Η μεσογειακή διατροφή μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης άλλης καρδιακής προσβολής!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
16:41:34,12/06/2020

Μέλη της ερευνητικής ομάδας του Maimonides Biomedical Research Institute of Cordoba (IMIBIC). Φωτογραφία: Maimonides Biomedical Research Institute of Cordoba (IMIBIC)
Η καρδιακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει στοιχεία που δείχνουν ότι την ανάπτυξη των καρδιαγγειακών παθήσεων επηρεάζουν παράγοντες που συσχετίζονται με τον τρόπο ζωής,όπως είναι η μεσογειακή διατροφή. Άραγε, αυτοί οι παράγοντες επιδρούν θετικά και στους ανθρώπους, που πάσχουν ήδη από καρδιαγγειακή νόσο;
Καταφατικά απαντήθηκε το ερώτημα από τα μέλη μιας ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Queen Sofia και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας Maimonides της Κόρδοβα (IMIBIC) της Ισπανίας, που δημοσίευσαν διαδικτυακά μια σχετική μελέτη στο περιοδικό «PLOS Medicine» .
Αυτή η μελέτη συγκρίνει τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών υγιεινών διαιτών στο ενδοθήλιο και στα τοιχώματα που καλύπτουν τις αρτηρίες.
Συνολικά 1002 ασθενείς που εμφάνισαν προηγουμένως οξεία έμφραγμα του μυοκαρδίου συμμετείχαν στη μελέτη και παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Η ερευνητική ομάδα είχε προηγουμένως εργαστεί σε μια παρόμοια έρευνα με υγιείς ασθενείς.
Ωστόσο,είναι η πρώτη φορά που έγινε μια μελέτη με ασθενείς, οι οποίοι – οποίες ίναι πιθανότερο να εμφανίσουν άλλες καρδιακές προσβολές.
«Ο βαθμός ενδοθηλιακής βλάβης προβλέπει την εμφάνιση μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως είναι τα οξεία εμφράγματα του μυοκαρδίου. Εάν μπορούμε να αναλάβουμε δράση στα αρχικά στάδια, προκαλώντας αναγέννηση του ενδοθηλίου και καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου,τότε μπορούμε να βοηθήσουμε στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρδιακών προσβολών και καρδιακών παθήσεων»,εξηγεί ένας εκ των αρθρογράφων της μελέτης-συντονιστής της ερευνητικής ομάδας «Διατροφική γονιδιωματική και μεταβολικό σύνδρομο» στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Maimonides της Κόρδοβα, José López Miranda. Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα αποτελείται από διακεκριμένους ερευνητές που ανήκουν στη Μονάδα Κλινικής Διαχείρισης Εσωτερικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Queen Sofia.

Με τη μελέτη των Ισπανών επιστημόνων είναι η πρώτη φορά που τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή αποδείχθηκαν στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, τους οποίους ή τις οποίες βοηθούν να μειώσουν την πιθανότητα της εμφάνισης μίας άλλης καρδιακής προσβολής!Φωτογραφία από lauraborowski από το Pixabay
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 50% από τους συμμετέχοντες ασθενείςκλήθηκαν να ακολουθήσουν μία μεσογειακή διατροφή,η οποία βασίζεται στη χρήση ενός άφθονου παρθένου ελαιόλαδου, στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στην εβδομαδιαία σίτιση με 3 μερίδες οσπρίων, ισάριθμες ψαριών και άλλων τριών με ξηρούς καρπούς.
Επιπλέον, τους είπαν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ειδικά του κόκκινου κρέατος, και να αποφύγουν τα πρόσθετα λίπη, όπως είναι η μαργαρίνη και το βούτυρο,καθώς και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Αντίθετα, η άλλη ομάδα των συμμετεχόντων κλήθηκε να ακολουθήσει μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά,που βασιζόταν στον περιορισμό όλων των ειδών του λίπους(ζωικών ή φυτικών) και στην αύξηση της πρόσληψης σύνθετων υδατανθράκων.Τους είπαν να μειώσουν το κόκκινο κρέας, να επιλέξουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, να αποφύγουν την κατανάλωση των ξηρών καρπών και να μειώσουν την πρόσληψη των γλυκών ή των αρτοσκευασμάτων.
Καταρχάς,αναλύθηκε η ικανότητα αγγειοδιαστολής που είχαν οι αρτηρίες των ασθενώνΑυτή η ικανότητα θεωρείται πολύ σημαντική από τους ειδικούς και προσαρμόστηκε σε διαφορετικές περιστάσεις,όπως είναι η άσκηση ή και οι καταστάσεις άγχους.Δεύτερον, αξιολογήθηκε ο βαθμός μόνιμης βλάβης του ενδοθηλίου.Τρίτον,μετρήθηκε η ικανότητα αποκατάστασης των αρτηριών μέσω των ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων ή των βλαστικών κυττάρων.
«Παρατηρήσαμε ότι το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής προκάλεσε καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου,πράγμα που σημαίνει ότι οι αρτηρίες ήταν πιο ευέλικτες στην προσαρμογή σε διαφορετικές καταστάσεις,στις οποίες απαιτείται μεγαλύτερη ροή αίματος.Εκτός αυτού, η ικανότητα του ενδοθηλίου να αναγεννηθεί ήταν καλύτερη.Εντοπίσαμε δραστική μείωση της βλάβης στο ενδοθήλιο,ακόμη και σε ασθενείς με σοβαρό κίνδυνο», επεξηγεί ο ερευνητής José López Miranda.
Η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,έχει ήδη αποδειχθεί ότι αποτελεί μια καλή στρατηγική πρόληψης για τη βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας σε υπέρβαρους ασθενείς, καθώς και στους ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη.
Εντούτοις, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή αποδείχθηκαν στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις,τους οποίους ή τις οποίες βοηθούν να μειώσουν την πιθανότητα της εμφάνισης μίας άλλης καρδιακής προσβολής!
©Typologos.com 2020