Επιστήμη και λήψη αποφάσεων πολιτικής
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:41:06,01/11/2021

Βασικό ρόλο διαδραματίζει η επιστήμη στη χάραξη πολιτικής μέσα σε μια ισχυρή δημοκρατία.Φωτογραφία από Engin Akyurt από το Pixabay
Οι επιστημονικές γνώσεις πρέπει να καθοδηγούν τη λήψη αποφάσεων από την πολιτική της κάθε κυβέρνησης.
Σε αυτό το σημείο συμφωνούν ο καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της South Dakota – τωρινός πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών (American Institute of Biological Sciences-AIBS) Charles Fenster κι άλλοι 23 προηγούμενοι πρόεδροι, που συνέγραψαν ένα άρθρο – κάλεσμα στο τεύχος Δεκεμβρίου 2020 του περιοδικού Bioscience.
Οι 24 ειδικοί συμφωνούν πως καθώς εξελίσσεται η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 θα πρέπει οι επιδημιολόγοι, οι ιολόγοι και οι ερευνητές από διαφορετικούς τομείς να βοηθήσουν στην καθοδήγηση των προσπαθειών για τον περιορισμό του κορονοιού , καθώς αι στη χάραξη πολιτικής.
Όλοι οι πρόεδροι του AIBS ωθήθηκαν να τονίσουν τη βασική λειτουργία που διαδραματίζει η επιστήμη στη χάραξη πολιτικής μέσα σε μια ισχυρή δημοκρατία. Η αιτία ήταν ο πρόσφατος εκφρασμένος πολιτικός λόγος που απορρίπτει τα επιστημονικά στοιχεία και τις συστάσεις. «Η επιστήμη δε μας λέει ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε, για να αντιμετωπίσουμε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά μας παρέχει πληροφορίες με μετρημένο βαθμό βεβαιότητας που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη λήψη απόφασης», αναφέρεται στο άρθρο.
Η λειτουργία της επιστήμης
«Ο οργανισμός του AIBS έχει μια μακρά ιστορία αρθρώσεως του ρόλου της επιστήμης στη χάραξη της πολιτικής.Το AIBS αντιπροσωπεύει 150.000 έως 200.000 επιστήμονες σε 118 οργανώσεις μέλη στις Η.Π.Α. Στοχεύει στην προώθηση της χρήσης της επιστήμης για την ενημέρωση της λήψης των αποφάσεων και στην προώθηση της βιολογίας προς όφελος της κοινωνίας», τόνισε ο καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας και διευθυντής του Σταθμού Oak Lake Field, Charles Fenster , ο οποίος εξήγησε ότι:
«Αυτό που προσελκύει τους ανθρώπους στην επιστήμη είναι το άγνωστο και η ευκαιρία να συμβάλουν στην οικοδόμηση νέων γνώσεων. Οι επιστήμονες αποκτούν καλύτερη κατανόηση των φυσικών φαινομένων,όπως είναι η ιστορία του κορονοϊού, συλλέγοντας διάφορα δεδομένα.Καθώς δημιουργούν αυτή τη γνώση, μπορούν τα δεδομένα είτε να υποστηρίξουν είτε να αντικρούσουν προηγούμενες έννοιες. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η επιστήμη.
Για θέματα της μηχανικής και της ενέργειας που είναι πέρα από τις δυνατότητές μου,προσλαμβάνω ειδικούς. Τους ακούω και τους εμπιστεύομαι. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δε μπορούν να εμπιστευτούν ειδικούς που τυγχάνει να είναι επιστήμονες».
Κάποια από αυτή την αβεβαιότητα μπορεί να προέρχεται από τη φύση της επιστημονικής ανακάλυψης, σημείωσε ο κ. Fenster. «Οι επιστήμονες αμφισβητούν πάντα την επιστήμη. Έχουμε πάντα μια αβεβαιότητα σχετικά με τα συμπεράσματά μας, έως κι ότου συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα και περισσότερη έρευνα επιβεβαιώσει τα ευρήματά μας.Ίσως το κοινό να βλέπει αυτήν την αβεβαιότητα με αρνητικό τρόπο»,πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ομάδες προσωπικού συμφέροντος

Οι ομάδες προσωπικού συμφέροντος συχνά φέρνουν μπροστά μερικά στοιχεία της επιστήμης για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους ή για να επωφεληθούν από την ίδια την επιστημονική διαδικασία.Φωτογραφία από lukasz_gl από το Pixabay
Επιπλέον, ο καθηγητής κ. Fenster ανέφερε διάφορες ιστορικές περιπτώσεις κατά τις οποίες το συμφέρον επικράτησε έναντι στη χρήση της επιστήμης. «Το βλέπουμε αυτό στην αντίδραση των χημικών και καπνοβιομηχανιών ενάντια σε αποδείξεις βλάβης από τα φυτοφάρμακα και τον καπνό στους ανθρώπους», επισήμανε.
Ακόμη, διηγήθηκε το πως οι επιστήμονες της βιομηχανίας του πετρελαίου έλεγαν ήδη από τη δεκαετία του 1970 προς τα εταιρικά στελέχη ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία αύξησε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αντί να ακολουθήσουν το προβάδισμα των επιστημόνων τους, έλαβαν τα εταιρικά στελέχη ακριβώς την αντίθετη θέση κι ισχυρίστηκαν ότι το πετρέλαιο δεν είχε καμία σχέση με το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και μετην κλιματική αλλαγή.
«Οι ομάδες προσωπικού συμφέροντος συχνά φέρνουν μπροστά μερικά στοιχεία της επιστήμης για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους ή για να επωφεληθούν από την ίδια την επιστημονική διαδικασία, η οποία έχει την αβεβαιότητα στην προσπάθειά της. Εκεί είναι σημαντικό να υπάρχει και να λειτουργήσει ένα τεράστιο σώμα επιστημόνων, οι οποίοι-οποίες εργάζονται για τα ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο και επομένως λιγότερο εύκολα «μετακινούνται» αυτοί- αυτές προς μεροληπτικές θέσεις»,σημείωσε ο καθηγητής κ. Fenster.
Το παράδειγμα
Μάλιστα, επαίνεσε την πόλη Brookings County της South Dakota (πληθυσμός 22.056 κάτοικοι), γιατί αποτέλεσε μία τις πρώτες πόλεις της ομώνυμης Πολιτείας που έλαβε αποφάσεις σχετικά με τον μετριασμό του COVID-19 με βάση την επιστήμη.
«Πολλοί από τους καθηγητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της South Dakota παρουσίασαν τα επιστημονικά δεδομένα και τα στοιχεία για την πανδημία COVID-19. Το δημοτικό συμβούλιο της Brookings County εξισορρόπησε τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, με κάποιο κόστος για την οικονομία. Κάναμε σε τοπικό επίπεδο αυτό που το άρθρο προσπαθεί να επιτύχει σε παγκόσμιο επίπεδο», εξήγησε ο καθηγητής κ. Fenster.
©Typologos.com 2021