H μόρφωση, η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία στο διαδίκτυο

Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου – συγγραφέα

20:35:32,03/31/2019
δεξιότητες - Φωτογραφία από geralt στο Pixabay

Η διάδραση θα είναι το «όπλο», που μπορούμε να προσφέρουμε όσοι ασχολούμαστε με το εκπαιδευτικό χώρο της δημοσιογραφίας . Φωτογραφία από geralt στο Pixabay

Δημοσιογραφία είναι μόνον η μετάδοση των  γεγονότων  της ημέρας ή της επικαιρότητας;

Απάντηση: Μέχρι και σήμερα η δημοσιογραφία  πνέει στο παλμό του εφήμερου, του πρόσφατα τετελεσμένου γεγονότος  και επιμένει στη ρήση πως η είδηση είναι αυτό που «τρέχει» αυτή τη στιγμή.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά στο χαοτικό κόσμο του διαδικτύου, όπου το εφήμερο μεν μπορεί να δίνει μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες  χιλιάδες κλικ και θεάσεις, αλλά αυτό, που μένει εκεί κι αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου είναι το διαχρονικό υλικό. Άρα αναζητούμε εκείνη τη δημοσιογραφική γραφή, που θα έχει σαν προτεραιότητα όχι τη διαχρονικότητα του κειμένου, χωρίς να παραλείπει την επικαιρότητα.

Στον παγκόσμιο ιστό αυτό, που θα μείνει και θα αναζητηθεί , είναι το δημοσιογραφικό  υλικό, που θα εμπεριέχει  τις  εξής συνιστώσες:

Διαχρονικότητα – Για να αντέχει στο χρόνο και στην αναζήτηση του κάθε χρήστη

Μορφωτική διάσταση – Πολλά μορφωτικά και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία, ώστε να μπορεί κάθε «πλοηγός» του διαδικτύου να μάθει νέα πράγματα ή άλλα που δεν τα γνωρίζει.

Χρησιμότητα – Για να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων μέσα από διασταυρωμένες πηγές και πληροφορίες.

Έρευνα –Για να παρουσιάζει τις νέες τάσεις στην επιστημονική, κοινωνική και πολιτική ζωή.

Έμφαση στα προβλήματα με πανανθρώπινο ή τοπικό χαρακτήρα – Για να «αγγίζει» τις καρδιές των ανθρώπων και να προτείνει λύσεις.

Πλουραλισμό – Ώστε να προβάλλει, όλες τις νέες τάσεις και ιδέες, που «κυοφορούνται» ανά τον κόσμο από ειδικούς και πολίτες.

Η έμφαση που δίνεται σήμερα ( κι όχι μόνο στην Ελλάδα)  από την πλειοψηφία των ανθρώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο life style, στην παραπολιτική, στη συνθηματολογία  και στον εφήμερο εντυπωσιασμό μέσω της τηλεοπτικής κάμερας αποτελεί κατά τη ταπεινή γνώμη μας, το θάνατο της δημοσιογραφίας.

Η ζωή, όμως, δεν είναι μονόδρομος και τα πάντα εξαρτώνται από τους ίδιους τους ανθρώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να «αλλάξει η ρότα».  Η αλλαγή δε θα συντελεστεί από τη μια στιγμή στην άλλη κι ούτε θα είναι μια ευθεία γραμμή για το χώρο της δημοσιογραφίας.

Όπως γίνεται πάντοτε στη ζωή, ο δρόμος θα «ανοιχθεί» από όσους – όσες θα τολμήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι απ’ όλους, όπως γίνεται πάντοτε, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν την πεπατημένη της πλειοψηφίας.

Συνάμα,  οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης και όσοι – όσες  θέλουν γενικά να ασχοληθούν με την αρθρογραφία ή και ειδικότερα με τη δημοσιογραφία  μπορούν  να ακολουθήσουν το δρόμο της Δια Βίου Εκπαίδευσης, αφού «τρέχουν»  οι εξελίξεις στο διαδίκτυο και στα σύγχρονα «εργαλεία»  επικοινωνίας.

Η διάδραση  θα είναι το «όπλο», που μπορούμε  να προσφέρουμε  όσοι – όσες ασχολούμαστε με το εκπαιδευτικό χώρο της δημοσιογραφίας και προς σε αυτή την κατεύθυνση  σκεφτόμαστε μερικά πράγματα για την ενεργοποίηση – βελτίωση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας μας.

Eπίσης, σε εύθετο χρόνο   θα  ανακοινώσουμε την καθιέρωση μιας συγκεκριμένης  ώρας της εβδομάδας με απευθείας μετάδοση στο Facebook  ή άλλης μετάδοσης στο skype για όσους – όσες  ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν  για τα μαθήματα δημοσιογραφίας, social media κι όχι μόνον .

Προς το παρόν περισσότερα  πράγματα μπορείτε να μάθετε μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας επιπέδων Ι.Ε.Κ και NCFE (πληροφορίες παρέχονται  στα email: edu.typologos@gmail.com  και nikmoshov2@gmail.com, κινητό: 6944-18.17.72).

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.