Η Καλαμαριά τιμά τα χωριά της Μακεδονίας, που έσωσαν τα παιδιά της, στην γερμανική Κατοχή

17:16:42,03/23/2019
Στην αφίσα, η ξυλογραφία "Μάνα με παιδί" είναι του χαράκτη Τάσσου Αλεβίζου και χρησιμοποιείται με την ευγενική άδεια χρήσης της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. ΤΑΣΣΟΣ

Στην αφίσα, η ξυλογραφία “Μάνα με παιδί” είναι του χαράκτη Τάσσου Αλεβίζου και χρησιμοποιείται με την ευγενική άδεια χρήσης της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. ΤΑΣΣΟΣ

«Η Καλαμαριά τιμά τα χωριά της Μακεδονίας που έσωσαν τα παιδιά της, στην γερμανική Κατοχή», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης μνήμης και τιμής, που πραγματοποιούν ο Δήμος Καλαμαριάς, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( Α.Π.Θ.) στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως και Αργυρουπόλεως γωνία), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Σε σένα που άπλωσες το στοργικό σου,  χέρι για ν’ αγκαλιάσεις το ξενιτεμένο μου μικρό..»

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο δύσκολος χειμώνας του 1941 – 1942 έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της επιβίωσης στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά, ατην Αθήνα, περισσότερο για τα μικρά ορφανά και τα παιδιά των άπορων οικογενειών.

Στην Καλαμαριά και στη Θεσσαλονίκη έδρασε τόυε  ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος σε συνεργασία με το ποντιακό σωματείο «Εύξεινος Λέσχη» και προσωπικότητες που ασχολούνταν με τα κοινά (όπως π.χ. στην Καλαμαριά ο Μιχ. Μεταλλείδης και η Σοφία Ασλανίδου), απέστειλε περίπου 1.000 παιδιά σε χωριά της Κεντρικής και της  Δυτικής Μακεδονίας.

Από το  Μάρτιο του 1942 ξεκίνησαν οι αποστολές παιδιών, με λεωφορεία, φορτηγά και τραίνα με τη συνοδεία της προϊσταμένης εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού, Ελίζας Κυδωνάκη, καθώς και άλλων εθελοντών. Τα παιδάκια ήταν κυρίως προσφυγικής καταγωγής ηλικίας από 6 έως 15 χρονών.

Σε αρκετά χωριά  δε δίστασαν οι κάτοικοι ούτε στιγμή να ανταποκριθούν στην έκκληση για τη σωτηρία των παιδιών. Σπουδαίο ρόλο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας διαδραμάτισε τότε  ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Εορδαίας Ανδρόνικος Σιβρόπουλος.

Αγόρια και κορίτσια φιλοξενήθηκαν,  τράφηκαν και ανατράφηκαν για δύο ή περισσότερα χρόνια κυρίως από προσφυγικές αγροτικές οικογένειες. Χάρη στην αυταπάρνηση και στην αλληλεγγύη αυτών των ανθρώπων σώθηκαν εκατοντάδες παιδιά από την πείνα και τις ασθένειες που έφερε η σκληρή γερμανική Κατοχή.

Κορυφαία είναι η περίπτωση του Μεσιανού Γιαννιτσών, στο οποίο φιλοξενήθηκαν 33 παιδιά από 40 οικογένειες. Πολλά παιδιά φιλοξενήθηκαν σε χωριά της Εορδαίας και άλλων περιοχών του νομού Κοζάνης. Παιδιά φιλοξενήθηκαν  και στους  νομούς  Κιλκίς, Πέλλας, καθώς  και Φλώρινας.

Ο Δήμος Καλαμαριάς, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργανώνουν  αυτή  εκδήλωση, στην οποία όχι μόνο θα ξετυλιχθεί η λησμονημένη αυτή ιστορία, αλλά και – ως έκφραση ευγνωμοσύνης για την αλληλεγγύη και τη σωτηρία των παιδιών – θα τιμηθούν τα χωριά, καθώς και οι οικογένειες που τα φιλοξένησαν.

Επίσης, θα τιμηθούν  οι φορείς και οι πρωτεργάτες της δράσης αυτής.

Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη δημοσιοποίηση των πορισμάτων του ερευνητικού προγράμματος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, μετά από επισκέψεις  που έγιναν στα χωριά και τη  συλλογή αρχειακών τεκμηρίων και προφορικών μαρτυριών από τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών. Στοιχεία   συλλέχθηκαν και από ανθρώπους, οι οποίοι ως παιδιά είχαν βιώσει την εμπειρία της φιλοξενίας αυτής.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.