H συγγραφή ενός καλού άρθρου
Επιμορφωτική Πλατφόρμα
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
22:13:31,03/28/2021

Το πως θα γράψετε ένα καλό άρθρο σας περιγράφει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος. Φωτογραφία από Markus Winkler από το Pixabay
Η συγγραφή ενός άρθρου θέλει αφοσίωση, συνεχή ενασχόληση, εμβάθυνση στους κανόνες του γραπτού λόγου πέρα από το ταλέντο και την έμπνευση. Για να αποτυπώσεις συγκροτημένα τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά σου, στο χαρτί, χρειάζεται πρώτα να προβείς στην επανάληψη, σαν να ζεις μέσα με διαφορετικό τρόπο στη στιγμή του χωροχρόνου και στην «ημέρα της μαρμότας». Τα πάντα εξαρτώνται από το να γράφεις καθημερινά, εξασκώντας το γραπτό λόγο σου, και να μη φοβάσαι να πειραματιστείς μαζί του. Γίνε ένα μαζί του, μάθε τα «μυστικά» και τους «βηματισμούς» του:
Τα πρώτα βήματα
Όλα ξεκινούν απλά, τόσο απλά, αλλά γίνονται πιο σύνθετα στη συνέχεια:
♦ Πρώτα απ’ όλα βρες ένα θέμα, που να σε συναρπάζει προσωπικά, αλλά συγχρόνως αυτό επιβάλλεται να ενδιαφέρει, όσο γίνεται, ένα μεγάλο κύκλο ανθρώπων, δηλαδή τον πολύ κόσμο.
♦Ερεύνησε για το θέμα που αναπτύξεις, πριν το γράψεις. Ακόμα κι αν το ξέρεις καλά, πάντα θα βρεις ένα νέο στοιχείο να προσθέσεις στο κείμενό σου.
♦ Σκέψου τη δομή του άρθρου σου, πριν ξεκινήσεις, κι αν μπορείς, να το χωρίσεις σε τμήματα με κεφαλίδες.
♦ Ξεκίνησε την πρώτη παράγραφο με κάτι, που ενδιαφέρει τους πολλούς ανθρώπους, Έτσι, θα ωθήσεις τη ματιά του αναγνώστη ή της αναγνώστριας να διαβάσει αυτά που αναπτύσσεις εν τη ροή του γραπτού λόγου.
♦ Γράφε με μικρές προτάσεις (σ.σ. ας είναι το πολύ 20-30 λέξεις, όχι παραπάνω). Οι μεγάλες προτάσεις και οι μακροσκελείς παράγραφοι «κουράζουν» τους αναγνώστες ή τις αναγνώστριες. Εδώ, είναι ένα από τα σημεία που χρειάζεσαι τη συνεχή εξάσκηση.
♦ Συγκρότησε το λόγο σου, γιατί το κάθε άρθρο είναι διαφορετικό. Άλλη ροή-συγκρότηση έχει ένα άρθρο γνώμης- άποψης, το οποίο πρέπει να έχει «στιβαρά» επιχειρήματα βασισμένα στη λογική, στη μαθηματική επαγωγή και στη διαλεκτική. Με άλλη δομή αναπτύσσεται ένα άρθρο επιστημονικής έρευνας, που πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και να παρουσιάζει τη σχετική βιβλιογραφία. Εντελώς διαφορετική ανάπτυξη έχει ένα άρθρο δημοσιογραφικής έρευνας (σ.σ. διαφέρει από το ρεπορτάζ), το οποίο εμπεριέχει τα τεκμήρια εκείνα, που την υποστηρίζουν (αριθμητικά – ποσοτικά στοιχεία, δηλώσεις, χρονολογίες κλπ.).
♦ Κλείσε εντυπωσιακά το άρθρο σου, με λέξεις, που να στοχεύουν ανάλογα με το κείμενο στο μυαλό ή στην καρδιά του κάθε αναγνώστη ή της κάθε αναγνώστριας.

Τα πάντα εξαρτώνται από το να γράφεις καθημερινά, εξασκώντας το γραπτό λόγο σου, και να μη φοβάσαι να πειραματιστείς μαζί του.Φωτογραφία από Shotkitimages από το Pixabay
Μερικές τεχνικές συμβουλές
Πέρα, όμως, από τη ροή της συγγραφής του κειμένου, κοίταξε και τα τεχνικά μέρη της όλης διαδικασίας. Κοινώς, φρόντισε να επιμεληθείς το άρθρο σου:
♦ Διάβασε το κείμενο, ξανά, δυο και τρεις φορές, όταν το τελειώσεις. Τότε, θα διαπιστώσεις πως ίσως μερικά συντακτικά και ορθογραφικά λάθη σου «ξέφυγαν». Διόρθωσε τα.
♦ Μάθε καλά τους κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού. Θα διαπιστώσεις πως όσο εμβαθύνεις στην Ελληνική γλώσσα, τόσο περισσότερα είναι αυτά, που θα πρέπει να κάνεις έμφυτο «κτήμα» στη γραφή σου.
♦ Εκφράσου γραπτώς με τα δικά σου λόγια. Ανέπτυξε το στυλ της γραφής σου. Μην κλέβεις τα λόγια ή την προσπάθεια του άλλου. Εάν είναι να χρησιμοποιήσεις το κείμενο ή τα λόγια ενός άλλου ή άλλης δημιουργού, τότε να τα βάλεις μέσα σε εισαγωγικά κι ανέφερε το όνομά του/της. Εάν τα επιχειρήματά σου, βασίζονται σε πηγές τρίτων φορέων και προσώπων θα πρέπει να τις αναφέρεις οπωσδήποτε. Η λογοκλοπή δε θα σε βοηθήσει και θα σου «κλείσει πόρτες». Απλά μην την κάνεις.
♦Να έχεις πάντα δίπλα σου, ένα λεξικό, θα σε βοηθήσει πολύ.
♦ Μετά από καιρό μη διστάσεις ν’ αναθεωρήσεις ένα άρθρο σου, να το εμπλουτίσεις ή να του προσδώσεις καινούριο περιεχόμενο ή νόημα, γιατί η ζωή και οι άνθρωποι εξελίσσονται.
Και μια πρόσκληση
Αν μετά από όλα όσα έγραψα παραπάνω, σου «κέντρισα» το ενδιαφέρον, τότε μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.
Είμαι έμπειρος επάνω στη δημιουργία του γραπτού λόγου και πραγματοποιώ σχετικά διαδικτυακά σεμινάρια, στα οποία μπορείς να εγγραφείς:
Για όλα τα σεμινάρια ή τις διαλέξεις, που πραγματοποιώ μέσω του «Τυπολόγου» έχει αναρτηθεί σχετική κοινή φόρμα εγγραφών.
Μη διστάσεις, λοιπόν, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο κινητό τηλέφωνο με αριθμό κλήσης: 6944-18.17.72 ή στο skype ή στη φόρμα επικοινωνίας.
©Τypologos.com 2021