Η τελευταία ημέρα των δεινοσαύρων στη Γη
Διεθνής έρευνα με επικεφαλής
το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας της Σουηδίας
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:36:25,02/24/2022

Καλλιτεχνική ανακατασκευή του κύματος Seiche που εκτοξεύεται στον ποταμό Tanis, φέρνοντας ψάρια και ό,τι βρίσκεται στο πέρασμά του (δεινόσαυρους, δέντρα), ενώ οι «σφαίρες» της πρόσκρουσης «πέφτουν βροχή» από τον ουρανό. Μερικοί δεινόσαυροι προσπαθούν να ξεφύγουν, αλλά ξέρουμε ότι δε θα φτάσουν μακριά. Τα μυρμήγκια προσπαθούν να επιστρέψουν στη φωλιά τους καθώς ο μόλις ανθισμένος διάνθος στο προσκήνιο έχει ήδη επηρεαστεί από τις «σφαίρες» της πρόσκρουσης.Σχέδιο: ©Joschua Knüppe
Ο αστεροειδής που σκότωσε σχεδόν όλους τους δεινόσαυρους «χτύπησε» τη Γη την άνοιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών, αφού εξέτασε τις λεπτές τομές σε σαρώσεις ακτινών τύπου Χ της ακτινοβολίας σύγχροτρον (Synchrotron radiation) υψηλής ανάλυσης και των αρχείων των ισοτόπων του άνθρακα στα οστά των ψαριών που πέθαναν λιγότερο από 60 λεπτά μετά από την πρόσκρουση του αστεροειδούς. Τα ευρήματα της διεθνούς επιστημονικής ομάδας παρουσιάζονται από σήμερα (23 Φεβρουαρίου 2022) στο περιοδικό Nature.
Ποια ερευνητικά ιδρύματα συμμετείχαν
Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από:
🔴Το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας της Σουηδίας.
🔴Το Vrije Universiteit (VU) του Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
🔴Το Vrije Universiteit των Βρυξελλών (VUB) του Βελγίου.
🔴Το European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) της Γαλλίας.
Η μοναδική τοποθεσία Tanis
της Βόρειας Ντακότας
Όλοι μαζί «στράφηκαν στη μοναδική τοποθεσία του ποταμού Tanis της Βόρειας Ντακότας των Η.Π.Α. για να βρουν απολιθωμένα ψάρια, τα οποία ήταν τ’ άμεσα θύματα της λεγόμενης πρόσκρουσης του μετεωρίτη Chicxulub που «σηματοδότησε» την τελευταία ημέρα των δεινοσαύρων στη Γη.
Τεράστια στάσιμα κύματα
Η πρόσκρουση συγκλόνισε την ηπειρωτική πλάκα και προκάλεσε τεράστια στάσιμα κύματα στα υδάτινα σώματα.
Τα τεράστια κύματα κινητοποίησαν τεράστιους όγκους ιζημάτων που «καταβρόχθισαν» τα ψάρια και στη κυριολεξία τα έθαψαν ζωντανά.
Παράλληλα, οι «σφαίρες» της πρόσκρουσης «έπεφταν βροχή» από τον ουρανό σε λιγότερο από μία ώρα μετά από την πτώση του μετεωρίτη.
Τα απολιθωμένα ψάρια στο κοίτασμα της τοποθεσίας Tanis διατηρήθηκαν παρθένα, και τα οστά τους, δε παρουσίαζαν σχεδόν κανένα σημάδι γεωχημικής αλλοίωσης!
Διατηρήθηκαν, όπως ήταν
στη στιγμή της κρούσης
Τα δεδομένα των ακτινών τύπου Χ της ακτινοβολίας σύγχροτρον είναι διαθέσιμα για εξερεύνηση σε οποιονδήποτε ερευνητή ή «λάτρη» της επιστήμης και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι «φιλτραρισμένες σφαίρες» της κρούσης παραμένουν κολλημένες στα βράγχια των απολιθωμένων ψαριών! Ακόμη και οι μαλακοί ιστοί έχουν διατηρηθεί!
Δήλωση ερευνήτριας
Επιλεγμένα οστά των ψαριών μελετήθηκαν για την αναδόμηση της τελευταίας κρητιδικής εποχικότητας.
«Αυτά τα οστά κατέγραψαν την εποχιακή ανάπτυξη, όπως ακριβώς αυτό αποτυπώνεται στα δέντρα», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Οργανικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλας και του ESRF, Sophie Sanchez.
Η καταγραφή του τέλους
της Κρητιδικής Περιόδου
«Οι ανακτημένοι δακτύλιοι ανάπτυξης όχι μόνο απαθανάτισαν τις ιστορίες ζωής των ψαριών, αλλά κατέγραψαν επίσης την τελευταία κρητιδική εποχικότητα κι επομένως την εποχή κατά την οποία συνέβη η καταστροφική εξαφάνιση», δηλώνει ο ανώτερος συγγραφέας του άρθρου της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας- Γεωχημείας του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, Dr. Jeroen van der Lubbe.
Οι πρόσθετες αποδείξεις
Πρόσθετες αποδείξεις παρείχε η κατανομή, τα σχήματα και τα μεγέθη των οστικών κυττάρων, για τα οποία είναι γνωστό ότι «κυμαίνονται» ανάλογα με τις εποχές. «Σε όλα τα ψάρια που μελετήθηκαν, η πυκνότητα και οι όγκοι των οστικών κυττάρων μπορούν να εντοπιστούν σε πολλά χρόνια. Αυτά ήταν σε άνοδο, αλλά δεν είχαν ακόμη «κορυφωθεί» κατά τη διάρκεια του έτους του θανάτου», εξηγεί ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουψάλας και του ESRF, Dennis Voeten.

Ένα απολίθωμα ψαριού εκ της τοποθεσίας του ποταμού Tanis πριν από τη σάρωση στο ESRF. Φωτογραφία: Melanie During et al
Τι έδειξε η σταθερή ανάλυση
των ισοτόπων του άνθρακα
Ένα από τα ψάρια, που μελετήθηκαν, υποβλήθηκε σε μία σταθερή ανάλυση ισοτόπων άνθρακα για να αποκαλυφθεί το ετήσιο σχέδιο της τροφοδοσίας του!
Η διαθεσιμότητα του ζωοπλαγκτόν, του θηράματος και της επιλογής του, ταλαντευόταν εποχιακά, αλλά διαπιστώθηκε πως «κορυφωνόταν» μεταξύ της άνοιξης και καλοκαιριού!
«Αυτή η προσωρινή αύξηση του ζωοπλαγκτόν, που έχει καταναλωθεί, εμπλούτισε το σκελετό του αρπακτικού με το βαρύτερο ισότοπο του άνθρακα 13C σε σχέση με το ελαφρύτερο ισότοπο του άνθρακα 12C», διευκρινίζει η υπεύθυνη του εργαστηρίου Ισοτόπων του Vrije Universiteit (VU) του Άμστερνταμ , Suzan Verdegaal-Warmerdam.
Δήλωση επικεφαλής ερευνήτριας
«Το σήμα του ισοτόπου του άνθρακα στο ιστορικό ανάπτυξης αυτού του ατυχούς ψαριού επιβεβαιώνει ότι η περίοδος σίτισης δεν είχε κορυφωθεί ακόμη κι ο θάνατος ήρθε την άνοιξη», συμπεραίνει η μεταδιδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Ουψάλας και του Vrije Universiteit (VU) του Άμστερνταμ – επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης, Melanie During.
Η μαζική εξαφάνιση
στο τέλος του Κρητιδικού Κύκλου
Η μαζική εξαφάνιση στο τέλος του Κρητιδικού Κύκλου αντιπροσωπεύει μια από τις πιο επιλεκτικές εξαφανίσεις στην ιστορία της ζωής στη Γη, που είδε τον θάνατο όλων των δεινοσαύρων, των πτερόσαυρων, των αμμωνιτών και των περισσότερων θαλάσσιων ερπετών. Τα θηλαστικά, τα πτηνά, οι κροκόδειλοι και οι χελώνες επέζησαν.
‘Όλα έγιναν απότομα
κατά την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο
Με αυτή την έρευνα γνωρίζει τώρα η επιστήμη ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων πρέπει να ξεκίνησε απότομα την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.
Τώρα αρχίζει η επιστήμη να καταλαβαίνει πως αυτό το παγκόσμιο γεγονός έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των ευαίσθητων σταδίων της ζωής των τελευταίων οργανισμών του Κρητιδικού Κύκλου, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης των κύκλων της αναπαραγωγής κι επειδή το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο συμπίπτει με την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί η προετοιμασία για το χειμώνα να προστάτευσε τους οργανισμούς στο νότιο ημισφαίριο.
Εν κατακλείδι
«Αυτό το κρίσιμο εύρημα θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί το γιατί πέθαναν οι περισσότεροι από τους δεινόσαυρους, ενώ τα πτηνά και τα πρώιμα θηλαστικά κατάφεραν να αποφύγουν την εξαφάνιση», καταλήγει η Melanie During.
©Typologos.com 2022