«Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» (σημειώσεις για τον ορισμό της τραγωδίας) του Edward Albee
17:36:32,04/23/2019

Τα δρώμενα υποδεικνύουν μόνο το μέλλον των έως και τώρα παραδοσιακών δομών της κοινωνίας, αλλά και θέτουν τα κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο. Φωτογραφία: Αγγελική Κοκκοβέ
Στα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο εστιάζει το αριστούργημα του Edward Franklin Albee III, «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» («The Goat or Who is Sylvia?», που «ανεβαίνει» από την καλλιτεχνική εταιρεία «Μυθωδία» σε μετάφραση – σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στις 9-12 Μαΐου 2019 στο Θέατρο Αμαλία (πρώην Πειραματική Σκηνή Θεσσαλονίκης).
Πιο συγκεκριμένα, το κορυφαίο έργο θα το απολαύσουν οι θεατρόφιλοι της «νύμφης του Θερμαϊκού» στις εξής ώρες και ημερομηνίες:
Στις 9.15 το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου 2019.
Στις 9.15 το βράδυ της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019.
Στις 6.30 το απόγευμα και στις 9.15 το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαΐου 2019.
Στις 9.15 το βράδυ της Κυριακής 12 Μαΐου 2019.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι: Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος και Μιχαήλ Ταμπακάκης.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο βραβευμένος με τρία Πούλιτζερ Αμερικάνος συγγραφέας Edward Franklin Albee III, έγραψε το 2000 τη «Γίδα», η οποία θεωρείται ένα από τα κορυφαία και πιο τολμηρά έργα του. Θεωρείται, δε, του ύψους του έργου «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;», που έγραψε ο ίδιος.
Το κείμενο διατρέχει το έντονο χιούμορ, διαθέτει εκρηκτικούς χαρακτήρες, πανέξυπνους διαλόγους, σκληρότητα, αλλά ταυτόχρονα έχει γραφτεί με μεγάλη τρυφερότητα. Τα δρώμενα υποδεικνύουν μόνο το μέλλον των έως και τώρα παραδοσιακών δομών της κοινωνίας, αλλά και θέτουν τα κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
«Οι άνθρωποι λένε ψέματα στον εαυτό τους, για το ποιοι είναι και πώς βλέπουν τον εαυτό τους.
Το έργο μου,αφορά στην ανικανότητά μας, να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας». Edward Franklin Albee III
Η υπόθεση εξελίσσεται ως εξής:
Ο Μάρτιν (Νίκος Κουρής) είναι ένας επαγγελματικά άκρως επιτυχημένος οικογενειάρχης, αλλά χωρίς να πάψει να αγαπάει την γυναίκα του (Λουκία Μιχαλοπούλου), ερωτεύεται τη Σύλβια, η οποία «τυχαίνει» –όπως λέει ο ίδιος – να είναι… γίδα!
Ο δημοσιογράφος και καλύτερός του, φίλος Ρος (Γιάννης Δρακόπουλος) το «καρφώνει» στην σύζυγο και στο γιο του (Μιχαήλ Ταμπακάκης), με αποτέλεσμα η μία ακραία αντίδραση να φέρει την άλλη, μέχρι και το συναρπαστικό φινάλε!
Το έργο έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, ήτοι:
«Αυτή τη σχηματικότητα που διέπει τη σύλληψη του έργου, η σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στο «Θέατρο Θησείο, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες» κατόρθωσε να μεταβολίσει δημιουργικά παραδίδοντας ένα δράμα σαρκώδες, ζωντανό, παλλόμενο, και την ίδια στιγμή συγκροτημένο, συμπαγές και θεμελιωμένο επάνω στους πυλώνες της τραγωδίας» ( Pagenews- Γιώργος Παπαγιαννάκης).
«Ο καταιγιστικός ρυθμός, οι ευφυείς διάλογοι, το καταλυτικό χιούμορ, οι συναισθηματικές ανάσες και οι απογειωτικές ερμηνείες συνθέτουν ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αποκαλύπτοντας τις βαθύτερες στιβάδες της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και τις δύστοκες εσωτερικές ισορροπίες» (Θέατρο.gr Ντίνα Καρρά)
«Μεγάλη επιτυχία της σκηνοθεσίας οι εναλλαγές από το δραματικό στο κωμικό στοιχείο κι οι σωστές δόσεις ρεαλιστικού, πρωτοποριακού και σουρεαλιστικού ανεβάσματος» ( Tέχνες-plus, Γιώτα Δημητριάδη)
«Η Γίδα του Άλμπι, αυτό το πολυσήμαντο και τολμηρό κείμενο, δεν αφήνει το θεατή να ησυχάσει: τραβάει διαρκώς το χαλί κάτω από τα πόδια του, τον πετάει από την κωμωδία στη φρίκη, από τη γελοιότητα στην απελπισία, ανατρέχει ακόμα στις απαρχές της τραγωδίας, στην περίφημη «ωδή των τράγων», στην εποχή δηλαδή που ξεκίνησε, σε θεατρικό επίπεδο, η προσπάθεια του ανθρώπου να συμφιλιωθεί με τον αποξενωμένο εαυτό του», (Λουίζα Αρκουμανέα, LIFO).
Συντελεστές
Το έργο μετέφρασε και σκηνοθέτησε ο Νικορέστης Χανιωτάκης
Τα σκηνικά – κοστούμια σχεδίασε η Αρετή Μουστάκα.
Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε και τους ήχους επιμελήθηκε ο Γιάννης Μαθές.
Τους φωτισμούς φρόντισε η Χριστίνα Θανάσουλα.
Το σκηνοθέτη βοήθησε η Τόνια Καζάκου.
Την παραγωγή οργάνωσε κι εκτέλεσε η Μαριάννα Παπασάββα.
Τα χτενίσματα στυλιζάρισε και επιμελήθηκε η Ελένη Πανέτσου
Το μακιγιάζ φρόντισε η Μαρίζα Μέξα.
Τις σκηνές φωτογράφισε η Αγγελική Κοκκοβέ.
Την παραγωγή υλοποίησε η καλλιτεχνική εταιρεία «Μυθωδία»
Την εκτέλεση της παραγωγής έχουν οι «Όψεις Πολιτισμού».
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος και Μιχαήλ Ταμπακάκης.
Παραστάσεις
Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 στις 9.15 μ.μ.
Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 στις 9.15 μ.μ.
Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στις 6.30 μ.μ. & στις 9.15 μ.μ.
Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στις 9.15 μ.μ.
Η παράσταση διαρκεί 90 λεπτά (χωρίς να μεσολαβεί διάλειμμα)
Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν ως εξής:
Καρέκλες πάνω στη σκηνή: 20 ευρώ.
Κανονικό: 18 ευρώ
Μειωμένο: 15 ευρώ κι αφορά φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και συνταξιούχους
Ο.Α.Ε.Δ. – Α.Μ.Ε.Α. –Ομαδικές Κρατήσεις – Σύλλογοι: 10 €
Η ειδική τιμή προπώλησης ορίστηκε στα 13 ευρώ ( ισχύει έως και την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019).
Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται στα γραφεία, που διατηρούν οι «Όψεις Πολιτισμού», στην οδό Κομνηνών 17 (3ος όροφος) στη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν από τις ημέρες Δευτέρα με Παρασκευή κατά τις ώρες 9 το πρωί – 3 το μεσημέρι.
Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται στα τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης: 2310 –25.72.18, 6986 –71.33.00 και 6934 –11.55.55.
Το Θέατρο Αμαλία λειτουργεί στην οδό Αμαλίας 71, στη Θεσσαλονίκη
Περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να «αλιεύσουν» οι θεατρόφιλοι της Θεσσαλονίκης από την εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:
©Typologos.com 2019