H φύση απολυμαίνει εκατομμύρια απόβλητα!
Η φύση απολυμαίνει 41,7 εκατομμύρια τόνους
ανθρώπινων αποβλήτων ετησίως!
Παγκόσμια μελέτη σε 48 πόλεις!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:52:34,02/21/2021

Η φύση απολυμαίνει περίπου 41,7 εκατομμύρια τόνους ανθρώπινων αποβλήτων ετησίως, προτού εισέλθει το υγρό αυτών στα υπόγεια ύδατα!Αυτό αντιστοιχεί σε μια υπηρεσία αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και την οποία πραγματοποιεί ανέξοδα η φύση! Φωτογραφία από RÜŞTÜ BOZKUŞ από το Pixabay
Η πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση του ρόλου που διαδραματίζουν τα οικοσυστήματα στην παροχή της υγιεινής διαπιστώνει ότι η φύση παρέχει τουλάχιστον το 18% των υπηρεσιών υγιεινής σε 48 πόλεις παγκοσμίως! Αυτό βρήκαν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία! Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2021 στο περιοδικό «One Earth» κι εκτιμά ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα των ανθρώπινων αποβλήτων στις πόλεις υποβάλλονται σε επεξεργασία κάθε χρόνο χωρίς να παρεμβαίνει μία μηχανική υποδομή! Το φιλτράρισμα περιλαμβάνει και τ’ απόβλητα του αποχωρητηρίου (σ.σ. της τουαλέτας) που υπόκεινται σταδιακά σε αυτή τη διαδικασία μέσω του εδάφους. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που τα καθαρίζει πριν φτάσουν στα υπόγεια ύδατα.
Η φύση αντικαθιστά τη δουλειά μηχανημάτων
«Η φύση μπορεί και αναλαμβάνει το ρόλο της υποδομής στον τομέα της υγιεινής.Δεν περιθωριοποιούμε τον ζωτικό ρόλο της μηχανικής υποδομής, αλλά πιστεύουμε ότι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η μηχανική και η φυσική υποδομή αλληλοεπιδρούν μπορεί να επιτρέψει ένα προσαρμοστικό σχεδιασμό και προσαρμογήτης διαχείρισης, τη μείωση του κόστους,βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας, καθώς και τη διασφάλιση της συνεχιζόμενης ύπαρξης αυτών των τομέων εδάφους», δήλωσε η Dr. Alison Parker, ανώτερη λέκτορας του τομέα Διεθνών Υδάτων και Υγιεινής του Πανεπιστήμιο Cranfield του Ηνωμένου Βασίλειο και μία από τους συγγραφείς του άρθρου της μελέτης.
Η υποδομή επεξεργασίας των λυμάτων που μετατρέπει τα κόπρανα σε ακίνδυνα προϊόντα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την παγκόσμια ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση το 2017 σε βασικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης και ένα άλλο 14% χρησιμοποίησε τουαλέτες, στις οποίες απορρίφθηκαν επιτόπου τα απόβλητα. Μερικά από αυτά τα απόβλητα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους τοπικούς πληθυσμούς. Τα αποτελέσματα μίας προηγούμενης έρευνας έχουν δείξει ότι οι φυσικοί υγρότοποι και τα μαγκρόβια, παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες επεξεργασίας. Ο υγρότοπος Navikubo στην Ουγκάντα επεξεργάζεται ανεπεξέργαστα λύματα από περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά, προστατεύοντας τον κόλπο Murchison και τη λίμνη Βικτώρια από επιβλαβείς ρύπους. Στους παράκτιους υγρότοπους των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού, απομακρύνεται το άζωτο από τον ποταμό Μισισιπή.
Ο μη αναγνωρισμένος ρόλος της φύσης
«Συνειδητοποιήσαμε ότι η φύση πρέπει να παρέχει υπηρεσίες αποχέτευσης, διότι τόσοι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε μηχανικές υποδομές όπως είναι η αποχέτευση, αλλά σε μεγάλο βαθμό ήταν μη αναγνωρισμένος ο ρόλος της φύσης»,διευκρίνισε ο Dr. Simon Willcock, ανώτερος λέκτορας περιβαλλοντικής γεωγραφίαςτου Πανεπιστημίου Bangor του Ηνωμένου Βασιλείου και ο οποίος, είναι ένας άλλος συγγραφέας του άρθρου της ίδιας μελέτης.
Για να κατανοήσουν καλύτερα οι ειδικοί το πώς τα φυσικά οικοσυστήματα επεξεργάζονται τα απόβλητα συνεργάστηκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Bangor, το Πανεπιστήμιο Cranfield, το Πανεπιστήμιο Durham, το Πανεπιστήμιο του Gloucestershire, το Πανεπιστήμιο του Χαϊντεραμπάντ (Ινδία) και το Δίκτυο Δράσης για το Γλυκό Νερό στη Νότια Ασία. Όλοι μαζί ποσοτικοποίησαν τις υπηρεσίες οικοσυστήματος της αποχέτευσης σε 48 πόλεις και πληθυσμό, που αντιστοιχεί σε 82 εκατομμύρια άτομα.Συνάμα,πραγματοποίησαν έν συνδυασμό προσωπικών συνεντεύξεων, ανεπίσημων- επίσημων παρατηρήσεων ή άμεσων μετρήσεων πεδίου για να τεκμηριώσουν τον τρόπο με τον οποίο ρέουν τα κόπρανα μέσα από μια πόλη ή σε μια πόλη.

Ο υγρότοπος Navikubo στην Ουγκάντα επεξεργάζεται ανεπεξέργαστα λύματα από περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά, προστατεύοντας τον κόλπο Murchison και τη λίμνη Βικτώρια από επιβλαβείς ρύπους. Στους παράκτιους υγρότοπους των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού, απομακρύνεται το άζωτο από τον ποταμό Μισισιπή.Φωτογραφία από dae jeung kim από το Pixabay
Οι μετρήσεις
Οι ερευνητές αξιολόγησαν όλα τα διαγράμματα που ήταν διαθέσιμα στις 17 Δεκεμβρίου 2018, εστιάζοντας σε αυτά που έχουν κωδικοποιηθεί ως «περιττώματα λάσπης που δεν έχουν αδειάσει» (FSCNE), στα οποία περιέχονται απόβλητα αποχωρητηρίου ή τα προϊόντα μιας σηπτική δεξαμενής κάτω από το έδαφος, αλλά αυτά δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για τα υπόγεια ύδατα.
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας εκτιμούν συντηρητικά ότι η φύση επεξεργάζεται 2,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανθρώπινων αποβλήτων ετησίως σε αυτές τις 48 πόλεις!Δεδομένου του γεγονότος ότι περισσότεροι από 892 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν παρόμοιες εγκαταστάσεις τουαλέτας στο χώρο της διάθεσης,τότε υπολογίζουν περαιτέρω πως η φύση απολυμαίνει περίπου 41,7 εκατομμύρια τόνους ανθρώπινων αποβλήτων ετησίως, προτού εισέλθει το υγρό αυτών στα υπόγεια ύδατα!
Αυτό αντιστοιχεί σε μια υπηρεσία αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και την οποία πραγματοποιεί ανέξοδα η φύση!
Παράλληλα,οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτές οι εκτιμήσεις πιθανώς υποτιμούν την πραγματική αξία των υπηρεσιών του οικοσυστήματος στον τομέα της αποχέτευσης, καθώς οι φυσικές διεργασίες μπορεί να συμβάλλουν και σε άλλες μορφές επεξεργασίας λυμάτων, αν και αυτές είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.
Το αύριο
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας ελπίζουν για τα ευρήματα αυτής της μελέτης ότι «θα ρίξουν το φως» επάνω σε μια σημαντική, αλλά συχνά μη αναγνωρισμένη συμβολή που προσφέρει η φύση στην καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων, εμπνέοντας ταυτόχρονα την προστασία των οικοσυστημάτων, όπως είναι οι υγρότοποι που προστατεύουν τις κατάντη κοινότητες από τους ρύπους των λυμάτων!
«Θα θέλαμε να προωθήσουμε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των οικολόγων, των επαγγελματιών του τομέα της υγιεινής και των πολεοδόμων για να βοηθήσουμε τη φύση και τις υποδομές να λειτουργήσουν καλύτερα σε αρμονία, καθώς και να προστατεύσουμε τη φύση, όπου αυτή παρέχει υπηρεσίες υγιεινής», υπογράμμισε η Dr. Parker.
©Τypologos.com 2021