Η ευγένεια χαρακτηρίζει τον άνδρα με Α
Απόψεις
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο – Συγγραφέα
20:58:13,02/08/2021

Ο έρωτας αποτελεί ένα από τα ύψιστα πνευματικά πεδία, που μπορεί να φτάσει κάθε άνθρωπος, γιατί εκπορεύεται εκ της αγάπης, η οποία είναι αντίθετη του πόθου.Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay
Ας «σκεφτούμε λίγο έξω από τα στερεότυπα», γιατί όσοι θεωρούν πως είναι οι άνδρες «παλαιάς ή νέας κοπής» ίσως θα πρέπει να κάνουν μια δεύτερη σκέψη. Τότε ίσως να αναρωτηθούν, αν κι ακολουθώντας άλλο «μονοπάτι», μήπως έχουν μπει αμέσως σε ένα «καλούπι», που θεωρεί τη κάθε γυναίκα ως αντικείμενο εκπλήρωσης του πόθου τους; Μήπως, τη βλέπουν σα μια «μηχανή», που θα εκπληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα με το «έτσι θέλω ή με το στανιό» το «Εγώ» τους; Λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή . Δεν υπάρχει άνδρας «παλαιάς κοπής» ή άνδρας «νέας κοπής», γιατί η ευγένεια είναι αυτή, που χαρακτηρίζει τον άνδρα με Α Κεφαλαίο. Τον πραγματικό άνδρα.
Είναι αυτός, που δε θεωρεί καμία γυναίκα ως ένα υποδέεστερο ον. Ούτε θεωρεί πως «σώνει και καλά» θα πρέπει να της επιβάλλει την άποψή του ή τα ένστικτά του. Ιδιαίτερα, όταν ο ίδιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επαγγελματική θέση του, για να «ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού», όπως τους έχει θέσει μέσα στο μυαλό του. Ο πραγματικός άνδρας καταλαβαίνει ότι ο έρωτας αποτελεί ένα από τα ύψιστα πνευματικά πεδία, που μπορεί να φτάσει κάθε άνθρωπος, γιατί εκπορεύεται εκ της αγάπης, η οποία είναι αντίθετη του πόθου.
Ο άνδρας με Α κεφαλαίο

Το ποίημα, το γράμμα, το λουλούδι, το άνοιγμα της πόρτας, το κοινό ταξίδι είναι πάντοτε οι κινήσεις, που μπορούν να φέρουν κοντά τον άνδρα με τη γυναίκα.Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay
Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει ο έρωτας με τον εξαναγκασμό, την επιβολή και με τη θεώρηση πως το σώμα μαζί με τη ψυχή του άλλου ή της άλλης είναι το πεδίο πειραματισμών ή των όποιων φαντασιώσεων του. Εξάλλου, το φλερτ έχει απαράβατους κανόνες, που συνάδουν με την ευγένεια και την ευπρέπεια. Ακόμα και τότε, όμως, μπορεί η γυναίκα να μην ανταποκριθεί, γιατί μπορεί να βλέπει αλλιώς τον άντρα, που έχει μπροστά της, δηλαδή ως πατρική- αδελφική – φιλική φιγούρα.
Ο άνδρας με Α κεφαλαίο αποδέχεται την άρνηση και προσπαθεί να «κρατήσει» την επικοινωνία με ευγένεια και σε ένα επίπεδο. Αν δει πως η γυναίκα δε θέλει ούτε την απλή φιλική επικοινωνία, τότε από «μόνος παίρνει το καπελλάκι του» και φεύγει. Είναι τόσο απλό να το κάνει και το πράττει. Γιατί η ζωή έχει κι άλλα μονοπάτια γι’αυτόν μπροστά και το ξέρει. Δε γίνεται δερβέναγας, αφέντης ή ο απόλυτος άρχων.
Εξάλλου, το ποίημα, το γράμμα, το λουλούδι, το άνοιγμα της πόρτας, το κοινό ταξίδι είναι πάντοτε οι κινήσεις, που μπορούν να φέρουν κοντά τον άνδρα με τη γυναίκα. Ο άνδρας με Α Κεφαλαίο, λοιπόν, ξέρει πως το «Όχι» είναι «Όχι». Γιατί ο έρωτας είναι το άγγιγμα του ουρανού για δυο ψυχές. Γιατί η ζωή ενός άνδρα είναι ατέρμονο ταξίδι στο Όνειρο και στο Ωραίο, όταν ξέρει τα όρια του. Τότε έχει τις περισσότερες πιθανότητες να «ταξιδέψει μαζί με το άλλο μισό του ουρανού» και να πει: «Έζησα».
©Typologos.com 2021