Η «καρδιά» του Erasmus θα «χτυπήσει» στο Α.Π.Θ.


17:49:02,04/07/2019
Poster (Annual General Meeting –AGM Thessaloniki 2019

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αναμένεται να συζητηθούν το μέλλον του προγράμματος Erasmus+ και προσφερόμενες δυνατότητες ανάπτυξης της κινητικότητας στην Ευρώπη

Η  «καρδιά» του προγράμματος μορφωτικών – επαγγελματικών ανταλλαγών  Erasmus  θα «χτυπήσει»  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), όπου θα πραγματοποιηθεί ετήσια γενική συνέλευση του Δικτύου  Φοιτητών του (Annual General Meeting –AGM Thessaloniki 2019) στις 18-21 Απριλίου 2019 για πρώτη φορά στη «νύμφη του Θερμαϊκού»!

Τη συνάντηση – συνέλευση θα  διοργανώνουν το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network – ESN) της Ελλάδας και το ESN του Α.Π.Θ. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου  2019 στην  αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ,ενώ οι εργασίες της ετήσιας  γενικής συνέλευσης  θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace.

Το συγκεκριμένο δρώμενο αποτελεί  το μεγαλύτερο Συνέδριο των φοιτητών Erasmus, στο οποίο θα συμμετέχουν περισσότερα από 900 μέλη απ’ όλους τους συλλόγους ESN της Ευρώπης.  Σύμφωνα με τους διοργανωτές,  με την εκδήλωση  καθίστανται η Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  στο επίκεντρο της ερασμιακής νεολαίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης  αναμένεται να  συζητηθούν το μέλλον του προγράμματος Erasmus+ και  προσφερόμενες  δυνατότητες ανάπτυξης της κινητικότητας στην Ευρώπη. Ακόμη, θα ληφθούν αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για την πορεία του δικτύου.

Παράλληλα, στις 11.30 το πρωί της Κυριακής  21 Απριλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί  και η Έκθεση Πανεπιστημίων (Mobility Fair), στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης.

Εκεί θα βρίσκονται εκπρόσωποι-φοιτητές του Α.Π.Θ.  και άλλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, οι οποίοι  θα παρέχουν πληροφορίες για τις σπουδές, για  τα προγράμματα ανταλλαγής και πρακτικής άσκησης, για τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, καθώς και για τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας στις χώρες τους.

Το Δίκτυο ESN αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική φοιτητική οργάνωση στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1989 με βασική αρχή   τη φράση: «Φοιτητές Βοηθούν Φοιτητές».  Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 15.500 φοιτητές, οι οποίοι  συμμετέχουν σε άνω των 500 τοπικών  συλλόγων σε 39 χώρες της Ευρώπης. Μέσα από τις δράσεις υποστηρίζεται και η εκπροσώπηση των φοιτητικών προγραμμάτων ανταλλαγής και  η  ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης μιας διαφορετικής κουλτούρας.

Μέρος του δικτύου αποτελεί και το ESN Ελλάδας. Σήμερα δραστηριοποιούνται 22 τοπικοί σύλλογοι στα  Ελληνικά Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στις εξής πόλεις ή περιοχές:  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη, Κομοτηνή, Λαμία, Βόλο, Κοζάνη, Λάρισα και Αιγαίο.

Οι ελληνικοί σύλλογοι υποδέχονται περισσότερους από 2.500 εισερχόμενους φοιτητές κάθε χρόνο και διοργανώνουν πληθώρα δράσεων που αποσκοπούν στην προσαρμογή των εισερχόμενων φοιτητών, καθώς  και στην προετοιμασία των εξερχόμενων.

Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (ESN) του Α.Π.Θ.  συνεργάζεται με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Α.Π.Θ.

Αμφότερα συνδιοργανώνουν  ενημερωτικές και πολιτιστικές δράσεις , καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την προώθηση του προγράμματος Erasmus, ενώ υποστηρίζουν τους εισερχόμενους και εξερχόμενους φοιτητές.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.