H «Iλιάδα» και η «Oδύσσεια» σε 24 γλώσσες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου!

00:11:38,03/08/2019
Tελετή παράδοσης των βιβλίων "Ιλιάδα" και "Οδύσσεια

Tελετή παράδοσης των βιβλίων “Ιλιάδα” και “Οδύσσεια”

Την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα Ομηρικά έπη από 16 επικεφαλής διπλωματικών αποστολών κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεγαλόνησο  περιλάμβανε η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  5 Μαρτίου 2019 από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δωρεάς της Γ.Δ.Μ.  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των εκδόσεων των ομηρικών επών, της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκδόσεις έγιναν δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη μόνιμη έκθεση και τη  χρήση της συλλογής από την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και την  κοινωνία.

Οι Πρέσβεις ανέγνωσαν –  ο καθένας στη μητρική   γλώσσα  του –  μικρά αποσπάσματα από την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια». Θύμισαν, δε, σε όλους τα λόγια του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου- καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, ότι η γλώσσα είναι ένα όχημα επικοινωνίας που «ταξιδεύει» τους αναγνώστες στο παρελθόν και τους εμπνέει για να πορευτούν –ενωμένοι – στο μέλλον.

«Τα έργα του Ομήρου αποτέλεσαν σημαντικό έρεισμα για την ανάπτυξη και τη  διάνθιση της παγκόσμιας λογοτεχνίας με τεχνικές, αλλά κυρίως με συμβολισμούς και ιδέες. Τα έπη, εμπλουτίστηκαν, μεταλλάχτηκαν και μεταμορφώθηκαν. Ανέδειξαν σημαντικές λογοτεχνικές μορφές, όπως είναι οι  Γοργίας, Έλιοτ, Δάντης, Καβάφης, Ρίτσος, Μόντης και τόσοι άλλοι, οι οποίοι  έκτισαν επάνω στα ομηρικά αριστουργήματα, φανερώνοντας ότι ο πολιτισμός είναι ένας, είναι παγκόσμιος, καθώς και ανήκει σε όλους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοφίδης στο χαιρετισμό του.

«Στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου»,ένα από τα σπίτια της παγκόσμιας γραμματείας, παρουσιάζουμε τη συλλογή αυτή σε πολλές γλώσσες, αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο, ως υπενθύμιση της αξίας των γλωσσών», σημείωσε  ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου,

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γ.Δ, Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρίστος Ελληνίδης.

«Η ιδέα να συλλέξουμε τα ομηρικά έπη γεννήθηκε για πρώτη φορά το 2014 με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τότε, το Γραφείο μας, διοργάνωσε την πρώτη περιοδεύουσα έκθεση μεταφράσεων της Οδύσσειας.

Έκτοτε, η έκθεση έχει κάνει στάσεις σε όλη την Ευρώπη, από τη Ρώμη μέχρι  και την Πράγα και από την Αθήνα έως  και τη Στοκχόλμη ή τη Βιέννη, προβάλλοντας την επίδραση που έχουν οι επικές αυτές ιστορίες στην ευρωπαϊκή κουλτούρα», εξήγησε ο κ. Ελληνίδης.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως η διαδικασία εξεύρεσης των βιβλίων δεν ήταν εύκολη υπόθεση, επειδή αρκετά από αυτά έχουν εξαντληθεί!

« Όπως συμβαίνει και με την ιστορία που αφηγούνται οι ιστορίες κάποιων βιβλίων εδώ, είναι από μόνες τους, αξιοσημείωτες. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι η Οδύσσεια μεταφράστηκε, ή μάλλον προσαρμόστηκε στα Φινλανδικά, 4 φορές από 4 διαφορετικούς συγγραφείς και ποιητές.

 Επιπρόσθετα, αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν 3 βασικές εκδοχές των δύο έργων στα δανέζικα με τις παλαιότερες να χρονολογούνται από τη μετάφραση της Ιλιάδας το 1836 και της Οδύσσειας το 1837.

Εντοπίσαμε τις πορτογαλικές μεταφράσεις στη Βραζιλία. Ωστόσο, αυτό που εγώ προσωπικά θεωρώ εκπληκτικό είναι ότι κατέστη δυνατόν να εξασφαλίσουμε μια μετάφραση της Οδύσσειας στα Κροατικά και η οποία χρονολογείται από το 1915!», αφηγήθηκε ο Ελληνίδης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η  έκθεση φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (Γ.Τ.Π.) με τίτλο: «Ο Όμηρος και η αυγή της Δυτικής Λογοτεχνίας».

Παράλληλα, εκτέθηκαν  θεματικές κατασκευές,  όπως είναι  ο Δούρειος Ίππος και το Καράβι του Οδυσσέα από τον Κύπριο εικαστικό δημιουργό  Γιάννη Λαζάρου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενώ πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, με τη στήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (Γ.Τ.Π.) και χορηγό επικοινωνίας το Ρ.Ι.Κ.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.