Η εγκληματικότητα μεταλλάσσεται

18:37:40,02/14/2019
Νεκτάριος Παρτασίδης- Δόξα Κωμοδρόμου

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνιολόγων Κύπρου Νεκτάριος Παρτασίδης και η υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας Δόξα Κωμοδρόμου

H εγκληματικότητα δε σημειώνει έξαρση,αλλά μεταλλάσσεται. Την επισήμανση αυτή έκανε ο υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνιολογίας  του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου, Νεκτάριος Παρτασίδης μιλώντας την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Λάρνακας.

Η ομιλία του κ. Παρτασίδη είχε τίτλο: «Μετάλλαξη της εγκληματικότητας στην Κοινωνία της Γνώσης» και ήταν η 9η κατά σειρά διάλεξη του Ελεύθερου Ζηνώνειου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα.

Το γενικό συντονισμό της όλης εκδήλωσης και της συζήτησης με το κοινό πραγματοποίησε η υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας  του  τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δόξα Κωμοδρόμου.

Ο κ. Παρτασίδης  πραγματοποίησε ένα διεισδυτικό και επιστημονικό στοχασμό, ενώ τεκμηρίωσε πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, καθώς και  παρουσίασε αντίστοιχες έρευνες. Επίσης, ανέλυσε διεξοδικά τις ετερόκλητες συνιστώσες του κοινωνικού φαινομένου της εγκληματικότητας. Μίλησε, δε, για τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ιστορικά ή άλλα προβλήματα που εξυφαίνει η εγκληματικότητα.

Για την κοινωνία της γνώσης παρατήρησε πως σημειώνεται μετατόπιση από την παραγωγή στην τεχνογνωσία, στην μεταποίηση των πληροφοριών σε πηγές αξίας ή του κοινωνικού πράττειν.Μάλιστα,τόνισε ότι η εγκληματικότητα δε σημειώνει έξαρση,όπως λανθασμένα καταμαρτυρείται,αλλά φαίνεται ότι μεταλλάσσεται αποκτώντας καινούργιες εκφάνσεις σε συνάρτηση με την κοινωνική και την τεχνολογική αλλαγή.

Ο  κ. Παρτασίδης  παρουσίασε  μερικούς εφαρμόσιμους τρόπους πρόληψης κατά της εγκληματικότητας.

Αυτοί είναι η αναζωογόνηση των καθημερινών κοινωνικών σχέσεων μέσα από την ουσιαστική διασύνδεση των καθημερινών κοινωνικών σχέσεων και μέσα από την ουσιαστική διασύνδεση των σχολικών μονάδων με τις τοπικές γειτονιές ή κοινότητες, καθώς και με την αγορά εργασίας. «Είναι παράγοντας που συμβάλλει στην εμπέδωση κοινοτικού πνεύματος για την ενίσχυση της κοινωνικής εμπιστοσύνης, τη δημιουργία των προδιαγραφών της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα σε περιοχές με συχνότερα περιστατικά εγκληματικότητας»,εξήγησε.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.