Η Πλατυτέρα των Ουρανών
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο – Συγγραφέα
19:55:10,08/14/2020

«Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ άγάπη». Φωτογραφία από Dimitris Vetsikas από το Pixabay
Η Πλατυτέρα των Ουρανών, η Παναγία συμβολίζει ίσως το ιερότερο πράγμα όχι μόνο για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, αλλά για ολάκερη την ανθρωπότητα τη γυναίκα, τη μητρότητα και την απέραντη αγάπη.
Ο μικρός Ιησούς, που «κρατά» στην αγκαλιά της, συμβολίζει την ίδια τη ψυχή της Θεομήτορος, που έχει περισσή αγάπη γι’ όλους, γιατί η ίδια πόνεσε τόσο πολύ αντικρύζοντας τον Ιησού Χριστό να μαρτυρά επάνω στο Σταυρό.
Μέσα στο διάβα της ζωής αξιώθηκα μέχρι και τώρα να βιώσω τα συναισθήματα τριών επισκέψεων στην Παναγιά της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Κύπρο, τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου και την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, όπου αντίκρισα το ψηφιδωτό της Παναγίας στην αψίδα της. Το τι ένιωσα, είναι φυλαγμένο καλά μέσα την καρδιά μου.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπου κι αν ταξίδεψα σε μέρη αυτού του πλανήτη και μίλησα με ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, που δεν είναι φανατικοί, αλλά σκεπτόμενοι άνθρωποι, είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό:
Με πολύ αγάπη, σεβασμό και βαθύ θρησκευτικό αίσθημα αναφερόταν στην Παναγία, γιατί βαθιά μέσα τους, γνώριζαν πως συμβολίζει συνάμα την Αγία, την Πανανθρώπινη και την Απόλυτη Αγάπη Της, για κάθε πλάσμα της γης.
Οι βαθύτατα σκεπτόμενοι άνθρωποι ξέρουν πώς η έκφραση του Θείου είναι συνυφασμένο με την ανθρώπινη ύπαρξη, γιατί απλούστατα κανείς δε γνωρίζει το αληθινό νόημα της ζωής επί της γης. Ξέρουν μόνον ότι το Θείο δεν κρύβεται μόνο μέσα στις λαμπρές τελετές ή στους χώρους λατρείας, αλλά βρίσκεται παντού σε κάθε μεριά στη μικρή κουκίδα της απεραντοσύνης του σύμπαντος, που ονομάζεται Γη.
Το πως το αισθάνεται τη θρησκευτικότητα ο καθένας ή καθεμιά είναι δικό του, θέμα, αλλά η Παναγία συμβολίζει την Αγάπη και γι’ αυτό το λόγο οι βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι, δεν εμπνέονται από φανατισμό, αλλά κι ούτε διαλαλούν το συναίσθημά τους. Δεν τους χρειάζεται η επίδειξη, αφού απέκτησαν το «γνώθει σ’ αυτόν».
Η Παναγία είναι η Ίδια, ο Ύμνος της Αγάπης, του τμήματος του 13ου Κεφαλαίου της Προς Κορινθίους Α’ Επιστολής του Αποστόλου Παύλου:
«Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δε ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δε ξεπέφτει», και:
«Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ άγάπη».
©Typologos.com 2020