμμονή με την εργασία και να ασχολούνται με αυτή με έναν τρόπο, ο οποίος να είναι επιζήμιος για όλα τα άλλα επίπεδα της κοινωνικής και προσωπικής ζωής. Άνθρωποι που αποξενώνονται από φίλους, οικογένεια, οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σε σημείο υπερβολής με εξασθένηση της σωματικής υγείας τους και της πνευματικής επάρκειάς τους.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται εργασιομανία (στη γλώσσα της Ψυχολογίας αποδίδεται με τον όρο work alcoholic), αποδίδοντας στον εργασιομανή την εξάρτηση ενός αλκοολικού, ο οποίος αν δεν καταναλώσει αλκοόλ τη συγκεκριμένη στιγμή που το επιθυμεί, φτάνει σε κατάσταση αμόκ. Ο πρώτος που έδωσε αυτό τον ορισμό ήταν ο Ουέιν Όουτς το 1971, όταν διαπίστωσε την ομοιότητα στην ψυχοσύνθεση ενός εργασιομανή με ενός ανθρώπου εθισμένου στο αλκοόλ.
Ως φαινόμενο, η εργασιομανία συναντήθηκε αρχικά σε χώρες , όπως είναι η Ιαπωνία, η Γερμανία κι οι Η.Π.Α.
Χαρακτηριστικά εργασιομανίας
Ο εργασιομανής δίνει σημασία και προσοχή μόνο στην εργασία, με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί δυσλειτουργικά για όλες τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής του. Αποζητά πάντοτε το περιβάλλον της εργασίας, ενώ αισθάνεται άσχημα και μειονεκτικά, όταν δεν εργάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική εξουθένωση, αφού υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ξεχνάνε ακόμα και να καταναλώσουν φαγητό, επειδή είναι αφοσιωμένοι αποκλειστικά και μόνο στην επίτευξη μεγαλύτερων επιδόσεων στην εργασία τους.
Η εργασιομανία αποξενώνει τον άνθρωπο από τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής, ο εργασιομανής παύει να έχει κοινωνική ζωή, κλείνεται σε έναν μικρόκοσμο, ο οποίος εμπεριέχει μόνο τη λέξη εργασία κι οτιδήποτε αφορά αυτή.
Ο άνθρωπος που πάσχει από αυτή τη μανία, αμελεί ακόμα και την υγεία του, δεν κοιμάται επαρκώς, με αποτέλεσμα η εργασία αντί να λειτουργεί δημιουργικά και με υγιή τρόπο να τον καταστρέφει.
Η εμμονή αυτή συσχετίζεται με τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα, τα οποία μας πιέζουν για οικονομικές επιτυχίες και για ολοένα μεγαλύτερη επαγγελματική «επιτυχία», γεγονός που δημιουργεί άγχος, καθώς και πιέζει πολλούς ανθρώπους.

Η εμμονή της εργασιομανίας συσχετίζεται με τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα, τα οποία μας πιέζουν για οικονομικές επιτυχίες και για ολοένα μεγαλύτερη επαγγελματική «επιτυχία». Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay
Χαρακτηριστικά εργασιομανή
Μπορούμε να πούμε πως ο εργασιομανής έχει κάποια από τα παρακάτω γνωρίσματα:
- Είναι τελειομανής και αισθάνεται πως ο εγωισμός του, θίγεται όταν δεν μπορεί να φέρει εις πέρας μία εργασία ή διαπιστώνει πως δεν έχει τη δύναμη, σωματική και πνευματική.
- Δίνει σημασία στα υπάρχοντα κοινωνικά πρότυπα που θεωρούν την «επιτυχία» αυτοσκοπό της ζωής.
- Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ποθεί μέσα από τις υψηλές επιδόσεις να λάβει το θαυμασμό και την εκτίμηση των άλλων.
- Αγαπάει την εργασία με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει στην υπερβολή.
- Είναι άτομα που αγαπούν τον ανταγωνισμό.
- Είναι άτομα που δεν έχουν άλλα ενδιαφέροντα έξω από το χώρο της εργασίας, με αποτέλεσμα να στρέψουν όλο το ενδιαφέρον τους, σε αυτή.
- Είναι δημιουργικό άτομο κι έχει ανάγκη να στρέψει τη δημιουργικότητά του, κάπου και να την αξιοποιήσει.
Η ζωή δεν είναι μόνον εργασία
Η ζωή δεν είναι μόνον εργασία! Η εργασία είναι ένα κομμάτι της,όχι όλη η ζωή μας. Κι αν ο εργασιομανής δεν το καταλάβει αυτό εγκαίρως, θα επέλθει η σωματική κατάρρευση, ώστε να συνειδητοποιήσει πως έχει φτάσει σε επίπεδο υπερβολής με τη συμπεριφορά του.
Αντιμετώπιση της εργασιομανίας
Η εργασιομανία αντιμετωπίζεται,όταν ο άνθρωπος αποζητήσει τη βοήθεια ειδικού και όταν μέσα από μία εσωτερική διεργασία αναθεωρήσει τις υπάρχουσες κοινωνικές αντιλήψεις.
Η θεώρηση του ανθρώπου ως ένα ον που έχει πάντοτε αξία, ανεξαρτήτως επιτυχιών και αποτυχιών, αυτό θα μας βοηθήσει να μάθουμε να μη στηρίζουμε την αυταξία μας σε εξωτερικά επιτεύγματα.
Ο ειδικός μπορεί να βοηθήσει τον εργασιομανή να αντιληφθεί την πηγή από την οποία προέρχεται η συμπεριφορά του, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιστρέψει στη ομαλή κοινωνική ζωή.
Η ζωή δεν είναι μόνον εργασία! Μην ξεχάσεις ποτέ τα άλλα, εξίσου σημαντικά κομμάτια της ζωής σου.
©Typologos.com 2020